Tre dage i marts er sat af til anderledes og nytænkende videnskabsformidling om hjernen på Københavns Universitet.
Det er Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, der inviterer på tre såkaldte ‘videnskabsperformances’, hvor forhistorien og den nyeste viden om bl.a. psykiske sygdomme, psykedeliske stoffer og stamceller bliver fortalt.
Men det sker ikke på helt traditionel vis.
Fortællingerne er nemlig sanseligt opbygget, og bliver suppleret af både livemusik og lydeffekter, skriver universitetet.
Det er desuden de to journalister bag podcasten “Død og Diagnose”, Mikkel Andreas Beck og David Pepe Birch, der vil lede aftenarrangementerne sammen med lektor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet Adam Bencard.
Her får de hver gang besøg af en ny førende hjerneforsker fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, som vil gøre publikum klogere på et af de tre temaer inden for hjerneforskning. Det drejer sig om:
Ole Kiehn, Agnete Kirkeby og Claus Løland fra Institut for Neurovidenskab og Birger Brodin fra Institut for Farmaci.
Du kan læse mere om de forskellige arrangementer her:
1. Sindets sygdomme – fra spændetrøjer til moderne psykiatri
Fredag d. 13. marts kl. 19-21
I arrangementets første del bliver der set tilbage på, hvordan videnskaben gennem tiderne har forholdt sig til psykiske sygdomme. Isbade og opbevaring i små dårekister er blot nogle af de metoder, man anvendte.
I anden del kigger de på, hvordan den moderne psykiatri ser ud.
2. En rejse i din bevidsthed – psykedeliske stoffer og belønningssystemet
Lørdag d. 21. marts kl. 19-21
På denne aften bliver der set nærmere på, hvordan belønningssystemet fungerer i hjernen, hvor du kan blive klogere på, hvorfor mennesket f.eks. kan blive afhængig af computerspil, stoffer og sex.
Der bliver også sat fokus på psykedeliske stoffer, og hvordan lægevidenskaben gennem tiden har brugt dem til at behandle sygdomme, og hvordan man bruger dem i dag.
3. Hjernesygdomme, stamceller og fremtidens behandlinger
Søndag d. 29. marts kl. 19-21
Sidste arrangement handler om de vigtigste elementer inden for den fysiologiske forståelse af hjernen.
Her bliver de mest almindelige hjernesygdomme gennemgået, hvor de samtidig forklarer, hvordan man gennem tiderne har behandlet dem.
I anden del af aftenen ser de på stamceller, hvor langt forskningen er på området, og om man kan bruge dem til at behandle hjernesygdomme.
Alle arrangementerne bliver afholdt i Mærsk Tårnet på Blegdamsvej 3B, 2200 København N.
Forsiden lige nu:

Thomas Sinkjær: – Vi får en udfordring, hvis forskningsberedskabet bliver kompromitteret
Nye tal fra DFiR’s årsrapport viser yderligere stigning af universiteternes eksterne forskningsmidler. Thomas Sinkjær frygter for det, han kalder ’det brede forskningsberedskab’.

Røverhistorier, løgnhalse og snørklede fortællinger inspirerer DTU-forsker
Anne Ladegaard Skov peger på tre bøger, der har formet hende som forsker, og det er den ene røverhistorie efter den anden.

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC
Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.