Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

Giv din hjerne videnskabsføde i juleferien

Vi har fundet ni aktuelle bøger om alt fra virus til forskningspolitik.

Foto: iStock

Der er ikke mange dage til, før de fleste langsomt overgiver sig til julestemningen i takt med, at både fridage og højtiden melder deres ankomst.

Det betyder ofte afslapning mellem julebag og -stegning, og har du tanker om at glide ned i en stor lænestol med en god bog, kommer vi her med vores bedste anbefalinger til lidt afveksling fra julemaden.

Dyk ned i vores fire hovedkategorier, hvor du kan læse om store personligheder inden for den politiske og praktiske scene i forskning, blive klogere på virus og bakteriers forunderlige verden, suge mere viden til dig om samfundet eller lære endnu mere om humaniora.

1. Store personligheder

Dr. Zukaroffs testamente. Version 2.0 – En bog om menneskehjernen
Peter Lund Madsens populære bog om menneskehjernen genudgives nu med et revideret afsnit. Årsagen er, at “noget af det, vi troede, var sandt, viser sig at være forkert”, som Madsen skriver på bagsiden. 

Bogen er skrevet i samme lette sind og med den humoristiske undertone, som hjerneforskeren er kendt for – men uden at blive pjattet. Det må videnskabsformidlingen nemlig ikke.

Hvorfor? Det kan du læse mere om i vores store interview med Peter Lund Madsen:

Peter Lund Madsen: “Man skal passe på med at blive pjattet, når man formidler”

Frie ord
I september udkom den tidligere uddannelses- og forskningsminister Søren Pinds (V) bog om sine mange år i inderkredsen af dansk politik.

Og hans erindringer fra sit sidste ministerkontor kom først og fremmest til udtryk som en skarpladt kritik af de institutioner, han stod i spidsen for:

– Universiteterne, professionshøjskolerne – institutionerne – havde (..) altid deres egen dagsorden, hvor de altid, når det kom til stykket, tænkte på sig selv. Det er formodentlig en svær mekanisme at undgå. Alligevel kunne jeg nogle gange blive chokeret over egoismen i disse sammenhænge, skriver Søren Pind. 

Læs hele interviewet med ham her: Søren Pind i ny bog: Var chokeret over universiteternes egoisme

2. Bakterier og virus

Magtfulde mikrober
Bogen giver et både omfattende og ubesværet indblik i et ellers kompliceret forskningsfelt, som har udviklet sig enormt i de senere år. 

Forfatteren bag er professor Oluf Borbye Pedersen, som selv er pioner inden for forskning i sundhedsfremmende bakterier. Bogen er et forsøg på at formidle videnskab til den forudsætningsløse læser – og det har professoren gjort i samarbejde med videnskabsjournalist Kristian Sjøgren. 

Læs anmeldelsen af bogen her: 50.000 milliarder bakterier i 20 noveller

Det er bare en virus
“I stedet for at redde én patient ad gangen havde jeg tænkt, at jeg kunne træde et skridt tilbage fra det kliniske lægearbejde til forskningens verden for at redde en hel masse ad gangen”. 

Sådan beskriver overlæge på Statens Serum Institut og virusforsker Anders Fomsgaard sin vej til kampen mod virus i hans nye bog. 

Bag den ironiske titel “Det er bare en virus” gemmer der sig en detaljeret, underholdende, men også skræmmende, og ikke mindst personlig fortælling om, hvad de er for nogen, disse vira – og hvad de er for nogen, disse nørder, der hver dag arbejder på at blive klogere på virus.  

Læs hele interview med forfatteren bag her: Anerkendt virusforsker udgiver bog om kampen mod virus   

3. Samfund

Sæt strøm til demokratiet – Når koma kræver chokterapi
Lektor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet Silas Harrebye har skrevet en bog om den komatilstand, som han mener, at det danske demokrati er i. 
Det er særligt problematisk, fordi vi ikke føler, at vi er i en demokratisk krise, skriver han. Men efter en forklaring af, hvorfor det danske demokrati er havnet i en komatilstand, og hvorfor det er så essentielt, at vi kommer ud af den – kommer Silas Harrebye med fire bud på chokterapi, der kan vække det. 

