Nu går Novo Nordisk Fonden også ind i kampen om at få de bedste forskere til Danmark ved at lancere to nye støtteprogrammer til en samlet værdi af 440 mio. kroner.
Novo Nordisk Fonden har afsat 300 mio. kr. til et nyt forskningsprogram, der skal hjælpe danske universiteter med at rekruttere de bedste forskere fra de naturvidenskabelige og tekniske områder på adjunkt-, lektor- og professorniveau.
I samme ombæring har fonden afsat 140 mio. til et andet forskningsprogram, hvor formålet er at øge forskermobiliteten på danske universiteter og hospitaler.
Rekruttering til NAT og TEK
Hvis de danske universiteter skal klare sig i den international konkurrence, skal de kunne tiltrække talenter og førende forskere fra udlandet. Forskere, der kommer fra andre institutioner eller traditioner, tager både nye ideer, specialviden og adgang til internationale netværk med sig til Danmark, og det kan være afgørende for at udvikle eller løfte et forskningsområde.
Derfor vil Novo Nordisk Fonden gøre det nemmere for universiteterne at få de bedste udenlandske forskere til Danmark, og til dét har fonden afsat 300 mio. via støtteprogrammet Recruit.
– Recruit vil styrke danske universiteters evne til at tiltrække de bedste forskere fra udlandet. Vi ønsker at bidrage til, at flere forskere vælger at forfølge en akademisk karriere i Danmark og derved er med til at løfte og forny dansk naturvidenskabelig og teknisk videnskabelig forskning, siger Lene Oddershede, Senior Vice President, Natural & Technical Sciences, Novo Nordisk Fonden.
– Vi ønsker gennem programmet også at tiltrække de yngre forskere – adjunkter og lektorer – som har et meget stort potentiale til at bidrage til Danmarks vækst og fremtid, siger hun.
Universiteter søge Novo Nordisk Fonden om bevillinger på op til 15, 25 eller 35 mio. til at rekruttere dygtige forskere på enten adjunkt-, lektor- eller professorniveau til Danmark og etablere en forskergruppe.
Når fonden fokuserer på naturvidenskab og teknisk videnskab, er det fordi, “ny viden inden for disse områder er afgørende for fremskridt og udvikling af nye løsninger på en række af samfundets udfordringer, herunder sundhed og bæredygtighed”, lyder det i en pressemeddelelse fra fonden.
– Kvante-baseret teknologi som kan bidrage til at løse komplekse og vigtige problemer inden for biologi, kemi og medicin.
– Datavidenskab med fokus på udvikling af algoritmer med tværdisciplinær anvendelse.
– Teknologi med medicinsk sigte til at forbedre fremtidens behandling og diagnosticering.
Første ansøgningsrunde forventes åbnet i juni med ansøgningsdeadline i september 2020.
Recruit-bevillingerne vil blive uddelt én gang om året, og de 300 mio., fonden har afsat til initiativet, strækker sig over tre år. Pengene kan blandt andet gå til at dække indkøb af udstyr, etablering af laboratoriefaciliteter, ansættelser af ph.d.ere og postdocs og forskerens egen løn.
Mobilitet i ind- og udland
Recruit er et af to nye initiativer, Novo Nordisk Fonden har taget for at give danske forskningsinstitutioner bedre mulighed for at tiltrække de bedste forskere.
Fonden lancerer nu også programmet Start Packages på 140 mio. over to år. Det er et initiativ med fokus på forskermobilitet, både i den internationale konkurrence og blandt forskere i Danmark.
Startpakkerne skal med andre ord både være med til at skabe mere mobilitet blandt forskere i Danmark, såvel mellem de offentlige forskningsinstitutioner som mellem den akademiske verden og erhvervslivet, og samtidig få flere udenlandske forskere til at flytte deres arbejde til Danmark.
“Danske universiteter og hospitaler trækker i dag ofte det korteste strå i den internationale konkurrence om de bedste forskere. Det skyldes blandt andet, at institutionerne ofte ikke har økonomi til at tilbyde forskerne startpakker, der kan matche internationale tilbud. Startpakker i forbindelse med rekruttering til faste stillinger giver blandt andet forskerne mulighed for at etablere en mindre forskningsgruppe på den nye værtsinstitution og indkøbe laboratorieudstyr”, lyder det fra fonden.
– En startpakke kan være afgørende for, om en forsker vælger at tage et job ved et dansk universitet eller hospital. Med de nye startpakker ønsker vi at styrke offentlige forskningsinstitutioners konkurrenceevne. Ambitionen er at fremme muligheden for at tiltrække de dygtigste forskere, der kan medbringe værdifulde kompetencer og viden, som løfter forskningen ved den nye institution, siger Birgitte Nauntofte, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden.
Bevillinger på 6-8 mio. kr.
I Start Package-programmet kan danske offentlige universiteter og hospitaler søge om bevillinger på 6-8 mio. kr. over 4 år til at dække udgifter til blandt andet flytning, etablering af laboratorie eller udstyr, og opbygning af en selvstændig forskningsgruppe i forbindelse med rekruttering og fastansættelsen af en specifik forsker. Der kan ansøges om startpakker til forskere på lektor- og professorniveau eller tilsvarende.
– Life-science og industriel bioteknologi med fokus på bæredygtighed
– Naturvidenskabelig og teknisk videnskabelig forskning.
Første ansøgningsrunde er åbnet og lukker 18. maj. Læs mere om Start Packages her.
Forsiden lige nu:

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

KU-forsker vil bygge matematisk model der skal stoppe pandemier
Professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet har fået The Schmidt Science Polymaths Award, så han kan forfølge sin ambition om at bygge en matematisk model der skal stoppe pandemier.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.