Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

Her er årets bedste videnskabsfoto

FRA ARKIVET: Danmarks Grundforskningsfonds kårer for femte gang årets bedste foto i dansk forskning. Se billedet i artiklen.

Foto:Arndt_Vladimir/iStoc k

Denne artikel blev første gang bragt den 31. marts 2022.

Det er en rotte, der løber med 1. pladsen i Danmarks Grundforskningsfonds Fotokonkurrence 2022.

Det oplyser fonden i en pressemeddelelse.

Billedet er en et computertomografisk skanningsbillede af en rotte, som har røntgenkontrast-fyldte mikrocontainere fordelt i dens fordøjelses-system.

Vinderen af 1. pladsen i Danmarks Grundforskningsfonds Fotokonkurrence 2022 viser et computertomografisk skanningsbillede af
en rotte, som har røntgenkontrast-fyldte mikrocontainere fordelt i dens fordøjelses-system. Foto: Rolf Bech Kjeldsen.

– Billedet stammer fra et studie, der omhandler såkaldt ’drug delivery’, som oversat til dansk er levering af lægemidler, siger Ph.d.-studerende Rolf Bech Kjeldsen, som har taget og indsendt vinderbilledet.

Mikrocontainerens rejse igennem fordøjelses-systemet

Kjeldsen er en del af et forskningsprojekt på grundforskningscenteret IDUN på DTU. Projektet har de sidste 10-15 år undersøgt ’delivery systems’ til oral levering af medicin, hvor de på nuværende tidspunkt blandt andet eksperimenterer med små beholdere på mikroskala.

Læs også: Her er årets bedste forskningsbilleder

For at få en bedre forståelse af, hvad der sker i fordøjelsessystemet, er de små beholdere blevet fyldt med et røntgen-kontraststof.

– Billedet viser, hvordan mikrocontainerne opfører sig efter, at de er blevet oral doseret og kommer ned i maven og derfra videre ind i tarmsystemet. Det er taget med computertomografisk skanning, som er en teknik vi også kender fra hospitaler. Her bliver det ofte brugt i forbindelse med brækkede knogler. Alle de enkelte små røde prikker, som man kan se, er de røntgenkontrast-fyldte mikrocontainerne. Hvis jeg ikke på forhånd havde fyldt mikrocontainerne med et røntgen-kontrastof, så ville de ikke tone frem på billedet, og man ville ikke rigtigt kunne identificere samt kvantificere dem, siger Rolf Bech Kjeldsen.

Danmarks Grundforskningsfond vil de kommende dage offentliggøre andenpladsen og tredjepladsen i fotokonkurrencen. Det er femte gang, at Grundforskningsfonden uddeler prisen.

Forsiden lige nu:

Hvem er forskningsverdens magtelite?

FORSKNINGENS MAGTELITE. Magtbalancen rykker sig i forskningsverdenen i takt med, at bevillingssummerne strømmer til som aldrig før. Science Report undersøger og afdækker i en ny magtserie, hvem der udgør forskningens magtelite, og hvilke typer magt der i spil.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.