Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

ESA investerer i banebrydende dansk rumforskning

Teknologisk Institut er blevet udvalgt af European Space Agency (ESA) til at tage første skridt i udviklingen af en beskyttende beklædning til robotter. Visionen er at bane vej for flere robotter i rummet.

Christian Dalsgaard, seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, glæder sig over støtten fra ESA. Foto: Teknologisk Institut.

Astronauter vil i stigende grad få robotter som kolleger i rummet.

Det kræver dog, at robotterne er sikre at arbejde sammen med, og at de – ligesom astronauterne – bliver beskyttet mod rummets barske spilleregler med stråling, tryk og voldsomme temperatursvingninger.

European Space Agency (ESA) har derfor nu udpeget Teknologisk Institut til at begynde udviklingen og afprøvningen af en beskyttende beklædning til robotarme, så man på sigt vil kunne accelerere udforskningen af rummet ved brug af robotter.

– Vi vil designe og teste et 'smart skin', der vil gøre robotter mere velegnede til fremtidens rumforskning. Det indebærer test af avancerede overfladesensorer og alarmpaneler, der kan gøre robotterne i stand til at detektere og undgå potentielle sammenstød med omgivelserne. Det vil gøre dem til robuste og sikre hjælpere for astronauter i rummet, siger seniorkonsulent Christian Dalsgaard fra Teknologisk Institut.

Han kom til Teknologisk Institut for et år siden, og inden da arbejdede han med rumforskning for virksomheden Ohmatex, som han selv var med til at stifte i 2004.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: