Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Danmark er tredje største leverandør til ESS

Danmark leverer mere til de nye forskningsfaciliteter i Lund end Frankrig og Tyskland

Foto: European Spallation Source (ESS) i Sverige

I 2017 leverede danske virksomheder for samlet 40 mio. kr. til byggeriet af European Spallation Source, ESS, i Lund. Det svarer til 9 procent af de samlede kommercielle indkøbsbudget og gør Danmark til den tredjestørste leverandør af ydelser og produkter til byggeriet.

Det fremgår af rapporten ESS Activity Report 2017, skriver Teknovation.dk

Hos netværket Bigscience.dk glæder projektleder Arne Jensen sig over den flotte placering:

Byggeriet af European Spallation Source, ESS, i Lund i Sverige, begyndte i 2014 og forventes at stå færdigt i 2022, hvis den nuværende tidsplan holder. Der er tale om et byggeri til samlet 14 mia. kr. – et tal som også får Arne Jensen til at vurdere, at der er potentiale til langt mere end de nuværende leverancer:

– Byggeriet af ESS og den svenske røntgenfacilitet MAX IV, som også ligger i Lund, er med til at skabe et nærmarked for danske virksomheder, og jeg mener bestemt, at det danske potentiale er langt større end de nuværende 40 millioner, siger han.

Han mener ikke, at Danmarks høje placering på ranglisten alene kan tilskrives den geografiske placering tæt på de nye forskningsfaciliteter. Han håber, at den viden der opbygges ved at levere til ESS i Lund også kan føre til at danske virksomheder begynder at levere til andre af de store europæiske forskningsfaciliteter:

– Selvfølgelig betyder det noget, at vi er så tæt på ESS, men jeg er overbevist om at de danske leverandører også vil kunne bruge deres kompetencer til at levere til andre faciliteter. Mange af de store, europæiske forskningsfaciliteter, som eksempelvis CERN, er placeret i Sydeuropa, og det har traditionelt set været virksomheder i nærområdet, der har specialiseret sig i at levere til denne type af organisationer, og har fået de lukrative ordrer, fortæller han.

På nuværende tidspunkt er næsten halvdelen af ESS-faciliteterne tæt på at være bygget færdige – eller set på en anden måde, mangler der fortsat at blive bygget næsten halvdelen af det store projekt. Det  betyder, at der stadig er mange opgaver og kontrakter at komme efter i de kommende fire år, før projektet forventes at stå klar til drift i 2022.

Ifølge projektleder Arne Jensen får ESS især brug for en bred række af industrileverancer. Aktuelt er der blandt andet udbudt opgaver om løftesystemer, IT-udstyr og elektriske installationer siger han.

Fakta om ESS:
Det samlede anlægsbudget er på 14 milliarder kroner og fordelt på tre hovedgrupper: Selve byggeriet, udstyrsbidrag fra samarbejdspartnere samt kommercielle indkøb. Svenske Skanska er hovedentreprenør på byggeprojektet, der har et samlet konstruktionsbudge. Foruden Skanska samarbejder ESS også med en række såkaldte in-kind leverandører fra hele Europa.

 

Forsiden lige nu:

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”

Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.