KU-professor Ole Kiehn modtager sammen med professor Silvia Arber, Biozentrum University of Basel og Friedrich Miescher Institute , og Martyn Goulding fra Salk Institute for Biological Sciences.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Lundbeckfonden.
Her lyder det videre, at de tre forskere får prisen for ”i individuelle eksperimenter og i samarbejdsprojekter identificeret specifikke enkelt-nerveceller og hele netværk i hjernen og rygmarven, som styrer bevægelse hos mennesket. Deres opdagelser peger også frem mod helt nye behandlinger mod en række hjernerelaterede sygdomme, som forårsager bevægelsesproblemer”.
– At forstå, hvordan hjernen og rygmarven kontrollerer bevægelse, er en kæmpe videnskabelig udfordring. De tre vindere har gennem en række elegante videnskabelige eksperimenter været medvirkende til at vise, hvordan en intention om at udføre en bevægelse formidles. Lige fra indviklede aktiveringer af netværk i hjernen – og hele vejen videre til specifikke celler i rygmarven, som kontrollerer muskler i kroppen. Blandt andet i fingre, arme og ben, siger professor Richard Morris fra det britiske University of Edinburgh.
Læs også: For første gang vinder en dansker verdens største hjerneforskningspris
Richard Morris er formand for den internationale bedømmelseskomite, der har udpeget vinderne.
Lundbeckfonden oplyser, at prismodtagernes forskning kan føre til ”til store medicinske gennembrud inden for invaliderende og livstruende neuroudviklingssygdomme og skader på nervesystemet som Parkinsons, ALS og rygmarvsskader”.
– Det kom som en stor overraskelse for mig, da jeg modtog opkaldt om prisen. Jeg er meget glad og stolt over at modtage prisen og dele den med mine medmodtagere. Det betyder meget for mig, fordi det hylder grundlæggende videnskab, inden for det felt jeg repræsenterer. Det er en stor anerkendelse af det motoriske felt og den indsigt, det har givet for at forstå hjernens funktion, og af de mange mennesker, der har bidraget, siger Ole Kiehn til Københavns Universitet.
10 millioner kroner til deling
Med sin størrelse på ti millioner kroner er Lundbeckfondens The Brain Prize den største inden for hjerneforskning i verden, og med tre vindere betyder det altså, at der vil være 3,33 millioner kroner til hver prismodtager.
Prisen er personlig, hvilket betyder, at vinderne er helt frie til at forvalte midlerne både privat og professionelt.
Prisen blev første gang uddelt i 2011. Siden har 41 forskere fra ni forskellige lande modtaget prisen. I 2021 blev prisen for første gang tildelt en dansker, da Jes Olesen, professor i klinisk neurologi ved Rigshospitalet, modtog prisen sammen med tre andre migræneforskere.
Forsiden lige nu:

Aalborg-rektor vil satse på signaturprojekter
Aalborg Universitet vil skabe missionsdrevet forskning til gavn for samfundet. Og her spiller grundforskning en rolle, fortæller genansat rektor.

Dobbeltblindhed fjerner kønsforskelle
Forsøget med dobbeltblindhed i Villum Experiment fjerner kønsforskelle i ansøgningsprocessen, fortæller professor Jesper Wiborg Schneider.

Nietzsche og Foucault trækker tråde gennem Mikkel Thorups idéhistorie
Idéhistoriker og professor Mikkel Thorup har valgt tre bøger, der har formet ham som forsker. Og de er faktisk alle tre fra hans studietid.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Heine Andersen: – Vi skal have et opgør med de horrible ansættelsesstrukturer
Ansættelsesstrukturerne på universiteterne skal ændres, hvis man skal komme problemerne med forskningstyveri til livs, mener Heine Andersen, prof. emeritus på KU.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.