kultur

Professor bag ny bog: Politikere lytter ikke til forskerne

Forsker Signild Vallgårda forsøger i ny bog at forklare årsager og løsninger til den stigende ulighed i sundheden. Et emne, der allerede har været stor fokus på. Men det er det, der er problemet, siger hun – politikerne lytter ikke til den forskning, der er på området.

Af - 22. september 2019

Professor Signild Vallgårda. Foto: Bente Jæger

Få Science Reports nyhedsbrev
Tilmeld dig gratis

I 2016 rullede DR’s dokumentarserie ”en syg forskel” over danskernes tv-skærme hjemme i stuerne. Dokumentaren beskrev, hvordan den enkelte danskers sundhedstilstand og forventede levetid var direkte relateret til social klasse og bopæl i landet, og at der dermed var en ulighed i sundhedssystemet.

Man skulle tro, at den konstatering fik folk – især politikerne – op ad stolene for at gøre noget ved et problem, der ikke stemmer overens med forestillingen om et velfærdssamfund. Det var dog ikke tilfældet, selvom forskning i høj grad påviser en stigende ulighed i sundheden blandt danskerne.

Det mener professor og historiker Signild Vallgårda, og hun tager derfor emnet op igen i sin nye bog: Hvordan mindsker vi ulighed i sundheden. Både for at holde gryden i kog, men også for at ruske op i politikkerne.

– De (politikerne, red.) synes åbenbart ikke det her emne er så vigtigt, selvom der er nok forskning på området, der beskriver, hvad den ulighed gør ved samfundet, og hvordan vi løser det. Men det fylder jo næsten ingenting i deres politiske programmer – bortset fra Enhedslistens, fortæller Signild Vallgårda og fortsætter:

– Men det er et generelt problem, at politikerne ikke tager forskning til sig.

Politikerne lytter ikke til forskning
Signild Vallgårda forsker i politiske aspekter af social ulighed i sundhed på KU. Med bogen giver hun sit indspark til debatten ved at fremhæve de områder, hvor hun mener, der skal gøres en indsats, hvis vi vil komme den ulighed til livs. Det inkluderer blandt andet et større fokus på ensomhed og børn af lavtuddannede.

Hun efterlyser politikere, der aktivt bruger forskning i deres beslutninger, og spørger man hende, hvorfor det ikke forholder sig sådan, så handler det sjældent om manglende viden eller manglende forskning.

– Når det eksempelvis kommer til ulighed i sundheden, så er der måske ikke forsket så meget i det i Danmark, men der er til gengæld forsket rigtig meget i det i andre lande. Der er altså ofte viden nok til at handle – det er den politiske vilje, der mangler, siger hun.

Hun beskriver blandt andet i bogen, hvordan det igen og igen er blevet bevist, at oplysning har en begrænset effekt på menneskers handlinger. Det er dermed resultatløst med oplysningskampagner, hvis vi vil mindske uligheden i sundhed. Alligevel er det altid oplysningskampagner, der bliver fremhævet af politikerne.

Viden spiller altså ikke altid ikke en kæmpe rolle for politiske beslutninger

Hvorfor det forholder sig sådan, handler ifølge Signild Vallgårda om, at en indsats i det her tilfælde – at gøre en indsats mod social arv – kræver ekstra penge og ekstra tid. Det passer derfor ikke ind i den politiske agenda.

– At gøre op med den sociale arv vil hjælpe rigtig meget på den her problematik, men det er ofte ikke en indsats, som politikerne prioriterer, fordi det ikke er handlinger, der giver en hurtig effekt. Så de vil tilsyneladende hellere fralægge sig ansvaret ved at pege på hurtige løsninger som oplysningskampagner, selvom forskning igen og igen viser, at de næsten ingen effekt har, siger Signild Vallgårda.

Forskere har en forpligtigelse til at deltage i debatter
Om mere forskning er svaret, er Signild Vallgårda nødvendigvis ikke enig i.

Hvis vi forskere har noget relevant viden om et område, der kan bidrage til en mere nuanceret debat, så skal vi bidrage med den

De nuværende forskningsresultater har i forvejen ikke særlig stor indflydelse på politiske beslutninger, påpeger hun, så selvom der givetvis kan forskes mere på området, betyder det ikke, at de resultater får ben at gå på.

– Vi har jo allerede den viden, der skal til for at gøre noget. Viden spiller altså ikke altid ikke en kæmpe rolle for politiske beslutninger, forklarer Signild Vallgårda.

I stedet handler det om, at forskere skal råbe højere og deltage mere i de debatter, der vedfører deres forskning. Det er også derfor, at Signild Valllgårda har skrevet bogen.

– Hvis vi forskere har noget relevant viden om et område, der kan bidrage til en mere nuanceret debat, så skal vi bidrage med den, siger hun og afslutter:

– Det synes jeg er vores forpligtigelse.

Hvordan mindsker vi uligheden i sundhed? er udgivet af Informations Forlag.

Få et tilbud på Science Report til dig eller din organisation

Udfyld formularen og få et skriftligt tilbud

Modtag et tilbud Læs om abonnementspriser og muligheder

Allerede bruger - log ind

Science Report