Forfatteren har selv sat nogle ord på, hvorfor det er vigtigt, at hans bog kan læses af både videnskaben og den brede befolkning her: 

Når viden har bredt demokratisk sigte, skal det ud til befolkningen

Dronningens nye klæder – den danske myte om kønsdiversitet
Denne bog om kønsdiversitet er skrevet af nogle tunge navne inden for både forskning og erhvervsliv – professor på CBS og næstformand for bestyrelsen i Millicom Pernille Erenbjerg, seniorpartner i Boston Consulting Group Mai-Britt Poulsen, bestyrelsesformand i Ørsted Thomas Thune Andersen og principal i Boston Consulting Group Matias Pollmann-Larsen.

Deres formål var at tage temperaturen på ligestillingsproblematikken i Danmark for at forklare, at det faktisk går langt værre, end de fleste går og tror. Mens landene omkring os flytter sig, holder Danmark nemlig i tomgang. 

Men de fire forfattere har adskillige flere bud på, hvor vi skal sætte ind – også set fra universiteternes side: Ny bog: Sådan bidrager universiteter til mere kønsdiversitet

Os og dem. Identitetspolitiske akser, ideer og afsporede debatter
Professor i formel filosofi og leder af Center for Information og Boblestudier ved Københavns Universitet Vincent F. Hendricks har sammen med Silas L. Marker, der er tilknyttet forsker på Center for Information og Boblestudier samt kandidatstuderende på filosofi på Københavns Universitet skrevet en bog om krænkelseskulturen i Danmark.

Her har de søgt at kortlægge og beskrive den krænkelseskultur, der får stadigt stigende medieomtale, og hertil komme med bud på, hvordan vi kan opnå bedre debatter.

Og det har ikke været en nem opgave.

– Det har været udfordrende; vi har været igennem hver enkelt sætning med en tættekam, lup, skalpel og pincet for at være sikre på formuleringerne i bogen. Men det har vi, fordi identitetspolitik er vanvittigt eksplosivt, siger Vincent F. Hendricks.

Læs hele interview med Silas L. Marker og Vincent F. Hendricks: Ny Vincent F. Hendricks-bog rydder op i krænkelsesdebatten

4. Humaniora 

Menneskebilleder
Professor Frederik Stjernfelt, professor emeritus Finn Collin og professor MSO David Budtz Pedersen skrevet en kortere og mere eksemplificeret version af deres bog “Kampen om mennesket”. 

Denne bog “Menneskebilleder” er egentlig henvendt til studerende som analyseredskab, men den kan i høj grad læses af alle, der er interesseret i, hvordan humaniora kan være en stemme i samfundet. Og det er derfor, at forfatterne har skrevet den.

– Vi stopper lidt af grædekoneriet og prøver at komme med nogle bud på steder, hvor den menneskelige faktor er afgørende i centrale samfundsspørgsmål, f.eks. i spørgsmål om menneskeskabte klimaforandringer eller human-centreret teknologi. Her mener vi, at den humanistiske kompetence bør frem i lyset, siger David Budtz Pedersen.

Læs mere om, hvordan “Menneskebilleder” bringer humaniora i øjenhøjde: David Budtz: “Vi vil bringe humaniora i øjenhøjde”

Verden ifølge Humaniora
Besparelser – og så endnu flere besparelser – på humaniora på universiteterne, et taxameterløft, der muligvis udløber og kritik fra medier, politikere og andre beslutningstagere, der undergraver humanioras vigtighed som disciplin.

Ofte lyder kritikken, at humaniora er både virkelighedsfjern og sågar kvalitetsløs, mens naturvidenskab og andre tekniske discipliner bliver hyldet som fremtidens vindere og arbejdskraft.

Men fortjener humaniora det ry og den kritik? Svaret er entydigt nej, mener forfatterne bag bogen professor på Institut for Kulturvidenskaber ved Syddansk Universitet Anders Engberg-Pedersen, lektor på institut for Mennesker og Teknologi ved Roskilde Universitet Mikkel Bille, og lektor på Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet Karen Gram-Skjoldager. 

Læs artiklen med Anders Engberg-Pedersen, der fortæller om bogen: Professor:”Humaniora er en sand succeshistorie”

Forsiden lige nu:

Ny rapport vender vrangen ud på universitetsloven

En ny rapport viser store udfordringer med forskningsfriheden og arbejdsvilkår på de danske universiteter. Men det er lykkedes at modernisere universiteterne og få mere forskning ud i samfundet.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.