Fotografier kan ikke alene være æstetisk smukke og fascinerende, de har også evnen til at fortælle en historie, for eksempel fra forskningens verden.
For at udbrede, hvordan videnskabelige fremskridt hver dag skaber ny viden og udvikler verden omkring os, lancerer Danmarks Grundforskningsfond for fjerde år i træk en fotokonkurrence.
Personer fra alle danske forskningsfelter inviteres derfor til at indsende de bedste billeder til konkurrencen og derigennem bidrage til videnskabelig formidling rettet mod et bredere publikum.
– Vi har gennem det sidste år med Covid-19 oplevet, at befolkningen har fået en øget interesse for forskningens betydning for løsningen af vigtige samfundsproblemer. Vi forventer, at der også i de kommende år vi være denne øgede interesse og at fotos af videnskabelige emner vil blive oplevet som nærværende og relevante, siger Søren-Peter Olesen, direktør i Danmarks Grundforskningsfond.
– Vi håber ligeledes, at billederne kan være med til at påvirke unge mennesker, der skal vælge karrierevej. Endvidere finder vi at billederne har en kunstnerisk kvalitet, der er inspirerende, tilføjer han.
Ud over fotografiets æstetiske kvalitet, bliver de indsendte billeder vurderet på, om de vækker følelser hos publikum, og i hvilken grad fotografierne fungerer som en visuel indgang til historien bag et specifikt forskningsresultat.
Den lille pighvarre
Sidste år gik førstepladsen til Mads Christoffersen fra Danmarks Tekniske Universitet for hans foto af en ung pighvarre, som lige knap fylder to fingre i den hånd, der blidt løfter fisken over i vandet. I baggrunden, under vandoverfladen, ses utallige andre små pighvarrer svømme livligt rundt.

Fotoet “Ung Pighvarre” af Mads Christoffersen, specialkonsulent, DTU Aqua, vinder Grundforskningsfondens fotokonkurrence 2020.
I dommerpanelets begrundelse for tildelingen af førstepladsen, lød det sidste år:
– Den lille pighvarre i hånden udtrykker en grundlæggende menneskelig omsorg for vore medskabninger. Billedet adresserer dermed et vigtigt emne i en tid, hvor Jordens biologiske mangfoldighed er truet. Det repræsentere således det bagvedliggende forskningsprojekt på en empatisk og samtidig æstetisk engagerende måde.
Vinderne bliver igen i år udvalgt af et panel, der er sammensat af Danmarks Grundforskningsfond. Derudover udvælger panelet 10 billeder, som har gjort særligt indtryk.
Louise Wolthers, Forskningsansvarlig/kurator, Hasselbladstiftelsen
Minik Rosing, Professor ved Statens Naturhistoriske Museum, næstformand i DG’s bestyrelse og medlem i Louisianas bestyrelse
De indsendte billeder skal ikke produceres med det formål at ’ligne kunst’, men skal i stedet frembringe følelser, nysgerrighed og undren, samtidigt med at billedet beskriver en videnskabelig proces eller viser et objekt relateret til forskningen.
Billeder kan indsendes frem til den 1. februar 2021.
Læs mere om vinderne af Fotokonkurrencen i 2020 her.
Forsiden lige nu:

Nedlægning af engelsksprogede uddannelser rammer STEM-optagelser
Optaget på engelsksprogede STEM-uddannelser er faldet med 46 %. Flere interessenter mener, at regeringens beslutning om at nedlægge et stort antal engelsksprogede uddannelser skal genovervejes.

Ny teknologi finder de skjulte lag i antikke tekster
Digitalisering og ny teknologi skaber nye muligheder for antikforskningen, og nu har SDU modtaget en bevilling på 20 mio. kr. fra EU til at forske i antikke teksters skjulte lag.

Verdens ældste forskningsstation genåbner: Forskere strømmer til for enestående klimaforskning
Arktisk Station er et forskningsknudepunkt, der tilbyder en unik datatidsrejse gennem 100 års klimaforandringer. Nu er stationen genåbnet med ny kapacitet til at huse forskere fra hele verden, der dykker ned i løsninger på klimadommedagsprofetier, fortæller stationens ledere.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.