Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Johan Olsen hiver naturvidenskab ned på jorden i nyt radioprogram

Biologerne Johan Olsen og Vicky Knudsen er værter på det nye program “Vildt Naturligt”

Vicky Knudsen og Johan Olsen. Foto: Eddie Michel

“Vildt Naturligt” er den legende titel på et nyt naturvidenskabeligt radioprogram på P1, som har to af Danmarks dygtigste biologer og mest populære videnskabsformidlere i spidsen: Johan Olsen og Vicky Knudsen.

Her vil de hive naturvidenskab helt ned på jorden – og det gør de ved at viske tanken om klassisk videnskabsformidling væk. 

– Tanken med programmet er at formidle naturvidenskab på en anderledes måde. I stedet for at formidle i klassisk forstand har vi tænkt os at tale om de ting, der interesserer os – om det så er rum-tiden omkring sorte huller eller parasitter i tarmen på en grå fluesnapper, siger Johan Olsen og fortsætter;

– I samtalen leger vi med idéer, og vi har det ret sjovt sammen. Før vi begyndte at lave programmer, har vi kendt hinanden et stykke tid, og har grinet temmelig meget og udvekslet naturvidenskabelige røverhistorier. Det er den stemning, vi håber at kunne få ud til lytterne, siger Johan Olsen.

Fortællingen er det essentielle
Hvert program har et overordnet emne, som de to værter skiftes til at vælge, og som de går i dybden med sammen med en gæst, de har inviteret ind.

Vicky Knudsen har valgt premiereafsnittets emne, som handler om øjnene, hvor værterne dykker ned i de forskellige typer af øjne, der findes og i selve øjnenes evolutionshistorie. 

Men dér, hvor de særligt vil adskille sig fra andre videnskabsprogrammer, er på formidlingen. Lytterne skal føle, at de er med.

Hvert program er en samtale. Vi er ikke bundet af et manuskript, men leger i stedet med emnet og overrasker hinanden med ting og sager, som vi ved eller har gravet frem til dagens program. Vi håber, at lytteren føler, at han eller hun sidder med ved bordet, siger Johan Olsen.

Læs også: Rock-forsker: Jeg vil hellere tale lidt op end lidt ned til folk.

De to værter vil gerne ramme en meget bred målgruppe med deres program – også dem, der ikke normalt interesserer sig for naturvidenskab – og det vil de gøre ved hjælp af fortælling.

Formidling af faktuelt stof har det problem, at hjernen ikke i nævneværdig grad hæfter sig ved fakta med mindre, at de indgår i en fortælling. Fortællingen er det essentielle for at blive grebet af stoffet og for at huske det, siger Johan Olsen og uddyber;

I den samtale, vi har i studiet, kan der ikke i særlig høj grad være en egentlig dramaturgi. Vi håber til gengæld, at den fortælling Vicky og jeg udgør i kraft af vores forskellige personligheder og ligheder i det faglige og humoristiske, kan være det, der knytter lytterne til udsendelserne. Også de lyttere, der ikke normalt lytter til videnskabsprogrammer.

Nysgerrig, historie og humor er nøgleordene
Der er særligt tre ting, der er vigtige, når man taler om naturvidenskabelig kommunikation, fortæller Johan Olsen. Det allerførste – og vigtigste efter hans mening – er netop at vække lytterens nysgerrighed.

Det er vigtigt for livskvaliteten, for demokratiet og for samfundet i det hele taget at have en nysgerrig, oplyst befolkning, siger Johan Olsen.

Det andet handler om fokus på de spændende historier.

Når du ser noget smukt, stort og sært, har du et behov for at pege på det og sige “Se!!”. Det er det behov, som Vicky og jeg har. Naturvidenskabens verden er fuld af sære, store, smukke oplevelser, og det er det, vi gerne vil give videre til lytteren, siger Johan Olsen.

Det sidste, der er vigtigt i naturvidenskabelig formidling, er humor.

– Det tredje er at kunne lege med de idéer, der er derude. Jonglere med dem. Grine med dem og med hinanden, fordi humoren er en måde at fortælle historier på, og dermed også en måde at lege med idéerne på. På den måde får vi forhåbentlig nedbrudt en idé om, at naturvidenskab bare er en endeløs opremsning af fakta og paratviden, siger Johan Olsen.

Første afsnit af “Vildt naturligt” har premiere på P1 torsdag d. 20. februar 2020 kl. 10.00.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.