Videnskabernes Selskab har åbnet for tilmelding til Formidlingsakademiet, et kursusforløb og netværk om forskningskommunikation.
I akademiet giver Videnskabernes Selskab forskere fra alle fag mulighed for at søge en af de 15 pladser. Her præsenterer Selskabet selv akademiet som “et kursusforløb, en formidlingsindsats og et netværk for forskere, der ønsker at blive bedre til at kommunikere og tage et stort, aktivt skridt ind i offentlighedens søgelys med den faglige viden under armen.”
Alt sammen med målet om at skabe forskere, der kan trænge igennem til offentligheden med både mere og bedre formidling af videnskab.
Læs også: Videnskabernes Selskab stifter akademi
Kursusprogrammet er næsten færdigt, fortæller projektleder på Formidlingsakademiet, Peter Hyldgård.
– Jeg kan ikke sætte navne på, for jeg har ikke lavet de endelige aftaler. Men jeg vil sige, at det er nogle af de folk, som vi forbinder med de her områder.
Erfaren formidler bag roret
Peter Hyldgård er ikke et ubeskrevet blad i forskningsformidlingens verden. Han har blandt andet være med til at stifte Videnskab.dk, stået i spidsen for videnskabsdækningen på Dagbladet Information og siden 2019 været selvstændig med speciale i netop forskningsformidling. Derudover er han formand for Danske Videnskabsjournalister.
Peter Hyldgård fortæller, at undervisningen vil bevæge sig inden for tre områder.
– For det første skal deltagerne træne i konkrete formater. De skal skrive artikler, holde oplæg, de skal lave podcast og arbejde på sociale medier. Derudover kommer vi til at arbejde med de problemstillinger, der opstår, når man skal dele sin viden med verden, siger Peter Hyldgård.
Læs også: Journalistikken skal lære fra videnskaben
Sidste punkt er noget, som de fleste forskere oplever.
- Hvordan håndterer jeg kritik? Det er mange forskere også udsat for. Her kan jeg godt afsløre, at Michael Bang Petersen har sagt ja. Han forsker jo i den slags, siger Peter Hyldgård.
Michael Bang Petersen er professor på Aarhus Universitets Institut for Statskundskab, hvor han blandt andet forsker i demokratiets psykologi. Her har han blandt andet opbygget viden om, hvordan vi bedst kommunikerer, og hvordan viden bliver omsat til adfærd.
Erfaring med formidling er et must
Deltagelse på Formidlingsakademiet er gratis, men deltagerne skal sende en ansøgning, hvor de fortæller, hvorfor de vil optages. Samtidig skal deltagerne have erfaring med formidling.
– Der findes allerede mange tilbud i forskningsformidling til folk, der er helt grønne, siger Peter Hyldgård.
Han fortsætter:
– Mange drømmer om at formidle forskning, men når de begynder, opdager de, at bjerget er for stort. Så man skal brænde for formidlingen, og ikke bare se det som karrierefremmende.
Jeg kan se, at deltagerne efterfølgende skal forpligte sig til at være mentorer. Hvorfor?
– Vi vil sikre os, at det vi bygger op, går videre – dels, ønsker vi, at forskerne tager deres viden hjem til deres egen arbejdsplads, hvor de kan sætte ting i gang. Dels, vil vi bygge akademiet op som mere og andet end et kursus, siger Peter Hyldgård.
– I Danmark mangler vi en indsats, der kører over længere tid, hvor vi ser på, hvordan vi bliver bedre til at få forskningsbaseret viden ud i samfundet, tilføjer han.
Her retter Peter Hyldgård et blik mod vores nabolande.
– I Sverige har de sådan en organisation, i Tyskland har de flere. England og Frankrig har også de her organisationer, der målrettet arbejder på at opbygge viden og gøre tingene bedre. Alt den viden, der ligger hos journalister og forskere om, hvordan vi bedst gør tingene, har det med at blive glemt. Derfor vil vi gerne have, at deltagerne forbliver tilknyttet til akademiet, for vi håber, at vi sammen kan blive bedre, siger Peter Hyldgård.
Forsiden lige nu:

Aarhus Universitet lander banebrydende samarbejdsaftaler om arbejdskraft og iværksætteri
Aarhus Universitet har i netop underskrevet samarbejdsaftaler med Ikast-Brande kommune og Samsø kommune. Aftalerne skal styrke indsatserne inden for arbejdskraft, iværksætteri, klima, bæredygtighed og socialøkonomi.

Forskningstrio og industrimastodonter indgår nyt partnerskab i kampen mod plastspild
Det nye partnerskab Cirkulær Industriplast (CIP) samler industriens virksomheder og videnspartnere om for at skabe en ny platform for plastgenanvendelse og øge genanvendelsen af industriplast med 20 procent inden 2025.

Novo Nordisk Fonden uddeler 10 mio. kr. til ukrainske forskere
Novo Nordisk Fonden har givet 10 mio. kr. til stipendieprogrammer, der gør det muligt for ukrainske forskere at få ansættelse ved en forskningsinstitution i Polen eller Danmark. Foto: Novo Nordisk Fonden.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
