Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

AAU køber Obama-billetter for 850.000 kr. oven på sparerunde

Timing og prioritering af midler møder kritik fra både medarbejdere og politikere

Aalborg Universitet. Foto: Aalborg Universitet

Når Barack Obama besøger Danmark den 28. september får både studerende og forskere på Aalborg Universitet en unik mulighed for at opleve den tidligere præsident i USA på førstehånd. 

Dét har ikke været billigt for Aalborg Universitet, der har brugt 850.000 kr. på 260 pladser til arrangementet i Musikkens Hus i Aalborg. 

Universitetets indkøb af billetter har vagt undren og møder kritik fra både medarbejdere og politikere, da det sker kun et halvt år efter, at AAU har været igennem en omfattende sparerunde. 

I februar gennemgik Aalborg Universitet en af de største fyringsrunder i universitetets tid, hvor 107 medarbejdere måtte forlade deres arbejdsplads, og syv uddannelser blev lukket. 

Dengang beskrev Per Michael Johansen, rektor på Aalborg Universitet, det som “en ulykkelig situation for den enkelte medarbejder”, som dog var “nødvendig for at fremtidssikre universitetet i en tid, hvor vi har faldende indtægter og mødes med fortsatte sparekrav fra politisk side”. 

Selvom det er sparetider, skal der stadig være plads til at bruge penge på kurser, arrangementer, events og foredrag og andet, “som har en positiv effekt på vores studerende, forskere og universitetet i det hele taget”, mener rektoren, og siger i den sammenhæng;

– Naturligvis har jeg gjort mig overvejelser om, hvorvidt universitetet oven på en sparerunde skal bruge penge på at give studerende og forskere den her mulighed. Men jeg mener, at det er en enestående mulighed for vores studerende og forskningstalenter til at få relevant læring og unik førstehånds erfaring fra en af de store ledere i verden, siger rektor Per Michael Johansen i en pressemeddelelse.

Dårlig timing

Når Barack Obama besøger Aalborg til september, bliver det for at tale om “lederskab og entreprenørskab”, og derfor er arrangementet relevant for forskere og studerende på AAU, mener Per Michael Johansen:

– Dels er eller vil mange af dem (forskere og studerende, red.) blive ledere i det daglige. Dels er uddannelse og forskning jo i høj grad grundlaget for innovation og entreprenørskab. Da Aalborg Universitet er kendt for i særlig grad at samarbejde tæt med omverdenen om, hvordan forskningen kan skabe nye innovative og brugbare løsninger til virksomheder og offentlige myndigheder, gør det arrangementet med Obama særligt relevant for os, siger rektoren. 

Radio24syv har talt med AAUs fællestillidsrepræsentant for det videnskabelige personale, Jesper Lindgaard Christensen, der har svært ved at se, hvad Aalborg Universitet får ud af at deltage i arrangementet. 

Men det kritikpunkt, der vejer tungest for de medarbejdere, tillidsmanden har talt med, er timingen: 

– Det er ikke lige nu, at man skal bruge en så stor sum på et arrangement som det her, siger lektor og fællestillidsrepræsentant på Aalborg Universitet, Jesper Lindgaard Christensen, til Radio24syv og tilføjer;

– Timingen er ikke den bedste lige i halen på besparelser og afskedigelser. Det skubber til et i forvejen dårligt arbejdsmiljø og atmosfære.

Politikere undrer sig

AAUs indkøb af billetter møder også kritik fra flere politikere, der undrer sig over arrangementets faglige relevans og prioriteringen af universitetets penge. 

– Jeg undrer mig over, hvordan man rent fagligt kan argumentere for, at det giver værdi for de penge, siger Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Jens Kristian Thulesen Dahl, til Radio24syv. 

Også Katarina Ammitzbøll fra Det Konservative Folkeparti påpeger, at “det er mange penge at bruge på ét enkelt arrangement” overfor mediet.

Overfor DR har medlem af byrådet i Aalborg for Enhedslisten Per Clausen, også rettet kritik af universitetets prioritering:

– Der er en modsætning mellem, at de sparer på stort og småt og gennemfører meget omfattende forringelser og fyringsrunder, og at de bruger penge på det her. Jeg synes ikke, det er en fornuftig måde at gøre det på, siger Per Clausen (Ø) til DR. 

– Det må opleves meget mærkeligt for de medarbejdere, som bliver fyret, fordi universitetet ikke har råd til at have dem ansat. Og så er der tilsyneladende råd til det her, tilføjer han.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.