Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

Har du årets bedste forskningsbillede på mobilen?

Danmarks Grundforskningsfond efterlyser billeder fra alle forskningsfelter til årets fotokonkurrence.

Sidste gang vandt fotografiet 'Knowledge' af Morten Skovdahl konkurrencen. Foto: Morten Skovdahl

For femte år i træk afholder Danmarks Grundforskningsfond deres årlige fotokonkurrence, som har til formål at åbne forskningens verden op for et bredere publikum.

Så går du rundt med et vindermotiv på mobilen eller i mikroskopet, er der netop blevet åbnet for indsendelse af billeder til 2022-udgaven af konkurrencen.

Det oplyser fonden i en pressemeddelelse.

En radio, hundeslæder og 3.000 år gammel bronze

Billederne skal ikke ligne kunst, men “frembringe følelser, nysgerrighed og undren, samtidigt med at billedet beskriver en videnskabelig proces eller viser et objekt relateret til forskningen,” står der blandt andet i pressemeddelelsen.

Sidste år vandt billedet ‘Knowledge’, som ses i toppen af artiklen. Det er taget af en 18-årig mand i Zimbabwe, som var en del af et forskningsprojekt, som Morten Skovdal, lektor ved Københavns Universitets Institut for Folkesundhed, stod for.

Læs også: Her er årets bedste forskningsbilleder

Det forestiller en radio og vandt, fordi det både fortalte noget om forskningsmetoden og om, hvordan radioen kan bruges til at skabe viden om sundhed, i dette tilfælde HIV.

Nedenfor ses det billede, der løb med andenpladsen – ‘The Race’. Det er taget af forsker ved Grønlands Naturinstitut, Carsten Egevang, og viser det årlige slædehundevæddeløb i Ilulissat i Grønland.

Det tredje vinderbillede forestillede den krystallografiske struktur af en 3.000 år gammel bronzefigur, som var blevet optaget med et lysmikroskop af Heide W. Nørgaard, postdoc researcher ved Moesgaard Museum.

‘The Race’ af Carsten Egevang.

Danmark Grundforskningsfond opfordrer personer fra alle danske forskningsfelter til at deltage i konkurrencen. Vinderen bliver kåret af en jury bestående af:

  • Christine Buhl Andersen, forkvinde, Ny Carlsbergfondet og Glyptotekets bestyrelse
  • Louise Wolthers, Forskningsansvarlig/kurator, Hasselbladstiftelsen
  • Minik Rosing, Professor ved Statens Naturhistoriske Museum, næstformand i DG’s bestyrelse og medlem i Louisianas bestyrelse

Læs også: “Kunst har altid været et værktøj for videnskab”

Fotografierne bliver vurderet ud fra, i hvilken grad de vækker følelser hos publikum, i hvilken grad de fungerer som visuel indgang til historien bag et specifikt forskningsresultat samt ud fra den æstetiske kvalitet.

Konkurrencen er åben frem til 1. februar 2022 klokken 12.00. Læs mere om betingelser og regler på fondens hjemmeside.

Forsiden lige nu:

Roskilde Universitet skriver kontrakt med maritim gigant

Roskilde Universitet har indgået aftale med MAN Energy Solutions. Aftalen skal bl.a. udvikle bedre transportmuligheder og bane vej for flere typer af samarbejder mellem Roskilde Universitet, MAN Energy Solutions og lokalområder i Roskilde Kommune.

Norden har brug for en fond til beredskabsforskning

De sidste års mange kriser viser med al tydelighed, hvor stort behovet er for en nordisk fond til beredskabsforskning. Det vil også være et naturligt skridt i udviklingen af det samarbejde, som allerede foregår i Norden inden for samfundssikkerhed og beredskab, fremhæver Arne Flåøyen, direktør i Nordforsk, i dette debatindlæg.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.