Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

KU har søsat tværfaglig videnspodcast om tidens store dilemmaer

I Tankelyn-podcasten diskuteres alt fra brud på retsstatsprincipper til jordens skabelse.

Foto: Københavns Universitet

Er vi i gang med at udslette jorden endnu engang? Hvilken rolle spiller forlænget levealder i menneskets overvejelser om efterlivet?
Og hvordan udvikles det danske sprog? Det er spørgsmål, som Københavns Universitets nye podcastserie Tankelyn forsøger at finde svar på.

Ideen med projektet er at få universitetets forskere i studiet og lade dem formidle viden i et frit makroperspektiv. Det første af seriens tolv afsnit løb af stablen i marts med et indledende tema om Big Bang og universets tilblivelse. Den nyeste episode handler om seksualitet som både tiltrækningsmekanisme og magtinstrument.

Fællesnævneren for podcastens temaer er ”når verdener skabes og brydes ned”. 2020 er netop kendetegnet af markante opbrud med nationen, retsstatsprincipperne og menneskets forhold til natur, kropslighed og religion. Det er de aktuelle dilemmaer, som Tankelyn tager fat på. 

Pædagogisk podcastformat
– Indtil videre har vi 13.000 aflytninger på de første syv episoder.
Og det tal stiger stødt,” fortæller Nils Koudahl, kommunikationsmedarbejder ved Københavns Universitet.
Han producerer Tankelyn sammen med en repræsentant fra hvert fakultet og de to journalister David Pepe Birch and Mikkel Andreas Beck. 

Under Tankelyns optagelser får forskerne mulighed for at konkretisere abstrakt viden i visuelle hverdagstermer. “Galaksen er som en rosin i en dej, der hæver,” fortæller lektor i eksperimental subatomar fysik Troels Christian Petersen i det allerførste afsnit.
Den form for pædagogisk og sanselig formidling bliver hjulpet på vej af podcastmediet, fortæller Nils Koudahl.

– Det er en god måde at fortælle historier på. Du kan bruge montagegreb og lyde, der giver lytteren et billede på, hvad vi snakker om. Derudover optager vi alle samtalerne ude i ret specielle miljøer, uddyber han.

I det nyeste afsnit om seksualitet interviewes børnepsykolog Kathrine Egede Zeuthen på briksen i hendes egen konsultation, mens den tidligere forklaring af jordens opstandelse foregår på Niels Bohrs gamle kontor. Når forskerne hives ud af deres vante rammer giver det inspiration til at formidle anderledes alternativt og jordnært.  

Samarbejde på tværs af fakulteter
Det er første gang, at Københavns Universitet laver en så eksperimenterende podcast, der inkluderer alle fakulteterne.
Hvert emne skal belyses nuanceret, og derfor vil publikum kunne høre for eksempel en forsker fra naturvidenskab og en professor i humaniora, der deltager i samme udsendelse.

I episoden om brud på retsstatens principper kaster retshistoriker Helle Vogt fra Det Juridiske Fakultet og demokratiforsker Jacob Gerner Hariri fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet sammen lys over suveræn styreform og demokratisk underminering i lande som Polen og Rusland.  

 Nils Koudahl fortæller, at næste Tankelyn-episode vil handle om byers opståen, undergang og genopståen. Indtil videre løber podcasten kun året ud, men han håber, at lyttersuccessen kaster en forlængelse af sig.

Forsiden lige nu:

Københavns Universitet brillierer i Champions League

Forskere fra Københavns Universitet modtog otte ud af 14 danske Starting Grants, da European Research Council (ERC) uddelte bevillinger tidligere på ugen. Prorektor David Dreyer Lassen kalder ERC for forskningsfinansieringens Champions League, og glæder sig over, at flere af forskerne kommer udefra.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.