Det er en rotte, der løber med 1. pladsen i Danmarks Grundforskningsfonds Fotokonkurrence 2022.
Det oplyser fonden i en pressemeddelelse.
Billedet er en et computertomografisk skanningsbillede af en rotte, som har røntgenkontrast-fyldte mikrocontainere fordelt i dens fordøjelses-system.

en rotte, som har røntgenkontrast-fyldte mikrocontainere fordelt i dens fordøjelses-system. Foto: Rolf Bech Kjeldsen.
– Billedet stammer fra et studie, der omhandler såkaldt ’drug delivery’, som oversat til dansk er levering af lægemidler, siger Ph.d.-studerende Rolf Bech Kjeldsen, som har taget og indsendt vinderbilledet.
Mikrocontainerens rejse igennem fordøjelses-systemet
Kjeldsen er en del af et forskningsprojekt på grundforskningscenteret IDUN på DTU. Projektet har de sidste 10-15 år undersøgt ’delivery systems’ til oral levering af medicin, hvor de på nuværende tidspunkt blandt andet eksperimenterer med små beholdere på mikroskala.
Læs også: Her er årets bedste forskningsbilleder
For at få en bedre forståelse af, hvad der sker i fordøjelsessystemet, er de små beholdere blevet fyldt med et røntgen-kontraststof.
– Billedet viser, hvordan mikrocontainerne opfører sig efter, at de er blevet oral doseret og kommer ned i maven og derfra videre ind i tarmsystemet. Det er taget med computertomografisk skanning, som er en teknik vi også kender fra hospitaler. Her bliver det ofte brugt i forbindelse med brækkede knogler. Alle de enkelte små røde prikker, som man kan se, er de røntgenkontrast-fyldte mikrocontainerne. Hvis jeg ikke på forhånd havde fyldt mikrocontainerne med et røntgen-kontrastof, så ville de ikke tone frem på billedet, og man ville ikke rigtigt kunne identificere samt kvantificere dem, siger Rolf Bech Kjeldsen.
Danmarks Grundforskningsfond vil de kommende dage offentliggøre andenpladsen og tredjepladsen i fotokonkurrencen. Det er femte gang, at Grundforskningsfonden uddeler prisen.
Forsiden lige nu:

Aalborg-rektor vil satse på signaturprojekter
Aalborg Universitet vil skabe missionsdrevet forskning til gavn for samfundet. Og her spiller grundforskning en rolle, fortæller genansat rektor.

Dobbeltblindhed fjerner kønsforskelle i ansøgningsprocessen
Forsøget med dobbeltblindhed i Villum Experiment fjerner kønsforskelle i ansøgningsprocessen, fortæller professor Jesper Wiborg Schneider.

Nietzsche og Foucault trækker tråde gennem Mikkel Thorups idéhistorie
Idéhistoriker og professor Mikkel Thorup har valgt tre bøger, der har formet ham som forsker. Og de er faktisk alle tre fra hans studietid.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Heine Andersen: – Vi skal have et opgør med de horrible ansættelsesstrukturer
Ansættelsesstrukturerne på universiteterne skal ændres, hvis man skal komme problemerne med forskningstyveri til livs, mener Heine Andersen, prof. emeritus på KU.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.