Torsdag 30. september slog Kunsthal Charlottenborg dørene op for ’Verden er i dig’. Udstillingen er resultatet af flere års sparring, diskussion og samarbejde mellem kunstnere og videnskabsfolk.
– De forskningsområder vi berører i udstillingen, er karakteriseret ved at de gennem de sidste 10-15 år har rejst nogle store spørgsmål om forholdet mellem krop og verden, siger kuratorer og lektor i medicinsk humaniora ved Medicinsk Museion på Københavns Universitet, Adam Bencard.
I udstillingen flyder biomedicinsk forskning og rummedicin sammen med kunst, historie og filosofi. Delt ind temaerne ’Tiden’, ’Rummet’, ’Generationer’ og ’Mikrober’.
På tur i videnskaben
’Tiden’ er det første rum, jeg går ind i. På væggen hænger et tæppe, hvor mørke og lyse tråde væver sig samme til en repræsentation af den lysintensitet, som kunstneren Susan Morris’ Actiwatch møder i løbet tre år. Et samlebåndsarbejde bliver vist som en dans i mintgrønne, grå og hvide farver på endevæggen i rummet. På søjler kan jeg læse om, hvordan kroppens tidsfornemmelse er afstemt efter cellernes indre ur.

Selvom en celles forandring er ikke nær så umiddelbar i sit udtryk, som vægtæppet er det, er ’Verden er i dig’ ikke er et forsøg på at vise, hvor videnskaben kommer til kort. I stedet er udstillingen en øvelse i at formidle kompleks, uafklaret forskning og et ønske om at skabe en fælles samtale om videnskabens spørgsmål.
– I stedet for at engagere sig i, hvordan vi bliver sundere, vil udstillingen hellere undersøge, hvilke større problematikker, der bliver hvirvlet op af at undersøge de her fire forskningsområder. Og det er måske her, hvor kunsten, historien og videnskaben roterer rundt om hinanden, fordi de stiller forskellige spørgsmål til det samme, siger Adam Bencard og tilføjer:
– Hvis vi skal finde løsninger på nogle af de store folkesundhedsvidenskabelige spørgsmål, er der brug for viden, der bevæger sig på tværs af discipliner. Som ikke kommer fra et felt alene.
Flere forskere ønsker det tværdiciplinære
Adam Bencard oplever, at flere og flere forskere og kunstnere har et oprigtigt ønske om tværdisciplinært samarbejde.
– Den moderne biomedicin er karakteriseret ved nødvendigheden af at konfrontere kompleksitet. Blandt andet fordi mange af de ting, vi fejler i dag, er komplekse og livstilsindlejrede. For eksempel bliver der blandt nogle forskere i overvægt sat spørgsmålstegn ved, om vi de sidste 70 år i virkeligheden har fulgt den forkerte retning, fordi den termodynamiske kalorie-ind-kalorie-ud-model viser sig at komme til kort igen og igen i både forståelsen og behandlingen af overvægt, siger Adam Bencard.
Astro-bananflue og syntetisk reproduktionsorgan
Miljøpåvirkninger kan rejse gennem generationer. Det lærer jeg i ’Generationsrummet’. Her hænger kickstarten til epigenetikkens videnskab i sort-hvide fotos fra den hollandske hungersnød i 1944. Hungeren satte spor i sultne kvinders børn og børnebørn. Kunstnerens Pinar Yoldas syntetiske reproduktionsorgan står lige derhenne i hjørnet. Det skal både skabe liv i og af en verden af plastik, når mængden af mikroplastiske partikler i vores kroppe bliver for stor.

I rummet om ’Rummet’ hænger ure. De tikker forskelligt på hver planet. På Merkur varer et døgn 4223 timer, på Jupiter små ti. I hjørnet slår en hjemvendt astro-bananflues aflange hjerte meget hurtigere end dens kammerat, der blev i jordens sfære.
Uden for ’Mikroberummet’ står fem vakuumbeholdere. De er menneskets syrlige mavesæk og snoede tarme oversat til klinisk form. Med beholderne er det meget lettere at kontrollere, hvad der skal i den forlorne tarm i laboratoriet. Forsøgspersoners uisolerede tarme er stadig en al for kompleks størrelse at forstå.
– ’Verden er i dig’ er en måde at gøre opmærksom på, at de videnskabelige spørgsmål er en del af en fælles samtale, der ikke altid skal deles op i en videnskabelig, historisk eller kunstnerisk. Det er en samtale, der gerne må foregå i samme rum. Og det er det rum, udstillingen prøver på at være, siger Adam Bencard.
Aktuel: 30. september 2021 til 16. januar 2022
Sektioner: Tiden, Rummet, Mikrober og Generationer.
Samarbejdspartnere: Medicins Museion har samarbejdet med Kunsthal Charlottenborg.
Forsiden lige nu:

Podcastserie afslører vilde fortællinger grundstof for grundstof
Gennem 118 afsnit vækker podcastserien “Periodisk” alle grundstoffer til live. Med skuespiller Simon Bennebjerg i rollen som det periodiske system er hvert afsnit unikke fortællinger om grundstoffernes egenskaber, opdagelse og dilemmaer.

Danske Universiteter: Sådan skal en ansvarlig kandidatreform se ud
Danske Universiteter har siden offentliggørelsen af regeringens nye kandidatreform været særdeles skeptisk over for projektet. I dette indlæg forklarer de hvorfor, og kommer med forslag til, hvordan de mener, en ansvarlig og realistisk kandidatreform skal se ud.

Carlsbergfondet støtter forskningsformidling for første gang
Med to nye åbne opslag inviterer Carlsbergfondet forskere til at ansøge om midler til forskningsformidling.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
