penge & Navne

Fond vil donere milliarder til nyt virusforskningscenter

Novo Nordisk Fonden afslører planer om nyt dansk virusforskningscenter.

Af - 4. oktober 2021

Close up photo of female scientist holding a laboratory pipette and a blood sample tube for covid-19 in laboratory. She is wearing a protective suit, laboratory glasses, surgical mask and surgical gloves. Selective focus on tube. Shot with a full frame mirrorless camera.

Få Science Reports nyhedsbrev
Tilmeld dig gratis

Danmark skal rustes bedre mod trusler fra kommende pandemier. I hvert fald hvis det står til Novo Nordisk Fonden, som vil donere mindst en milliard kroner til et nyt dansk infektionscenter.

Det skriver Børsen.

– Vi agter at lave en storstilet satsning baseret nationalt, men med samarbejder ude i omverdenen, hvor vi skal forstå biologien bag forskellige virusser. Vi vil vælge nogle specifikke pandemiske trusler. Corona er en af dem, siger Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, til Børsen.

Ambition er at lave et ”verdensførende center inden for infektionsmedicin og vaccinedesign”, lyder det også fra direktøren i artiklen.

Vil fordoble donationer

Novo Nordisk Fonden uddelte lidt over 5,5 milliarder kroner i 2020. Fonden oplyser til Børsen, at man forventer tæt ved at fordoble det beløb over de kommende år, og at en stor del af pengene vil gå til nye forskningscentre.   

Læs også: 14 forslag skal skabe bedre nordisk forskningssamarbejde

– Generelt taler vi i milliardklassen uden at være mere specifik. Typisk vil det ligge i intervallet 1-2 milliarder kroner, for at det skal batte noget, siger Mads Krogsgaard Thomsen til avisen.

Penge til sygdomsbekæmpelse

Novo Nordisk Fonden har tidligere uddelt penge til bekæmpelse af Covid-19. Fonden har blandt andet bevilliget i omegnen af 250 millioner kroner til Testcenter Danmark ved Statens Serum Institut og var med til at støtte udviklingen af to nye antistof-tests.

I september uddelte fonden 290 millioner kroner til et nyt center for genomforskning, The Novo Nordisk Foundation Center for Genomic Mechanisms of Disease, som skal undersøge de genetiske mekanismer ved type-2 diabetes og andre komplekse sygdomme.

Læs også: 290 millioner kroner til genomforskning

– Ved at etablere stærke bilaterale samarbejder med Broad Institute søger vi ikke blot at støtte vigtig forskning i sundhed til gavn for den brede befolkning, men også at bidrage til en styrkelse af Danmarks internationale position inden for biomedicinsk forskning, udtalte Niels-Henrik von-Holstein-Rathlou, Senior Vice President, Biomedicine & Health Sciences, i Novo Nordisk Fonden i pressemeddelelsen.

Tags:

Science Report