Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

280 millioner kroner til grøn forskning

Danmarks Frie Forskningsfond støtter 55 forskningsprojekter.

Foto: simpson33/iStock

55 forskningsprojekter skal dele en bevilling på 280 millioner kroner fra Danmark Frie Forskningsfond.

Det oplyser fonden i en pressemeddelelse.

Bevillingerne går alle til projekter med grønt fortegn.

– Danmark har tårnhøje klimaambitioner, og det kræver blandt andet en ambitiøs grøn forskningspolitik at indfri dem. Jeg er glad for at se de politiske beslutninger omsat i projekter som dem, Danmarks Frie Forskningsfond støtter her, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) i pressemeddelelsen.

– Forskere fra et bredt felt af videnskaber byder ind og kan på hver deres måde være med til at bidrage til Danmarks klimamålsætninger, til nye fremskridt og for nogles vedkommende også til danske job, fortsætter han.

Modtagerne af bevillingerne har fået mellem 2,8 millioner kroner og 11,9 millioner kroner. Bevillingerne løber i op til fem år.

479 ansøgninger

Bevillingerne er en del af en tematisk pulje inden for grøn forskning, hvor alle forskningsretninger har kunnet søge. I alt har fonden modtaget 479 ansøgninger.

– Jeg har kun ros til den danske tilgang til grøn omstilling, hvor alle videnskabelige grene inviteres til at bidrage med løsningerne. Og det er muligt, fordi det grønne opslag både er åbent og bredt formuleret, og fordi vi har så mange dygtige forskere, der byder ind med deres bedste og mest nybrudsskabende ideer, siger bestyrelsesformand i fonden, professor Maja Horst, i pressemeddelelsen.

Bag om bevillingerne
  • En tematisk uddeling er en politisk, strategisk satsning inden for et bestemt tema.
  • Uddelingen er åbent for bidrag fra alle videnskabelige områder.
  • Tematisk forskning fungerer som et supplement til den frie, uafhængige forskning.
  • DFF har siden 2018 uddelt forskningsbevillinger inden for politisk fastsatte temaer, der er finansieret gennem forskningsreserven.
  • I 2020 og 2021 har DFF støttet 120 grønne forskningsprojekter med godt 600 millioner kroner i tematiske midler inden for virkemidlet ‘Grøn omstilling’.
  • Succesraten målt på både antal ansøgninger og bevilget beløb er knap 12 procent i 2021.

Kilde: Danmarks Frie Forskningsfond

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.