Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

KU har søsat tværfaglig videnspodcast om tidens store dilemmaer

I Tankelyn-podcasten diskuteres alt fra brud på retsstatsprincipper til jordens skabelse.

Foto: Københavns Universitet

Er vi i gang med at udslette jorden endnu engang? Hvilken rolle spiller forlænget levealder i menneskets overvejelser om efterlivet?
Og hvordan udvikles det danske sprog? Det er spørgsmål, som Københavns Universitets nye podcastserie Tankelyn forsøger at finde svar på.

Ideen med projektet er at få universitetets forskere i studiet og lade dem formidle viden i et frit makroperspektiv. Det første af seriens tolv afsnit løb af stablen i marts med et indledende tema om Big Bang og universets tilblivelse. Den nyeste episode handler om seksualitet som både tiltrækningsmekanisme og magtinstrument.

Fællesnævneren for podcastens temaer er ”når verdener skabes og brydes ned”. 2020 er netop kendetegnet af markante opbrud med nationen, retsstatsprincipperne og menneskets forhold til natur, kropslighed og religion. Det er de aktuelle dilemmaer, som Tankelyn tager fat på. 

Pædagogisk podcastformat
– Indtil videre har vi 13.000 aflytninger på de første syv episoder.
Og det tal stiger stødt,” fortæller Nils Koudahl, kommunikationsmedarbejder ved Københavns Universitet.
Han producerer Tankelyn sammen med en repræsentant fra hvert fakultet og de to journalister David Pepe Birch and Mikkel Andreas Beck. 

Under Tankelyns optagelser får forskerne mulighed for at konkretisere abstrakt viden i visuelle hverdagstermer. “Galaksen er som en rosin i en dej, der hæver,” fortæller lektor i eksperimental subatomar fysik Troels Christian Petersen i det allerførste afsnit.
Den form for pædagogisk og sanselig formidling bliver hjulpet på vej af podcastmediet, fortæller Nils Koudahl.

– Det er en god måde at fortælle historier på. Du kan bruge montagegreb og lyde, der giver lytteren et billede på, hvad vi snakker om. Derudover optager vi alle samtalerne ude i ret specielle miljøer, uddyber han.

I det nyeste afsnit om seksualitet interviewes børnepsykolog Kathrine Egede Zeuthen på briksen i hendes egen konsultation, mens den tidligere forklaring af jordens opstandelse foregår på Niels Bohrs gamle kontor. Når forskerne hives ud af deres vante rammer giver det inspiration til at formidle anderledes alternativt og jordnært.  

Samarbejde på tværs af fakulteter
Det er første gang, at Københavns Universitet laver en så eksperimenterende podcast, der inkluderer alle fakulteterne.
Hvert emne skal belyses nuanceret, og derfor vil publikum kunne høre for eksempel en forsker fra naturvidenskab og en professor i humaniora, der deltager i samme udsendelse.

I episoden om brud på retsstatens principper kaster retshistoriker Helle Vogt fra Det Juridiske Fakultet og demokratiforsker Jacob Gerner Hariri fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet sammen lys over suveræn styreform og demokratisk underminering i lande som Polen og Rusland.  

 Nils Koudahl fortæller, at næste Tankelyn-episode vil handle om byers opståen, undergang og genopståen. Indtil videre løber podcasten kun året ud, men han håber, at lyttersuccessen kaster en forlængelse af sig.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.