Uddannelses- og Forskningsministeret uddeler hvert år Forskningskommunkationsprisen til en forsker eller en forskningsgruppe, som på særlig vis har kommunikeret deres resultater til offentligheden.
Nu er det blevet tid for at indstille kandidater til dette års bedste formidler i dansk forskning.
Forskningskommunikationsprisen har siden 2004 haft til formål at hylde de forskere og forskningsgrupper, der gør en særlig indsats for at kommunikere deres forskning på en måde, der rammer den brede befolkning. Kandidaterne til prisen vurderes på deres evne til at engagere modtagere uden for videnskabelige kredse uden at gå på kompromis med fagligheden af hverken deres forskning eller formidling. Derudover vurderes kandidaterne på deres evne til at øge modtagernes forståelse for forskningens samfundsmæssige betydning og yderligere bidrage til en positiv relation mellem videnskaben og samfundet ved at skabe en dialog med publikum.
Både offentlige og private forskere kan indstilles til prisen, og du kan læse mere om indstillingen af kandidater her.
Evnen til at tale om tarmen
Sidste års vinder var Oluf Borbye Pedersen fra Københavns Universitet. Han har forsket i menneskets tarmbakterier som bidrog til en ny forståelse af mennesket som en superorganisme, hvis sundhed i høj grad bliver påvirket af vores tarmbakterier. Den viden har han formidlet i både landsdækkende medier, radio, tv, foredrag og bøger, og derfor vandt han prisen i 2018.
– Jeg er meget taknemlig og glad for anerkendelsen. Egentlig synes jeg, at formidling af videnskabelig indsigt til ‘ familien Danmark’ bør være en naturlig del af enhver forskers arbejde. Men det er ikke altid ligetil at bevæge sig ud af sin professionelle ‘ comfort zone’ og bruge et ikke-videnskabeligt og måske forenklet sprog for at lukke tilhøreren/ læseren ind i et fortryllende, men særdeles komplekst videnskabeligt univers. Det kræver lyst og vilje til at omstille sig og blive inkluderende, siger Oluf Brobye Pedersen.
Du kan fra nu og indtil den 26. oktober kl. 12.00 indstille en kandidat til prisen.
Med prisen følger en privat pengepræmie på 200.000 kr, og den bliver overrakt i forbindelse med Forskningens Døgn 2019.
Du kan se mere om Oluf Borbye Pedersens forskning, og hvorfor han vandt i videoen her:
Forsiden lige nu:

Sprogforskers karrieresti er belagt med både hverdagssprog og trusler
DERFOR BLEV JEG FORSKER: “Jeg ved, hvor du bor” er ikke en trussel i sig selv, men har alligevel en ildevarslende lyd. Tanya Karoli Christensen har specialiseret sig i den slags ytringer og fortæller i dag, hvorfor hun blev forsker.

OL-kemi, Science-hold og grønne løsninger: Ørsted Medaljen hylder unik underviser og rollemodel
STEM-fagene og en grøn fremtid skal være for alle. Det formår lektor, Novo-rådgiver og gymnasielærer i kemi Nicolai Bogø Stabell med unik undervisning, der både når universitetshøjder og samtidig lader talentet overvinde forhindringer hos udfordrede elever. Derfor modtager han H.C. Ørsted Medaljen i bronze.

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen
Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.