Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Videnskabernes Selskab åbner for tilmelding til akademi

Projektleder løfter sløret for en flig af programmet.

Det Unge Akademi søger landets bedste forskningsmiljø. Foto: Carlsbergfondet

Videnskabernes Selskab har åbnet for tilmelding til Formidlingsakademiet, et kursusforløb og netværk om forskningskommunikation.

I akademiet giver Videnskabernes Selskab forskere fra alle fag mulighed for at søge en af de 15 pladser. Her præsenterer Selskabet selv akademiet som “et kursusforløb, en formidlingsindsats og et netværk for forskere, der ønsker at blive bedre til at kommunikere og tage et stort, aktivt skridt ind i offentlighedens søgelys med den faglige viden under armen.”

Alt sammen med målet om at skabe forskere, der kan trænge igennem til offentligheden med både mere og bedre formidling af videnskab.

Læs også: Videnskabernes Selskab stifter akademi

Kursusprogrammet er næsten færdigt, fortæller projektleder på Formidlingsakademiet, Peter Hyldgård.

– Jeg kan ikke sætte navne på, for jeg har ikke lavet de endelige aftaler. Men jeg vil sige, at det er nogle af de folk, som vi forbinder med de her områder.

Erfaren formidler bag roret

Peter Hyldgård er ikke et ubeskrevet blad i forskningsformidlingens verden. Han har blandt andet være med til at stifte Videnskab.dk, stået i spidsen for videnskabsdækningen på Dagbladet Information og siden 2019 været selvstændig med speciale i netop forskningsformidling. Derudover er han formand for Danske Videnskabsjournalister.

Peter Hyldgård fortæller, at undervisningen vil bevæge sig inden for tre områder.

– For det første skal deltagerne træne i konkrete formater. De skal skrive artikler, holde oplæg, de skal lave podcast og arbejde på sociale medier. Derudover kommer vi til at arbejde med de problemstillinger, der opstår, når man skal dele sin viden med verden, siger Peter Hyldgård.

Læs også: Journalistikken skal lære fra videnskaben

Sidste punkt er noget, som de fleste forskere oplever.

­- Hvordan håndterer jeg kritik? Det er mange forskere også udsat for. Her kan jeg godt afsløre, at Michael Bang Petersen har sagt ja. Han forsker jo i den slags, siger Peter Hyldgård.

Michael Bang Petersen er professor på Aarhus Universitets Institut for Statskundskab, hvor han blandt andet forsker i demokratiets psykologi. Her har han blandt andet opbygget viden om, hvordan vi bedst kommunikerer, og hvordan viden bliver omsat til adfærd.

Erfaring med formidling er et must

Deltagelse på Formidlingsakademiet er gratis, men deltagerne skal sende en ansøgning, hvor de fortæller, hvorfor de vil optages. Samtidig skal deltagerne have erfaring med formidling.

– Der findes allerede mange tilbud i forskningsformidling til folk, der er helt grønne, siger Peter Hyldgård.

Han fortsætter:

– Mange drømmer om at formidle forskning, men når de begynder, opdager de, at bjerget er for stort. Så man skal brænde for formidlingen, og ikke bare se det som karrierefremmende.

Jeg kan se, at deltagerne efterfølgende skal forpligte sig til at være mentorer. Hvorfor?

– Vi vil sikre os, at det vi bygger op, går videre – dels, ønsker vi, at forskerne tager deres viden hjem til deres egen arbejdsplads, hvor de kan sætte ting i gang. Dels, vil vi bygge akademiet op som mere og andet end et kursus, siger Peter Hyldgård.

– I Danmark mangler vi en indsats, der kører over længere tid, hvor vi ser på, hvordan vi bliver bedre til at få forskningsbaseret viden ud i samfundet, tilføjer han.

Her retter Peter Hyldgård et blik mod vores nabolande.  

– I Sverige har de sådan en organisation, i Tyskland har de flere. England og Frankrig har også de her organisationer, der målrettet arbejder på at opbygge viden og gøre tingene bedre. Alt den viden, der ligger hos journalister og forskere om, hvordan vi bedst gør tingene, har det med at blive glemt. Derfor vil vi gerne have, at deltagerne forbliver tilknyttet til akademiet, for vi håber, at vi sammen kan blive bedre, siger Peter Hyldgård.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.