Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Bloom festival sætter fokus på naturen og mennesket

Blandt andet Eske Willerslev og universets endeligt er på programmet.

Bloom Under the Oak 2020, foto: Malthe Ivarsson

Under egetræerne i Frederiksbergs Søndermarken finder festivalen Bloom sted den kommende weekend.

– Vores ambition er at få endnu flere menneskers øjne op for naturen og videnskabens fascinerende verden og hylde tidens største forskere og tænkere, siger festivalleder Svante Lindeburg.

Festivalen hedder i år ‘Bloom Under the Oak’, fordi den er en miniversion af den store festival Bloom, der plejede at sprede sig over otte scener og have besøg af op mod 12.000 gæster.

Videnskabelige navne samt kunstneriske og litterære professionelle vil enten i dialog med forskere eller i deres egen ret forholde sig til naturen og menneskets forhold til den. 

To af de største

Årets sværvægter er en talk mellem professorerne Eske Willerslev og Jens Christian Svenning. I en forskningsduel debatterer de, om det er mennesket eller klimaet, der er skyld i at istidens storvildt uddøde for 100.000 år siden.

Festivalleder Svante Lindeburg forventer, at det ikke vil gå stille for sig, når to af Danmarks største internationale forskere ud fra hver deres forskningsfelt bryder teorier.  

– De er i virkeligheden grundlæggende uenige, og det er jo videnskaben, når den er bedst, siger Svante Lindeburg og tilføjer:

– At de hver på deres måde og med hver deres disciplin går til et genstandsfelt, men ser noget forskelligt og tolker noget forskelligt, siger han.  

Et hjernespor

Bloom-festivalen var sidste år præget af virologi, men i år fejrer festivalen at verden er kommet et nyt sted hen blandt andet ved videnskabens hjælp. Et hjernespor strækker sig gennem festivalens program, hvor blandt andet hjerner i petriskåle bliver gjort til genstand for en undersøgelse.

For hvordan man kan dyrke hjerner i petriskåle, er en del af et voksende forskningsfelt. Man kan nu lave noget, hvor cellerne opfører sig som en minihjerner. 

– Spørgsmålet er, om vi via det kan blive klogere på, hvordan vi behandler neurologiske sygdomme, og hvordan vi tænker om vores egen bevidsthed, siger Svante Lindeburg.

For at undgå coronasmitte vil alle gæster blive henvist til en siddende plads, hvorfra de kan følge med i koncerter, foredrag og debatter som er nedskaleret til en enkelt scene. Festivalen forløber fra fredag til søndag og afsluttes med en form for ‘omvendt big bang’-talk.

Her vil astrofysikerne Anja C. Andersen og Tina Ibsen give deres bud på, hvordan det hele kommer til at slutte, og om det kommer til at slutte.  

Mere end science

Festivalen hedder Bloom, fordi det var drømmen at lave en festival, der havde videnskab som kerne, men som åbnede feltet op på mange forskellige måder. Håbet var, at det kunne lokke mennesker til, der ikke normalt tænker, at videnskab er noget for dem, fortæller Svante Lindeburg.

– Vores navn er også et løfte til os selv om at have store træer med de store grene. Navne som Anja C. Andersen og Eske Willerslev, men også de små skud som er på vej, siger han. 

Forskere som Zach Gerhart-Hines og Kristian Haanes er nogle af festivalens mindre kendte navne, men ikke desto mindre nogle af dem, som festivalleder Svante Lindeburg i høj grad glæder sig til at se udfolde sig.

– De er super forskere, super formidlere og under 40, siger han. 

Bloom Under the Oak
Festival med videnskab, kunst og koncerter.
Finder sted fra fredag den 18 juni til søndag 20 juni i Søndermarken, Frederiksberg.
I år er der plads til 750 gæster per dag. Det er først til mølle.
Festivalen er gratis.

   

Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.