Vi lever længere og længere. Det er godt for langt de fleste af os, men stiller også øgede krav til både sundhedssystemet og velfærdsstaten. Med alderdommen følger nemlig både dyr medicin og langt flere af os bliver også kroniske syge med alderen.
Derfor kan det være en god ide at tænke både forebyggelse og behandling anderledes.
Det mener de to aarhusianske sundhedsforskere Carsten Obel, fra Institut for Folkesundhed og Kaj Grønbæk fra Datalogisk Institut.
De har netop fået 20 mio. kr af Innovationsfonden til projektet HealthD360 hvor de vil forsøge at få borgerne til at tage ansvar for egne sundhedsdata for at højne folkesundheden.
Projektet er tværfagligt og kombinerer de offentlige sundhedsdata med personligt indsamlede data. Det sker ved at kombinere danskernes data fra det offentlige sundhedssystem og kombinere dem med de data de allestedsnærværende smartphones løbende indsamler om os. Det tredje ben i projektet er data fra kropsbårne medicinske apparater.
I første omgang omfatter projektet to pilotområder i udvalgte kommuner, nemlig mental sundhed og overvægt blandt børn og unge og sårbehandling og sundhed hos ældre.
Projektet omfatter både private og offentlige aktører og er et partnerskab mellem Aarhus Universitet, Alexandra Instituttet, Teknologisk Institut, Bispebjerg Hospital, Regionshospitalet Randers, Cambio, Novax, Opus Consult, Kite Invent, Sundhed.dk, Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklings Program (RKKP), Danske Patienter samt Aarhus, Favrskov, Odder og Ringkøbing-Skjern kommuner.
Håbet er at man med projektet kan udvikle nye modeller for effektive, personlige og sammenhængende patientforløb.
Det sker bl.a. ved at etablere en ny data- og samarbejdsinfrastruktur, der kan samle og analysere forskellige typer af data. En infrastruktur, der understøtter en sikker håndtering af sundhedsdata og giver patienterne mulighed for at dele data med sundhedssystemet.
Forsiden lige nu:

Forskningsmastodont lander milliardoverskud for 2022
Novozymes endte 2022 med et overskud på 3,7 milliarder kroner – cirka 500 millioner mere end året inden. Væksten bekræfter, at vores bioløsninger er mere relevante end nogensinde, udtaler Ester Baiget, Præsident og CEO.

Forskere kritiserer rådne rekrutteringssystemer og skjulte uretfærdigheder
En række forskere har henvendt sig til Science Report med kritik af ansættelsesprocesserne til forskerstillinger. Danske Magistre, Danske Universiteter og Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd lytter og giver perspektiv på problemerne.

Ny værktøjskasse styrker integriteten på din forskningsinstitution
En ny værktøjskasse til universiteter, forskningsinstitutioner og fonde hjælper med at håndtere brud på forskningsintegritet, og bruges som reference til Horizon Europe-ansøgninger.
Seneste artikler:

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner
Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
