Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Anja C. Andersen modtager endnu en forskerpris

Begrundelsen giver indsigt i professoren på Niels Bohr Institutets omfattende forskning.

Professor Anja C. Andersen ønsker Verdensmålene "al mulig vind på cykelstierne. Så længe vi husker at gøre plads til grundforskningen. Foto: Ola Joensen

Anja C. Andersen, professor i astronomi og astrofysik på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet, modtager H.C. Ørsted Forskerpris 2021.

Det oplyser H.C. Ørstedselskabet, der uddeler prisen i samarbejde med Langeland Kommune med støtte fra energiselskabet Ørsted.

– Anja C. Andersen er internationalt anerkendt for sin forskning inden for astrofysik og er eminent til at formidle naturvidenskabelige emner i den brede offentlighed, lyder det fra formand for priskomitéen, professor Jacob Østergaard.

– Hendes utrættelige arbejde og indsats for at få flere, herunder flere kvinder, til at interessere sig for naturvidenskab, gør hende til en vigtig stemme i debatten og en yderst kvalificeret modtager af dette års H.C. Ørsted Forskerpris, siger formanden videre i en pressemeddelelse.

Læs også: “Politikerne giver olie til hjulet, der skriger højest”

Ifølge H.C. Ørstedselskabet skal prisen ”hylde videnskabsmanden H.C. Ørsteds indflydelse på kultur, kunst, tænkere og videnskabsfolk i hele verden ved at udvælge prismodtagere, hvis arbejde kan knyttes til H.C. Ørsteds navn og livsværk, herunder også i relation til formidlingen af genren”.

Læs også: Anja C. Andersen er Danmarks første professor i forskningsformidling

Med prisen følger 50.000 kroner og et kunstværk af kunstneren Sabine Majus Hansen.

Fredag er også H.C. Ørsted Forskertalentprisen blevet uddelt.

Prisen går i år til to forskere: Morten W. Ryberg, der er adjunkt hos DTU og forsker i evidensbaserede og kvantitative bæredygtighedsvurderinger, som bidrager til en bæredygtig omstilling af samfundet, og Suzanne Z. Andersen, postdoc hos DTU. Hun forsker i katalyse, der kan blive en central proces i fremstillingen af fremtidens grønne brændsler.

Med hver af priserne følger der 10.000 kroner.

Begrundelserne for, at modtagerne får H.C. Ørstedpriserne

Anja C. Andersen, professor, Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet
“Anja C. Andersen modtager prisen for sin internationalt anerkendte forskning inden for astrofysik kombineret med hendes utrættelige arbejde med at udbrede kendskabet til naturvidenskaberne og deres anvendelse gennem eminent formidling i den brede offentlighed. Anja C. Andersen har i sin forskning blandt andet arbejdet med forståelsen af, hvor det kosmiske støv, der spiller en rolle i dannelsen af planeter, kommer fra. Anja C. Andersen yder endvidere et engageret bidrag i den offentlige debat omkring forskningspolitik, og hun gør en forbilledlig indsats for at få flere, herunder flere kvinder, til at interessere sig for naturvidenskab. Anja C. Andersen er derfor en yderst kvalificeret modtager af dette års H.C. Ørsted Forskerpris.”

Morten W. Ryberg, adjunkt, Institut for Teknologi, Ledelse og Økonomi, DTU
“Morten W. Ryberg forsker i evidensbaserede og kvantitative bæredygtighedsvurderinger, som bidrager til en bæredygtig omstilling af samfundet. Mortens forskning omfatter udvikling af metoder, som kan hjælpe virksomheder, institutioner og borgere med at blive mere miljømæssigt bæredygtige. Mortens forskningsområde falder centralt inden for dette års fokus for H.C. Ørsted Forskertalentprisen, som netop er bæredygtighed og cirkulær økonomi. Morten har ydet et imponerede videnskabeligt bidrag, og han yder en bemærkelsesværdig indsats i forhold til uddannelsen af ingeniørstuderende og medvejledning af ph.d.-studerende inden for området. Samtidig har han et stort fokus på formidling af sit arbejde til virksomheder og offentligheden, blandt andet gennem kronikker og foredrag på gymnasier med videre.”

Suzanne Z. Andersen, postdoc, Institut for Fysik, DTU
“Suzanne Z. Andersen er en særdeles talentfuld ung forsker, som fokuserer sin forskning på katalyse, der kan blive en central proces i fremstillingen af fremtidens grønne brændsler. I hendes ph.d-projekt lykkedes det Suzanne at udvikle metoder til produktion af ammoniak direkte fra kvælstof og protoner fra elektricitet. Suzanne har publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature og har som led i sin forskning være på ophold på Stanford University i USA. Suzanne er således en bemærkelsesværdig ung forsker med et meget stort videnskabeligt potentiale. Samtidig er hun en stor rollemodel for andre unge, som påtænker en forskerkarriere.”

Forsiden lige nu:

Ny aftale: Den nationale rumkonference skal afholdes på SDU, AU og AAU

Uddannelses- og Forskningsministeriet vil de næste tre år holde sin årlige nationale rumkonference i samarbejde med SDU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Første konference bliver afholdt på SDU i 2023 og vil få fokus på tværfaglighed i rumforskningen og vækstlaget i den danske rumindustri.

Værsgo, politikere: Her er forskningsverdens ønskeliste

Science Reports valgserie har afsøgt forskningsverdens udfordringer og ønsker til det kommende rul af politikere. Enden er nået, og nu lander hermed den samlede ønskeliste med de fem største ønsker til at sikre forskningen nu og i fremtiden.

Seneste artikler:

Da mennesket tæmmede sig selv, fik evolutionen et andet fortegn

Den antropologiske selvtæmningstese bliver udfoldet og tryktestet i en ny bog af videnskabsformidler Thomas Thaulov Raab. Han mener, at det er på tide, at der kommer en tværfaglig historie om, hvordan mennesket tæmmede sig selv.

Kæmpestor tilslutning til ny Science Festival for de alleryngste

En ny lillesøster til den landsdækkende Naturvidenskabsfestival ser ud til at få en flyvende start. Flere end 600 dagtilbud over hele Danmark er i denne uge i gang med deres første Mikro Science Festival fyldt med leg og små eksperimenter.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.