Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Ny viden

Norsk studie: Antallet af publikationer føles vigtigere end resultaterne

Antallet af publikationer føles vigtigere end forskningens kvalitet, viser norsk studie

Norge

Over halvdelen af de yngre forskere i Norge mener, at antallet af publicerede artikler i praksis tæller højere end kvaliteten af deres forskning. Det viser en ny undersøgelse.

Tallene kommer fra en spørgeskemaundersøgelse det norske Akademiet for Yngre Forskere har foretaget blandt 1200 norske forskere under 45 år. Det skriver forskerforum.no

58 procent af de adspurgte føler, at mængden af publicerede artikler i praksis tæller mere end kvaliteten af deres forskningsresultater.

Kun en fjerdedel af de unge forskere mener, at banebrydende forskningsresultater betyder mest, mens resten tilkendegav, at de er usikre på hvad, der vejer tungest.

Årsagen kan ifølge Akademiet for Yngre Forskere være, at nogle universiteter stiller krav til forskerne om, at de skal udgive et vist antal publikationer, mens de forsker.

Akademiet for Yngre Forskere mener, at en holdningsændring er nødvendig, hvis det norske forskermiljø skal leve op til deres regerings ambitioner om, at den norske forskning skal være blandt verdens bedste.

Spirende forskere mangler samtidig klare og gode incitamenter for at opnå regerings mål, hvis de har for lidt tid til, og mulighed for, at etablere langsigtede, dybdegående studier, mener Akademiet for Yngre Forskere videre.

“Den norske regerings ambitioner for at den norske forskning hænger samtidig ikke sammen med forskernes vilkår. Der er et paradoks mellem regeringens anerkendelse af, at udviklingen af banebrydende viden tager tid og kræver langsigtede undersøgelser, mens finansieringsordningerne ikke er indrettet derefter,” argumenterer akademiet.

Der er ikke lavet en lignende undersøgelse i Danmark, men tidligere har Henrik Dimke, der er formand for Forskningspolitisk Udvalg ved Det Unge Akademi og lektor på Syddansk Universitet udtrykt bekymring for en lignende tendens herhjemme.

–  Publiceringspresset er steget markant de sidste 10-15 år. Forfremmelse og forskningsbevillinger hænger tæt sammen med mængden af publikationer man producerer, siger han.

Den 13. november afholdte det norske Forskningsforbund med den norske forskningsminister, Iselin Nybø i spidsen, et forskningspolitisk seminar, hvor de diskuterede problemstillingen.

Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.