Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Universitet inviterer til eksklusive videnskabsperformances

Journalister og forskere forener viden om hjernen og kunst på Københavns Universitet

Foto: iStock

Tre dage i marts er sat af til anderledes og nytænkende videnskabsformidling om hjernen på Københavns Universitet.

Det er Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, der inviterer på tre såkaldte ‘videnskabsperformances’, hvor forhistorien og den nyeste viden om bl.a. psykiske sygdomme, psykedeliske stoffer og stamceller bliver fortalt.

Men det sker ikke på helt traditionel vis.

Fortællingerne er nemlig sanseligt opbygget, og bliver suppleret af både livemusik og lydeffekter, skriver universitetet.

Det er desuden de to journalister bag podcasten “Død og Diagnose”, Mikkel Andreas Beck og David Pepe Birch, der vil lede aftenarrangementerne sammen med lektor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet Adam Bencard.

Her får de hver gang besøg af en ny førende hjerneforsker fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, som vil gøre publikum klogere på et af de tre temaer inden for hjerneforskning. Det drejer sig om:

Ole Kiehn, Agnete Kirkeby og Claus Løland fra Institut for Neurovidenskab og Birger Brodin fra Institut for Farmaci. 

Du kan læse mere om de forskellige arrangementer her:

1. Sindets sygdomme – fra spændetrøjer til moderne psykiatri
Fredag d. 13. marts kl. 19-21

I arrangementets første del bliver der set tilbage på, hvordan videnskaben gennem tiderne har forholdt sig til psykiske sygdomme. Isbade og opbevaring i små dårekister er blot nogle af de metoder, man anvendte.

I anden del kigger de på, hvordan den moderne psykiatri ser ud.

2. En rejse i din bevidsthed – psykedeliske stoffer og belønningssystemet
Lørdag d. 21. marts kl. 19-21

På denne aften bliver der set nærmere på, hvordan belønningssystemet fungerer i hjernen, hvor du kan blive klogere på, hvorfor mennesket f.eks. kan blive afhængig af computerspil, stoffer og sex.

Der bliver også sat fokus på psykedeliske stoffer, og hvordan lægevidenskaben gennem tiden har brugt dem til at behandle sygdomme, og hvordan man bruger dem i dag.

3. Hjernesygdomme, stamceller og fremtidens behandlinger
Søndag d. 29. marts kl. 19-21

Sidste arrangement handler om de vigtigste elementer inden for den fysiologiske forståelse af hjernen.

Her bliver de mest almindelige hjernesygdomme gennemgået, hvor de samtidig forklarer, hvordan man gennem tiderne har behandlet dem.

I anden del af aftenen ser de på stamceller, hvor langt forskningen er på området, og om man kan bruge dem til at behandle hjernesygdomme.

Alle arrangementerne bliver afholdt i Mærsk Tårnet på Blegdamsvej 3B, 2200 København N.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.