Over halvdelen af de yngre forskere i Norge mener, at antallet af publicerede artikler i praksis tæller højere end kvaliteten af deres forskning. Det viser en ny undersøgelse.
Tallene kommer fra en spørgeskemaundersøgelse det norske Akademiet for Yngre Forskere har foretaget blandt 1200 norske forskere under 45 år. Det skriver forskerforum.no
58 procent af de adspurgte føler, at mængden af publicerede artikler i praksis tæller mere end kvaliteten af deres forskningsresultater.
Kun en fjerdedel af de unge forskere mener, at banebrydende forskningsresultater betyder mest, mens resten tilkendegav, at de er usikre på hvad, der vejer tungest.
Årsagen kan ifølge Akademiet for Yngre Forskere være, at nogle universiteter stiller krav til forskerne om, at de skal udgive et vist antal publikationer, mens de forsker.
Akademiet for Yngre Forskere mener, at en holdningsændring er nødvendig, hvis det norske forskermiljø skal leve op til deres regerings ambitioner om, at den norske forskning skal være blandt verdens bedste.
Spirende forskere mangler samtidig klare og gode incitamenter for at opnå regerings mål, hvis de har for lidt tid til, og mulighed for, at etablere langsigtede, dybdegående studier, mener Akademiet for Yngre Forskere videre.
“Den norske regerings ambitioner for at den norske forskning hænger samtidig ikke sammen med forskernes vilkår. Der er et paradoks mellem regeringens anerkendelse af, at udviklingen af banebrydende viden tager tid og kræver langsigtede undersøgelser, mens finansieringsordningerne ikke er indrettet derefter,” argumenterer akademiet.
Der er ikke lavet en lignende undersøgelse i Danmark, men tidligere har Henrik Dimke, der er formand for Forskningspolitisk Udvalg ved Det Unge Akademi og lektor på Syddansk Universitet udtrykt bekymring for en lignende tendens herhjemme.
– Publiceringspresset er steget markant de sidste 10-15 år. Forfremmelse og forskningsbevillinger hænger tæt sammen med mængden af publikationer man producerer, siger han.
Den 13. november afholdte det norske Forskningsforbund med den norske forskningsminister, Iselin Nybø i spidsen, et forskningspolitisk seminar, hvor de diskuterede problemstillingen.
Forsiden lige nu:

Ny magtudredning skal undersøge demokratiets kapløb med tiden
Professor i statskundskab Michael Bang Petersen er forskningsleder af en ny magtudredning, som skal undersøge demokratiets tilstand og videnskabens rolle i et samfund udfordret af tid og teknologi. Det er første gang i 20 år.

Ny alliance skal veksle viden til biodiversitet i erhvervslivet
Lyttebøfferne er slået ud i det såkaldte “Biodiversitetspartnerskab”. Miljøministeriet, organisationer og forskere skal det næste år samle anbefalinger til danske virksomheder indsatser for at beskytte verdens natur.

Novo Nordisk Fondens fem nye forskningsgrupper arbejder med innovativ CO2-fangst
Novo Nordisk Fonden går ind i nye, uudforskede områder og støtter fem nye CO₂-projekter. Projekterne skal skabe innovativ, tværfaglig forskning inden for områder, der supplerer centrets eksisterende forskning i CO₂-fangst.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
