Torsdag 30. september slog Kunsthal Charlottenborg dørene op for ’Verden er i dig’. Udstillingen er resultatet af flere års sparring, diskussion og samarbejde mellem kunstnere og videnskabsfolk.
– De forskningsområder vi berører i udstillingen, er karakteriseret ved at de gennem de sidste 10-15 år har rejst nogle store spørgsmål om forholdet mellem krop og verden, siger kuratorer og lektor i medicinsk humaniora ved Medicinsk Museion på Københavns Universitet, Adam Bencard.
I udstillingen flyder biomedicinsk forskning og rummedicin sammen med kunst, historie og filosofi. Delt ind temaerne ’Tiden’, ’Rummet’, ’Generationer’ og ’Mikrober’.
På tur i videnskaben
’Tiden’ er det første rum, jeg går ind i. På væggen hænger et tæppe, hvor mørke og lyse tråde væver sig samme til en repræsentation af den lysintensitet, som kunstneren Susan Morris’ Actiwatch møder i løbet tre år. Et samlebåndsarbejde bliver vist som en dans i mintgrønne, grå og hvide farver på endevæggen i rummet. På søjler kan jeg læse om, hvordan kroppens tidsfornemmelse er afstemt efter cellernes indre ur.

Selvom en celles forandring er ikke nær så umiddelbar i sit udtryk, som vægtæppet er det, er ’Verden er i dig’ ikke er et forsøg på at vise, hvor videnskaben kommer til kort. I stedet er udstillingen en øvelse i at formidle kompleks, uafklaret forskning og et ønske om at skabe en fælles samtale om videnskabens spørgsmål.
– I stedet for at engagere sig i, hvordan vi bliver sundere, vil udstillingen hellere undersøge, hvilke større problematikker, der bliver hvirvlet op af at undersøge de her fire forskningsområder. Og det er måske her, hvor kunsten, historien og videnskaben roterer rundt om hinanden, fordi de stiller forskellige spørgsmål til det samme, siger Adam Bencard og tilføjer:
– Hvis vi skal finde løsninger på nogle af de store folkesundhedsvidenskabelige spørgsmål, er der brug for viden, der bevæger sig på tværs af discipliner. Som ikke kommer fra et felt alene.
Flere forskere ønsker det tværdiciplinære
Adam Bencard oplever, at flere og flere forskere og kunstnere har et oprigtigt ønske om tværdisciplinært samarbejde.
– Den moderne biomedicin er karakteriseret ved nødvendigheden af at konfrontere kompleksitet. Blandt andet fordi mange af de ting, vi fejler i dag, er komplekse og livstilsindlejrede. For eksempel bliver der blandt nogle forskere i overvægt sat spørgsmålstegn ved, om vi de sidste 70 år i virkeligheden har fulgt den forkerte retning, fordi den termodynamiske kalorie-ind-kalorie-ud-model viser sig at komme til kort igen og igen i både forståelsen og behandlingen af overvægt, siger Adam Bencard.
Astro-bananflue og syntetisk reproduktionsorgan
Miljøpåvirkninger kan rejse gennem generationer. Det lærer jeg i ’Generationsrummet’. Her hænger kickstarten til epigenetikkens videnskab i sort-hvide fotos fra den hollandske hungersnød i 1944. Hungeren satte spor i sultne kvinders børn og børnebørn. Kunstnerens Pinar Yoldas syntetiske reproduktionsorgan står lige derhenne i hjørnet. Det skal både skabe liv i og af en verden af plastik, når mængden af mikroplastiske partikler i vores kroppe bliver for stor.

I rummet om ’Rummet’ hænger ure. De tikker forskelligt på hver planet. På Merkur varer et døgn 4223 timer, på Jupiter små ti. I hjørnet slår en hjemvendt astro-bananflues aflange hjerte meget hurtigere end dens kammerat, der blev i jordens sfære.
Uden for ’Mikroberummet’ står fem vakuumbeholdere. De er menneskets syrlige mavesæk og snoede tarme oversat til klinisk form. Med beholderne er det meget lettere at kontrollere, hvad der skal i den forlorne tarm i laboratoriet. Forsøgspersoners uisolerede tarme er stadig en al for kompleks størrelse at forstå.
– ’Verden er i dig’ er en måde at gøre opmærksom på, at de videnskabelige spørgsmål er en del af en fælles samtale, der ikke altid skal deles op i en videnskabelig, historisk eller kunstnerisk. Det er en samtale, der gerne må foregå i samme rum. Og det er det rum, udstillingen prøver på at være, siger Adam Bencard.
Aktuel: 30. september 2021 til 16. januar 2022
Sektioner: Tiden, Rummet, Mikrober og Generationer.
Samarbejdspartnere: Medicins Museion har samarbejdet med Kunsthal Charlottenborg.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
