Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Dansk fødevaregigant hædrer forsker med pris

For tredje år i træk uddeles Nils Foss-prisen på 100.000 Euro samt en talentpris

Årets modtagere af Foss-prisen. Foto: FOSS

Den danske fødevaregigant Foss uddeler for tredje gang Nils Foss Excellence Prize, som går til excellent forskning inden for fødevareområdet.

Årets pristager er professor Robert David Hall, der modtager prisen for sin banebrydende forskning inden for plante-metabolomics – det vil sige plantecellens kemiske fingeraftryk.

– Jeg er meget beæret over at modtage årets Nils Foss Excellence Prize for de fremskridt mit team og jeg har gjort inden for plante-metabolomics, siger prismodtageren, og fortsætter;

– Det specielle ved metabolomics er, at du kan lave en analyse uden at bestemme på forhånd, hvad du leder efter. Metoden kan derfor bruges til at gøre nye opdagelser, og åbner for nye og spændende analyseperspektiver, der kan komme både et væld af forskningsdiscipliner og industrier til gode. Vores mål med forskningen er at støtte fødevareproducenter i at levere planter og fødevarer, af en meget højere kvalitet, siger professor Robert David Hall.

Robert David Hall er professor på Wageningen University & Research i Holland.

Nils Foss Excellence Prize er en pris på 100.000 Euro, hvoraf 75 procent af beløbet skal bruges på yderligere forskning.

Særligt i år

Fødevaregiganten Foss er en global danskejet virksomhed og verdens førende leverandør af analyseinstrumenter til landbrugs- og fødevareindustrien. Virksomheden investerer årligt 10 procent af den samlede omsætning på forskning og innovation, hvilket svarer til 1 mia. kroner frem til og med 2020.

LÆS OGSÅ: FØDEVAREGIGANT INVESTERER MASSIVT I FORSKNING OG UDVIKLING

Foss introducerede Nils Foss Excellence Prize tilbage i 2016 med det formål at hædre verdensklasseforskning, der sigter på at skabe mere bæredygtighed og bedre kvalitet og sikkerhed inden for fødevareområdet.

I år bærer prisen en særlig betydning, idet prisens navngiver, Nils Foss, afgik ved døden tidligere på året i en alder af 90.

– Prisen blev etableret i anerkendelse af Nils Foss’ livslange entreprenørskab og banebrydende innovation inden for analytiske instrumenter til måling af fødevarekvalitet. Vi er meget stolte af, at prisen viderefører det eftermæle i mange år frem, siger administrerende direktør i Foss, Kim Vejlby Hansen.

Foss uddeler prisen, imens de nominerede bliver udpeget af en uafhængig komité med repræsentanter fra både industrien og den akademiske verden.

The Nils Foss Prize Committee
Priskomitéen består af følgende medlemmer:

Per Falholt (formand), bestyrelsesformand, DTU
Henrik Wegener, rektor, Københavns Universitet
Søren Balling Engelsen, professor, Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet
Michelle H. Williams, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet
Rob Hamer, Vice President for Discover / Director of Lab Unilever, Netherlands
Paul Cornillon, Vice President for Innovation, Technology and Quality, General Mills, France
Peter Bom, General Manager Masterlab, Nutreco, Netherlands
Lars Nørgaard, Senior Manager Data & Algorithms, R&D, FOSS

Ud over Nils Foss Excellence Prize, som er hovedprisen, uddeles der også en talentpris, og i år er fødevarekvalitet fællesnævneren for begge vinderes forskning.

Nils Foss Talent Prize er en pris på 15.000 Euro, og pristageren er en spirende forsker, der viser stort potentiale inden for fødevareforskning, lyder begrundelsen.

I år går prisen til lektor Klavs Martin Sørensen fra Københavns Universitet, der beskrives som et atypisk akademisk talent, for sin forskning i analyse-automatisering. Han startede sin karriere i fødevareindustrien og bygger således bro imellem den akademiske verden og industrien.

– Jeg sætter virkelig pris på at se forskning anvendt i praksis. At forskning fører til nye metoder og faktiske forbedringer ude i industrien, er meget motiverende. Prisen er et fint anerkendende nik og et stærkt symbol på, at industrien også værdsætter og har brug for samarbejdet med forskere, siger Klavs Martin Sørensen.

Både hovedprisen og talentprisen blev uddelt på Foss’ hovedkontor i Hillerød mandag aften.

Forsiden lige nu:

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC

Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.