Det er den nuværende direktør for Faaborg Museum, Gertrud Hvidberg-Hansen, der d. 1. marts 2020 sætter sig i direktørstolen hos Glyptoteket og overtager posten fra Christine Buhl Andersen.
Det sker ovenpå et succesår for Glyptoteket, hvor museet kunne melde om besøgsrekord i 2019 på over 514.000 mennesker.
Gertrud Hvidberg-Hansen kan pege på flere årsager til museets store succes, og hun har selv flere ting med i bagagen, som kan bidrage til en fortsat popularitet hos det historiske Glyptotek.
Og hun glæder sig til at komme i gang med arbejdet.
– Jeg har relevant ledelseserfaring, og kan jeg godt lide at drive og udvikle et museum. Jeg kan desuden godt lide at prøve nye formater af, f.eks. indenfor formidling, og så har jeg kendskab til flere af museets samlingsområder. Så jeg tænker, at jeg skal ind at initiere nogle ting og være med til at inspirere de folk, der arbejder på stedet. Museet skal også tiltrække forskere og medarbejdere, så vi får kastet nye vinkler på samlingerne, siger Gertrud Hvidberg-Hansen.
Nytænkende formidling med tung forskning bag
Glyptoteket har de seneste år markeret sig med store forskningsbaserede udstillinger og nytænkende formidlingsformater, som har trukket mange besøgende til, har Gertrud Hvidberg-Hansen observeret.
For hende er det bl.a. den aktuelle udstilling “Vejen til Palmyra”, som skiller sig særligt ud, og hvor museet har taget nogle værdifulde chancer.
– Den aktuelle udstilling om Palmyra, hvor museet har en af verdens største Palmyra-samlinger uden for Syrien, involverer museumsfolk, men der er også forskere fra Aarhus Universitet og via Carlsbergfondet, så der er et rigtig stort forskningsapparat bag, siger Gertrud Hvidberg-Hansen og fortsætter:
– Samtidig har museet arbejdet meget med udstillingsdesign, hvor de har formidlet temaerne gennem samlingerne, men også gennem lyd og aktivering af andre sanser, som f.eks. med dufte fra krydderier. Man formidler emnet igennem multisensoriske oplevelser, så det ikke opleves som en stor læsebog i form af vægtekster
Gertrud Hvidberg-Hansen fremhæver også andre af museets særudstillinger, der ligesom Palmyra-udstilling var den også forskningstung, og det er dét, der giver substans.
– De har en del forskningsprojekter, som skal omsættes til udstillinger. Her er udfordringen at have dybden, men samtidig at få dem formidlet også til et større publikum. Forskningen skal bearbejdes og gerne tilsættes lidt fantasi, så det bliver relevant for rigtig mange mennesker. Det synes jeg, at Glyptoteket har været dygtige til. Det er hvert fald lykkes for dem og de har fået et rigtig godt besøgstal.
Ren formidling kan ikke gøre det
Der er dog også udfordringer ved at lave nytænkende formidling og udstillinger på Glyptoteket, og det skyldes stedets karakter.
Den udfordring er Gertrud Hvidberg-Hansen meget bevidst om.
– Man skal have kvaliteten in mente, for det skal matche museet og de æstetiske kvaliteter, som det er kendt for. Det er jo et meget fint og smukt hus, derfor skal man fastholde en formidlingsmæssig dimension, så man er tro mod sit ophav og kvaliteten. Men der er mange muligheder for at kombinere de to aspekter, siger hun.
Det er bl.a. det, som Gertrud Hvidberg-Hansen mener, at Glyptoteket særligt er lykkedes med i sine seneste mange udstillinger. Og så har de baseret udstillingerne på et tungt og forskningsbaseret grundlag, hvilket giver kvaliteten.
– Hvis man bare laver en masse spektakulær formidling, hvor der ikke er nogen faglig bund i det, så gennemskuer folk det hurtigt. Det skal være en kombination af et gennemarbejdet produkt, samtidig med at man har en fantasifuld og interessant formidling. Ren formidling gør det ikke alene, siger Gertrud Hvidberg-Hansen og fortsætter:
– Hvis du ikke har lavet dit forarbejde ordentligt, får du ikke gode anmeldelser. Og anmeldelserne har også stor betydning for antallet af besøgende.
Gertrud Hvidberg-Hansen har også tidligere gennemført en række forsknings- og udstillingsprojekter inden for kunst og arkitektur, og så har hun sideløbende med sine museumsansættelser haft flere bestyrelsesposter, tillidshverv og kunstfaglige hverv.
Hun tiltræder som direktør på Ny Carlsberg Glyptotek den 1. marts 2020. Samtidig fratræder nuværende direktør Christine Buhl Andersen for at tiltræde som bestyrelsesformand for henholdsvis Ny Carlsbergfondet og Glyptoteket.
Kilde: Glyptoteket
Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder
Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

KU diskuterer gæsteforfatterskaber – akademisk valuta eller magtmisbrug?
Praksisudvalget havde inviteret til konference om forfatterskabstvister med et tætpakket program. Fra en bred palet af vinkler blev de omstridte gæsteforfatterskaber diskuteret som et etisk og juridisk problem i forskningsverdenen.

Queerness og kønsstudier: Forskers vej i karrieren, hvor “ingen bliver til noget af egen kraft”
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Ingen i Mons Bissenbakkers nærmeste familie havde læst på universitetet. En underviser prikkede ham på skulderen, og det har resulteret i, at han i dag er lektor i kønsforskning og leder af Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.