Denne artikel blev første gang bragt den 31. marts 2022.
Det er en rotte, der løber med 1. pladsen i Danmarks Grundforskningsfonds Fotokonkurrence 2022.
Det oplyser fonden i en pressemeddelelse.
Billedet er en et computertomografisk skanningsbillede af en rotte, som har røntgenkontrast-fyldte mikrocontainere fordelt i dens fordøjelses-system.

en rotte, som har røntgenkontrast-fyldte mikrocontainere fordelt i dens fordøjelses-system. Foto: Rolf Bech Kjeldsen.
– Billedet stammer fra et studie, der omhandler såkaldt ’drug delivery’, som oversat til dansk er levering af lægemidler, siger Ph.d.-studerende Rolf Bech Kjeldsen, som har taget og indsendt vinderbilledet.
Mikrocontainerens rejse igennem fordøjelses-systemet
Kjeldsen er en del af et forskningsprojekt på grundforskningscenteret IDUN på DTU. Projektet har de sidste 10-15 år undersøgt ’delivery systems’ til oral levering af medicin, hvor de på nuværende tidspunkt blandt andet eksperimenterer med små beholdere på mikroskala.
Læs også: Her er årets bedste forskningsbilleder
For at få en bedre forståelse af, hvad der sker i fordøjelsessystemet, er de små beholdere blevet fyldt med et røntgen-kontraststof.
– Billedet viser, hvordan mikrocontainerne opfører sig efter, at de er blevet oral doseret og kommer ned i maven og derfra videre ind i tarmsystemet. Det er taget med computertomografisk skanning, som er en teknik vi også kender fra hospitaler. Her bliver det ofte brugt i forbindelse med brækkede knogler. Alle de enkelte små røde prikker, som man kan se, er de røntgenkontrast-fyldte mikrocontainerne. Hvis jeg ikke på forhånd havde fyldt mikrocontainerne med et røntgen-kontrastof, så ville de ikke tone frem på billedet, og man ville ikke rigtigt kunne identificere samt kvantificere dem, siger Rolf Bech Kjeldsen.
Danmarks Grundforskningsfond vil de kommende dage offentliggøre andenpladsen og tredjepladsen i fotokonkurrencen. Det er femte gang, at Grundforskningsfonden uddeler prisen.
Forsiden lige nu:

SEGES-topchef vil levere viden om bæredygtighed med både armslængde og armkrog
Uafhængighed, et stærkt fagligt miljø, en god virksomhedskultur og muligheden for at levere viden, der kan understøtte landbrugets grønne omstilling var afgørende for, at Tom Heron takkede ja til topposten i SEGES Innovation.

Eske Willerslev: Iskerner og hundelort kickstartede verdenskendte opdagelser
DERFOR BLEV JEG FORSKER: NASA ringede og ville have fat i professor Willerslev. Titlen havde den specialestuderende ikke endnu, men et forskningsgennembrud af dimensioner banede vejen for forskerkarrieren.

Merværdien af nordiske forskningsprojekter trumfer de nationale
Nordisk forskningssamarbejde giver dobbelt op på merværdi for samfund og forskning, viser ny impactrapport. Derfor bør man satse på flere og større nordiske calls, mener direktør i NordForsk.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.