Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

SDU-forsker modtager international talentpris

Vida Engmann fra SDU modtager L’Oréal-UNESCO prisen som International Rising Talent.

Dr. Vida Engmann fra Syddansk Universitet modtager i år L’Oréal-UNESCO prisen som International Rising Talent.

Forskeren Vida Engmann fra Syddansk Universitet i Sønderborg modtager international hæder for sin forskning. 

Sammen med 14 andre lovende kvindelige forskere fra hele verden modtager Vida Engmann den fornemme pris som “International Rising Talent”. 

Prisen uddeles i fællesskab af UNESCO, FN’s organ for blandt andet forskning, kultur og verdensarv, og den franske kosmetik-koncern L’Oréal.  

Målet med at prisen er at skabe synlighed omkring kvindelige topforskere, og hos L’Oréal mener man, at én af måderne, hvorpå Danmark kan få flere kvinder i toppen af dansk forskning, er ved at skabe gode rollemodeller.  

– Der er brug for kvindelige rollemodeller, så flere kvinder kan blive inspirerede til at forfølge en karriere inden for videnskab. De lovende talenter viser, at det kan lade sig gøre at få succes, siger L’Oréals Nordic Scientific Director Jeanette Haugel-Nielsen, som fortsætter; 

– Yderligere ved vi, at priser er vigtige for de enkelte forskeres karriere og for deres forskning generelt. Vi er stolte over at se, at kvindelige forskere, som har L’Oréal-UNESCO International Rising Talent prisen på deres CV, står stærkt i forhold til at modtage andre priser.

For forskningstalentet Vida Engmann er det en stor ære at blive anset som en rollemodel. Der er bestemt brug for kvindelige rollemodeller for at øge andelen af kvindelige forskere i Danmark, mener hun:

– For at skabe den næste generation af kvindelige forskere, skal unge piger se kvinder i videnskab som en mainstream trend. Først når vi når dertil, kan vi tiltrække de bedste og klogeste hoveder til at løse verdens største videnskabelige udfordringer.

Pioner på sit område
Til hverdag er Vida Engmann travlt beskæftiget på NanoSYD på SDU. Her forsker hun i organiske og miljøvenlige solceller, og hun er allerede i en alder på 36 år pioner inden for sit område. 

– Problemet med organiske solceller er deres stabilitet. Solcellerne er lavet af en slags folie, der nedbrydes af solens UV-lys og ilt, og i mit arbejde fokuserer jeg på at forbedre den del. Jeg forsker i, hvordan kombinationer af kemiske forbindelser kan beskytte solcellerne, på samme måde som solcreme forhindrer UV-stråler i at skade vores hud, forklarer Vida Engmann.

De organiske solceller er et billigt supplement til de konventionelle siliciumsolceller. De organiske solceller er både fleksible, gennemsigtige, lette og har den laveste miljøpåvirkning sammenlignet med andre vedvarende energikilder. For Vida Engmann har det miljømæssige perspektiv en særlig plads i hendes forskerhjerte:

– Jeg vil meget gerne bidrage til, at stabile, holdbare organiske solceller kommer på markedet, og i sidste ende skaber en kulstofneutral verden.

Siden 1998 har L’Oréal Fonden sammen med UNESCO arbejdet for at fremme kvindelige forskeres karriere. Også i 2019 modtog en dansk forsker UNESCO-prisen, nemlig nano-forsker på Københavns Universitet, Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen. 

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.