penge & Navne

Dansk forsker vinder ‘lille nobelpris’

En af Nordens mest prestigefulde forskningspriser, Anders Jahre Prisen, går til professor Poul Nissen fra Aarhus Universitet.

Af - 10. juni 2021

Få Science Reports nyhedsbrev
Tilmeld dig gratis

Det bliver med kjole og hvidt og måske gæstet af kongehuset, når professor Poul Nissen fra Aarhus Universitet til november får overrakt Anders Jahre Prisen i Oslo

– Jeg var helt rundt på gulvet, da jeg fik det af vide, siger Poul Nissen. 

Anders Jahre-Prisen bliver også kaldt “den lille Nobel Pris”, fordi flere modtagere af prisen senere har modtaget Nobel Prisen. 

Stærkt forskningsmiljø

– Det er noget helt særligt at få en international pris, så ved man, at det man laver bliver værdsat også uden for Danmarks grænser, siger han og tilføjer: 

– Når jeg får prisen er det ikke kun en anerkendelse af vores forskning. Det er også en anerkendelse af en tradition og af et miljø. Der har i mange år været et meget stærkt membranforskningsmiljø på Aarhus Universitet, siger han. 

Læs også: Kendte har en megafon, som er svær for forskerne at hamle op med

Poul Nissen laver strukturbiologisk forskning, hvor han udforsker mekanismer og strukturer, der er involveret i membrantransportprocessor. Det er grundforskning inden for molokylær fysiologi, som blandt andet er central for effekten af lægemidler og forståelse af hjernen og dens sygdomme.

Med prisen følger en million norske kroner og at Poul Nissen kan se frem til en festlig fejring i Oslo til november. Mest glæder han sig til at sige tak.

– Jeg har rigtigt mange mennesker at takke. Jeg glæder mig til at dele glæden og anerkendelsen med alle de mennesker, som jeg har arbejdet sammen med gennem mange år. De har åbnet dørene for denne forskning, og dem vil jeg sige en kæmpe tak til, siger Poul Nissen.

Pris indenfor medicinsk forskning

Prisen uddeles årligt fra universitetet i Oslo til medicinsk forskning i Norden og belønner forskning inden for basal og klinisk medicin. 

– Prisen giver et godt rygstød til at lave ambitiøse projekter i fremtiden, siger Poul Nissen.

Læs også: Dele af forskning er født politisk, siger professor, der kickstartede debatten om aktivisme i forskningen

På nuværende tidspunkt studerer Poul Nissen og hans forskningsgruppe molekyler enkeltvis. Han har en ambition om, at de i fremtiden kan studere, hvordan molekylerne fungerer i celler og væv. 

– Det vil give det komplette billede af, hvordan livsprocesser fungerer. Vi vil gerne lave modeller af processerne, i dag er det meget deskriptivt. Det vil vi indenfor en årrække kunne gøre, og det giver os helt andre muligheder for at forudsige helt grundlæggende fysiologi fra basale fysiske love, siger Poul Nissen.

Mod forståelse af grundlæggende liv

Ligesom at forskere har en interesse i at forstå helt grundlæggende astronomi, har Poul Nissen og hans forskningsgruppe en interesse i at forstå fysikken bag liv.

– Jo bedre vi kan forstå at modellere processer, desto bedre kan vi anvende dem til at lave nye teknologier til for eksempel bedre personlig behandling, siger Poul Nissen. 

Læs også: Kvindelige forskere indtager Novo Nordisk Fondens nye program

Der er sket vigtige gennembrud i arbejdet på at kunne opstille modeller for, hvordan en levende celle fungerer, mener Poul Nissen.  

– Jeg synes, at vi er i en meget spændende tid, hvor vi har fået åbnet nogle døre til nogle helt nye tilgangsvinkler og koblingsniveauer mellem fysiologien og molekylærbiologien, siger han. 

I dag observerer forskerne, hvad der sker og rationalisere sig frem til, hvorfor det sker. 

– Det kunne være rigtigt spændende, hvis vi bliver bedre til at forudsige, hvad der sker, siger han. 

Det vurdere han, at forskerne vil kunne indenfor nogle år.  

– Det er i hvert fald den ambition, vi skal have, siger han.

Få et tilbud på Science Report til dig eller din organisation

Udfyld formularen og få et skriftligt tilbud

Modtag et tilbud Læs om abonnementspriser og muligheder

Allerede bruger - log ind

Science Report