Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Danmarks første Poul Due Jensen-professorat

38 årig nyudnævnt professor i datalogi på Aalborg Universitet vil have styr på datahavet

Katja Hose har en mission. Hun vil forsøge at redde menneskeheden fra det datahav, der bare stiger og stiger.
Og kigger man på mængden af data, kan der være god brug for en redningsbåd. I dag skaber vi ligeså meget data på tre timer som der eksisterede tilsammen i 2003, og mængden af data vokser eksplosivt.
Det er de voldsomt voksende mængder af information den nyudnævnte professor vil hjælpe os med at finde rundt i. Hun vil kortlægge datahavet, så vi fremover får de informationer, vi har brug for, og ikke mindst så informationerne er let tilgængelige, nøjagtige og korrekte.
Samtidig vil hun med sin forskning, der ligger i krydsfeltet mellem big data, maskinlæring og semantiske teknologier forsøge at sikre, at vi får bedre adgang til de data der allerede findes.
– Internettet giver adgang til enorme mængder åbne data. En meget stor mængde af de data bliver aldrig udforsket og dermed heller ikke udnyttet. Det er uhensigtsmæssigt, og det vil jeg ændre på med min forskning, siger hun.
Hun er netop blevet udnævnt til professor på Aalborg Universitet. Pengene til hendes professorat kommer fra Poul Due Jensens Fond, også kendt som Grundfos fonden. Med Katja Hoses udnævnelse kan Poul Due Jensens Fond fejre, at Danmarks første Poul Due Jensen-professorat er blevet tildelt:

– Vi har med bevillingen ønsket at bidrage til at styrke og fremtidssikre den fremragende forskning, som foregår på Institut for Datalogi på Aalborg Universitet. Katjas forskning er ikke bare langsigtet, men har også klare samfundsgavnlige aspekter med sit fokus på verificerbarhed, sandhed og dermed tillid, siger nytiltrådte Kim Nøhr Skibsted, direktør for Poul Due Jensens Fond.

Katja Hose glæder sig meget over professortitlen, som hun er overbevist om, vil åbne nye døre for hendes forskning:

– Jeg har altid haft en ambition om at blive professor. Når jeg ønsker at indgå samarbejde med virksomheder, bliver det sandsynligvis lettere. Hvis lektor Katja Hose banker på døren, forbliver den måske lukket, men hvis professor Katja Hose henvender sig, er der nok større chance for, at de lukker op, siger hun.

Hun peger desuden på, at hun med den nye bevilling i ryggen kan opbygge en stærk forskningsgruppe, da der med bevillingen fra fonden udover hendes professorat også er penge til at hyre fire postdoc’er. Med andre ord en mærkbar styrkelse af hendes forskningsområde.

På Aalborg Universitet hersker der også stor glæde over den nytiltrådte professor:

– Katja Hose er en shooting star. Hun er en meget talentfuld ung datalog, som er i færd med at opdyrke et nyt selvstændigt område, nemlig web science. Det vil indgå i en glimrende synergi med vores andre hovedområder inden for databaseforskning: Spatiotemporale databaser og data analytics siger Henrik Pedersen, som er Dekan for Det Tekniske Fakultet for IT og Design.

Katja Hose har tidligere fået en YDUN-bevilling på 6,5 mio. kr. fra Det Frie Forskningsråd – en bevilling, der gives til særlige forskertalenter, ligesom hun i 2016 blev udvalgt til Aalborg Universitets talentprogram for lovende unge forskere.

Fakta om Katja Hose

Navn: Katja Hose

Alder: 38 år

Nationalitet: Tysk

Stilling: Professor i datalogi på Aalborg Universitet

Forsiden lige nu:

Ny rapport vender vrangen ud på universitetsloven

En ny rapport viser store udfordringer med forskningsfriheden og arbejdsvilkår på de danske universiteter. Men det er lykkedes at modernisere universiteterne og få mere forskning ud i samfundet.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.