Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

– Hvis alle fokuserer, hvor de har bedst påvirkning, har vi en reel chance

Carlsbergs bæredygtighedschef bruger Verdensmålene som en nordstjerne.

Foto: StephanieFrey/iStock

Der er 17 arbejdsdage i december, til juleferien begynder. Og 17 Verdensmål. Det kalder vist på en julekalender!

Hos Sustain Report og Science Report har vi i december således valgt at sætte fokus på FN’s Verdensmål – ikke mindst for at komme nærmere, hvordan I, vores læsere, kan bruge dem i praksis på jeres arbejdspladser. Vi taler derfor med en række interessante danske virksomheder og forskningsinstitutioner om deres arbejde med Verdensmålene.

Så velkommen til vores Verdensmålsjulekalender, hvor der bag dagens låge gemmer sig:

Carlsberg

Hos Carlsberg bruger de aktivt Verdensmålene som pejlemærke, når den grønne strategi skal bliver til konkrete tiltag.

Det fortæller bæredygtighedschef Simon Boas Hoffmeyer.

– Verdensmålene skaber en vigtig ramme for vores arbejde med bæredygtighed, siger bæredygtighedschefen.

Hos Carlsberg har de derfor indarbejdet en række af de 17 FN Verdensmål i bæredygtighedsstrategien ‘Together Towards Zero’, der blev lanceret i 2017.

3, 6, 7, 8, 12 og 17

Tidligere på året fik Valby-virksomheden kåret sin 2020-årsrapport som værende årets bedste af Dansk Industri, blandt andet på baggrund af bryggeriets grønne kommunikation.

Men Ifølge Simon Boas Hoffmeyer giver det ikke mening at fremhæve ét Verdensmål frem for de andre. Af den simple grund, at alle de seks mål virksomheden har indarbejdet i deres forretning – 3, 6, 7, 8, 12 og 17 – er en vigtig del af bryggeriets strategiske arbejde.

– Når vi udarbejder vores bæredygtighedsstrategier, tager vi udgangspunkt i to kerneelementer, nemlig væsentlighed og Verdensmålene, siger Simon Boas Hoffmeyer.

Og tilføjer:

– Væsentlighed betyder, at vi som udgangspunkt fokuserer på de emner, hvor vi har den største påvirkning. Dernæst sammenstiller vi disse med Verdensmålene for at sikre, at vores prioriteter også bidrager til de specifikke fokusområder og målsætninger, der er udpeget i de 17 mål.

Simon Boas Hoffmeyer. Foto: Carlsberg

De seks Verdensmål, som Carlsberg arbejder med, handler om henholdsvis sundhed og trivsel, rent vand og sanitet, bæredygtig energi, anstændige jobs og økonomisk vækst, ansvarligt forbrug og produktion samt partnerskaber for handling.

Sammen mod nul

I ‘Together towards zero’, bygger de overordnede linjer på en ambition om “nul kulstoffodaftryk, nul vandspild, nul uansvarligt alkoholforbrug og en nul ulykkeskultur”.

Hver af disse ambitioner understøttes af individuelle mål, der fører frem mod 2022 og 2030 – og det er altså især disse delmål, som Verdensmålene har været med til at forme.

Blandt andet hænger målet om ‘nul vandspild’ sammen med Verdensmål 6, og Carlsbergs målsætning om at halvere sit vandforbrug i bryggeriet inden 2030.

For samme år har Carlsberg en målsætning om, at CO2-udledningen fra bryggerierne skal gå i nul.

Har lagt specifikke planer efter Verdensmål

Bryggeriets arbejde med Verdensmålene betyder, at der er blevet sat konkrete mål, der tager afsæt i et eller flere Verdensmål.

– Gennem vores arbejde med de mest væsentlige Verdensmål har vi udviklet initiativer og programmer, der direkte bidrager til opnåelse af de specifikke målsætninger, siger Simon Boas Hoffmeyer.

Læs også: Nye tal: Kun få kunder stiller krav om Verdensmål

Et eksempel er, at man som en del af Verdensmål 7 skal arbejde på, at andelen af vedvarende energi i det globale energimix bliver øget væsentligt inden 2030.

Under Verdensmål 6 skal man inden 2030 opnå “universel og lige adgang til sikkert drikkevand til en overkommelig pris for alle,” forklarer Simon Boas Hoffmeyer.

– Vi bidrager direkte til at møde disse målsætninger gennem vores bæredygtighedsarbejde, siger han.

Læs også: -Folk har en holdning, når vi limer øldåserne sammen

Hvad håber I, at det vil det betyde for fremtiden, Carlsbergs eller sågar planetens, at I arbejder med Verdensmålene?

– Verdensmålene giver os en nordstjerne på vejen mod en bæredygtig og grundlæggende bedre verden. Hvis alle fokuserer, hvor de har størst påvirkning, skaber det en reel chance for at de forandringer de skal til for at nå målene, bliver ført ud i livet, svarer Simon Boas Hoffmeyer.

Jul i Verdensmålenes tegn

Det’ jul, det’ kool – og gennem hele december dykker Sustain Report og Science Report ned i, hvordan de store danske virksomheder og forskningsinstitutioner arbejder med FN’s 17 Verdensmål.

Her kan du se, hvem der har medvirket indtil nu.

1. FLSchmidt

2. Syddansk Universitet

3. LB Forsikring

4. VIA University College

5. Carlsberg

6. Grundfos

7. Danfoss

8. Lego

9. Aalborg Universitet

10. Chr. Hansen

11. Bang & Olufsen

12. Novozymes

13. Demant

14. Roskilde Universitet

15. Danmarks Tekniske Universitet

16. Better Energy

Forsiden lige nu:

Derfor blev Niels Bohr Instituttet NATO’s nye kvantecenter

Niels Bohr Instituttet bliver NATO’s nye kvantecenter, og det skaber enorme perspektiver for udviklingen af dansk kvanteforskning og for Danmark som forskningsnation. Vi har spurgt lederen af Niels Bohr Instituttet, hvordan det lykkedes at skaffe centret til Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.