Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

– Industrien bør bidrage med mere, for vi er også en del af problemet

B&O’s bæredygtighedschef fortæller om arbejdet med Verdensmålene.

Bag dagens låge i Report-mediernes julekalender gemmer sig. Bang & Olufsen. Foto: Yuphayao Phankhamkerd/iStock

Der er 17 arbejdsdage i december, til juleferien begynder. Og 17 Verdensmål. Det kalder vist på en julekalender!

Hos Sustain Report og Science Report har vi i december således valgt at sætte fokus på FN’s Verdensmål – ikke mindst for at komme nærmere, hvordan I, vores læsere, kan bruge dem i praksis på jeres arbejdspladser. Vi taler derfor med en række interessante danske virksomheder og forskningsinstitutioner om deres arbejde med Verdensmålene.

Så velkommen til vores Verdensmålsjulekalender, hvor der bag dagens låge gemmer sig:

Bang & Olufsen

Hos Struer-virksomheden Bang & Olufsen har man erkendt, at der er et dilemma i at være en produktionsvirksomhed, der ønsker at være bæredygtig, samtidig med at ens grundpræmis er bundet op på forbrug.

Men i et forsøg på at være en del af løsningen har selskabet, der blandt andet kendes for sine højtalere, valgt at bruge FN’s Verdensmål som pejlemærke for, hvor og hvordan de arbejder med deres forretning, og til at skubbe tingene i en mere bæredygtig retning.

– Det var helt naturligt for os at tage udgangspunkt i Verdensmålene, da vi udviklede vores bæredygtighedsstrategi, fortæller Jens Bjørnkjær Gamborg, der er head of group communications & sustainability.

Han tilføjer:

– Vi ønsker at integrere bæredygtighed endnu mere ind i vores kerneforretning, og vi bruger Verdensmålene som vigtige pejlemærker i det arbejde.

Vugge-til-vugge

B&O har især fokus på Verdensmål 12 – bæredygtigt forbrug og produktion – for som produktionsvirksomhed mener Bang & Olufsen, at netop dét mål giver allermest mening for virksomheden.

– Vi mener, at vi har et ansvar for at bidrage til, at udviklingen inden for forbrugerelektronikindustrien sker på en mere bæredygtig måde, siger Jens Bjørnkjær Gamborg.

Beolevel er B&O’s bærbære højtaler, der er blevet cradle-to-cradle-certificeret. Foto: B&O

Hos B&O har arbejdet med FN’s Verdensmål betydet nogle helt konkrete milepæle for lydproducenten.

– I første omgang har det betydet, at det var et klart fokus i vores bæredygtighedsstrategi – og dermed også et fokus for de mange dygtige og passionerede kollegaer at drive den dagsorden, fortæller Jens Bjørnkjær Gamborg.

Læs også: Virksomheder skal genbruge mere it-udstyr, mener ekspert

Han tilføjer, at arbejdet med Verdensmålene også var med til, at B&O fik en vigtig certificering i efteråret:

– Konkret har det fokus også bidraget til, at vi i september, som den allerførste virksomhed i forbrugerelektronikindustrien, fik et produkt vugge-til-vugge-certificeret. Det var en kæmpe milepæl for os, som Mads Kogsgaard, ansvarlig for produktcirkularitet, især har æren af.

Kravene til en vugge-til-vugge-certificering indebærer, at alt, der produceres i produktets forskellige livsfaser, kun må forårsage et minimum af spild, særligt når det kommer til forurening og affald. Restprodukter fra produktionen skal som udgangspunkt genanvendes og indgå i andre produktioner. Der er desuden krav til, at materialerne, der indgår, ikke må være skadelige for hverken miljøet eller mennesker.

Den femte topchef på få år

Men den grønne omstilling er langt fra den eneste udfordring som virksomheden står over for i disse år. Som alle andre, er Bang & Olufsen pressede af en coronapandemi, der har vanskeliggjort forretningen.

Samtidig er B&O i fuld gang med at eksekvere det turn-around, som har været tiltrængt efter en række svære år, med nedgang i salget af virksomhedens produkter, der har mødt hård konkurrence fra billigere konkurrenter.

I oktober kunne virksomheden dog fremlægge et regnskab for første kvartal af 2021/2022, som for første gang siden 2007/2008 viste overskud på bundlinjen, omend det var med et beskedent plus på én million kroner.

– Vi udvidede vores kundebase, styrkede organisationen, lancerede nye produktinnovationer, fortsatte vores digitale transformation og forbedrede kundeoplevelsen. Alt i alt er vi glade for at se, at vores strategi virker, og at vi er på rette spor i forhold til at indfri vores forventninger til året, lød det i den forbindelse fra administrerende direktør Kristian Teär.

Da Kristian Teär tiltrådte i 2019, var det som den femte topchef i 11 år.

Vi er også en del af problemet

Hvert år bliver op mod 50 millioner ton elektronisk affald kasseret. Det viste FN-tal fra 2019, der samtidig anslog værdien på affaldet til at være på omkring 62,5 milliarder dollars.

Læs også: Disse virksomheder bruger flest penge på forskning

Så i en industri med så store mængder af svært genbrugeligt affald har man et stort ansvar, påpeger Jens Bjørnkjær Gamborg, der ønsker, at B&O skal være en del af løsningen – selvom han erkender, at man også er en del af problemet.

Jens Bjørnkjær Gamborg er head of communications & sustainability hos B&O. Foto: B&O

Hvad håber I, at det vil det betyde for fremtiden, B&O’s – eller sågar planetens, at I arbejder med Verdensmålene?

– Hele forbrugerelektronikindustrien, som vi er en del af, skal og kan bidrage mere til den grønne omstilling, og vi anerkender, at vi er en del af problemet, siger Jens Bjørnkjær Gamborg.

Han tilføjer:

– Men vi tror også på, at vi er en del af løsningen og kan gå foran i forhold til at levere de nødvendige fremskridt. Vi får hele tiden mere viden, forståelse af vores påvirkning og finder nye løsninger, som kan være til gavn for os, industrien, forbrugerne og resten af samfundet.

Jul i Verdensmålenes tegn

Det’ jul, det’ kool – og gennem hele december dykker Sustain Report og Science Report ned i, hvordan de store danske virksomheder og forskningsinstitutioner arbejder med FN’s 17 Verdensmål.

Her kan du se, hvem der har medvirket indtil nu.

1. FLSchmidt

2. Syddansk Universitet

3. LB Forsikring

4. VIA University College

5. Carlsberg

6. Grundfos

7. Danfoss

8. Lego

9. Aalborg Universitet

10. Chr. Hansen

11. Bang & Olufsen

12. Novozymes

13. Demant

14. Roskilde Universitet

15. Danmarks Tekniske Universitet

16. Better Energy

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.