penge & Navne

75 millioner kroner til hjerneforskning i Aarhus

Forskningscentret DANDRITE har fået forskningsmidler frem til 2028. 

Af - 11. februar 2021

Lundbeckfonden støtter hjernecenter på Aarhus Universitet. Foto: deliormanli/iStock.

Få Science Reports nyhedsbrev
Tilmeld dig gratis

Lundbeckfonden har bevilget 75 millioner kroner til forskningscentret DANDRITE (Danish Research Institute of Translational Neuroscience) ved Aarhus Universitet.

Dermed er centret sikret forskningsmidler frem til 2028, oplyser fonden.

– Vi opfatter DANDRITE som et stærkt program til at styrke den internationale profil og niveauet af dansk forskning i hjernen og dens sygdomme, siger Jan Egebjerg, Lundbeckfondens forskningsdirektør.

Lundbeckfonden har i perioden 2013-2020 støttet centret med bevillinger på 120 millioner kroner.

Nye forskningsgrupper

Den nye bevilling skal ifølge fonden primært bruges til at rekruttere fem nye gruppeledere, der alle skal stå i spidsen for forskningsprogrammer inden for neurovidenskab.

– Bevillingen fra Lundbeckfonden sikrer os muligheder for fortsat at udvikle og introducere nye metoder inden for dansk neurovidenskab – med rekruttering af nye gruppeledere som den centrale tilgang, siger professor Poul Nissen, centerdirektør for DANDRITE.

Fonden vil øge økonomisk støtte

Over de sidste ti år er Lundbeckfondens støtte til dansk forskning vokset fra år til år. Med en ny og langsigtet strategi bliver der nu sat yderligere blus under udviklingen, således at fonden i 2030 vil uddele mindst 1 mia. til forskning.

– I løbet af de kommende 10 år vil vi fordoble vores faste uddelinger til forskning i Danmark, opbygge et klarere og mere strategisk fokus på hjernen, udvide vores portefølje af langsigtede ejerskaber inden for healthcare og tage konkrete initiativer til at styrke samarbejdet mellem forskning og erhvervsliv, udtalte Lene Skole, administrerende direktør i Lundbeckfonden, i januar.

LÆS OGSÅ: Lundbeckfonden vil uddele 1 mia. om året i 2030

Selvom Lundbeckfondens faste uddelinger til forskning ligger på 500 mio. kroner om året, nåede den samlede pose penge til forskning i 2019 op på 666 mio. kroner, hvoraf knap 400 mio. gik til hjerneforskning.

SDU udnævner ny professor

Christian Gluud, overlæge og dr. med., er fra 1. marts 2021 udnævnt til professor i evidens-baseret klinisk interventionsforskning.

kultur

Det er fucking god formidling

Eske Willerslev og YouTuberen Maria Jarjis taler begge til deres målgrupper. Alligevel rammer Jarjis mere plet med sin formidling, vurderer ekspert.