Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

EU-Kommissionen lancerer platform til corona-forskere

Datadelingsplatform skal hjælpe med hurtigt at finde corona behandling og vaccine

Foto: iStock.

På tværs af forskningsverdenen arbejdes der i disse uger og måneder intensivt på at finde en vaccine og behandlingsformer mod Covid-19 virussen.

Den store indsats kræver ekstra midler, og i Danmark har vi de seneste uger set både politikere og fonde prioritere og uddele ekstra midler til forskningen.

Det samme gør sig gældende på europæisk plan. Her har det Europæiske Forskningsråd (ERA) vedtaget en handlingsplan til adskillige hundrede millioner Euro.

Som en del af den indsats, er der i denne uge blevet etableret en europæisk platform for Covid-19 data. Målet er at gøre det muligt for forskere hurtigt at dele og indsamle forskningsdata om virussen på tværs af grænser og institutioner.

EU’s forskningskommissær glæder sig over den nye platform:

– Lanceringen af den europæiske platform for covid-19-data er en vigtig og konkret foranstaltning til at styrke samarbejdet om at bekæmpe coronavirusset, udtaler Mariya Gabriel, kommissær med ansvar for innovation, forskning, kultur, uddannelse og unge. 

Hun lægger blandt andet vægt på at den nye platform er med til at fremme kommissionens langsigtede mål om at gøre forskning åbent og tilgængeligt for alle:

-Med udgangspunkt i vores målrettede støtte af åben videnskab og åben adgang gennem årene er tiden nu inde til at styrke vores indsats og stå sammen med vores forskere. Gennem vores fælles indsats vil vi bedre kunne forstå, diagnosticere og i sidste ende overvinde pandemien, siger hun.

Ifølge EU-kommissionen skal den nye  platform give “et åbent, pålideligt og skalerbart europæisk og globalt miljø, hvor forskere kan lagre og dele datasæt såsom DNA-sekvenser, proteinstrukturer, data fra præklinisk forskning og kliniske forsøg samt epidemiologiske data.”

Og håbet er at det vil gøre det muligt for europæiske forskere at reagere endnu mere effektivt på krisen, som vi står midt i.

Det Europæiske Forskningsråd’s Corona Handlingsplan

Ud over den nye platform indeholder ERA’s coronahandlingsplan tiltag for adskillige hundrede millioner Euro. De mange tiltag fokuserer på koordinering af finansiering, udvidelse af omfattende kliniske forsøg, øget støtte til innovative virksomheder og støtte af et paneuropæisk “hackathon” i slutningen af april med henblik på at mobilisere europæiske innovatorer og civilsamfundet.

Planen blev vedtaget for lidt over to uger siden og på nuværende tidspunkt deltager mere end 150 forskerhold fra hele verden i projekter der er finansieret af planen, og håbet er at EU’s indsats også kan være med til at styrke det globale forskningssamarbejde.

Flere oplysninger:

Den europæiske platform for covid-19-data

ERAvsCorona-handlingsplanen

EUvsVirus Hackathons websted

Forsknings- og innovationsinitiativer om coronavirus

Pressemeddelelse: Coronavirus: EU’s globale indsats for at bekæmpe pandemien

Kvalitetsmærket (“Seal of Excellence”) for reaktion på covid-19

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.