Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Forskningsminister uddeler 50 mio. til corona-projekter – og varsler flere penge

Forskningsministeren vil nu undersøge, om der kan findes flere penge til corona-forskning.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen. Fotograf: Claus Bech

I sidste uge meldte regeringen sig klar til at give ekstraordinært og direkte støtte på i alt 50 mio. kroner til forskningsprojekter, der er relateret til Covid-19. 

Det er uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen der, helt usædvanligt, har udvalgt forskningsprojekterne, som nu modtager en corona-bevilling, sammen med sundhedsminister Magnus Heunicke. 

Ud af 31 ansøgninger, har uddannelses- og forskningsministeren udpeget ni projekter, der tilsammen modtager den pose penge, regeringen har afsat. Og alle ni projekter har et stort potentiale i kampen mod Covid-19, udtaler ministeren i en pressemeddelelse: 

– Vi har nogle af verdens førende forskere herhjemme, og jeg er imponeret over engagementet i kampen mod coronavirus. Jeg har store forhåbninger om, at forskerne kan nå frem til resultater, der kan gavne behandlingen af patienter og bidrage til, at vi udnytter kapaciteten i sundhedsvæsenet på den bedst mulige måde, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Læs mere om de ni forskningsprojekter her

De ni forskningsprojekter ser blandt andet på så forskellige emner som at opfinde en alternativ form for respirator, der kan aflaste sundhedssystemet, udvikle en lyn-test, som på 30 minutter kan afgøre om en patient er smittet og undersøge om de antistoffer, som patienter med Covid-19 danner, kan booste immuniteten hos nye patienter.

I udvælgelsen af projekterne, har det været afgørende for regeringen at kunne handle hurtigt. Derfor er der også i vurderingen af projekterne lagt vægt på, at det er forskningsprojekter om Covid-19, som kan blive sat i gang med det samme. På den måde kan potentielt værdifulde forskningsresultater komme borgere, sundhedsvæsen og hele samfundet til gavn hurtigst muligt. 

– Jeg er meget tilfreds med, at det er gået så hurtigt med at identificere, screene og bedømme de mange forskningsprojekter. Og jeg er imponeret over iderigdommen. Faktisk er der endnu flere projekter, som har så stort et potentiale, at de er værd at støtte, siger Ane Halsboe-Jørgensen og varsler i den forbindelse;

– Derfor vil jeg gerne se på, om vi kan afsætte endnu flere penge til coronarelateret forskning.

Op til 13 mio.-bevilling
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, har besluttet at støtte de ni forskningsprojekter med bevillinger på mellem 970.000 kr. og 13 millioner kr.

Det er forskere fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, DTU og Statens Serum Institut, der modtager støtte.

Heriblandt Jens Lundgren, klinisk professor i Infektionsmedicin ved Københavns Universitet og Rigshospitalet, som i de seneste uger har været en af de mest benyttede eksperter i medierne omkring corona-epidemien. 

Jens Lundgren har modtaget knap 10 mio. til at undersøge muligheden for behandling af indlagte patienter med COVID-19, hvor sygdommen har udviklet sig til alvorlig lungebetændelse.

Den største bevilling på 13 mio. kr. går til et projekt med deltagelse fra både DTU, Statens Serum Institut og Hvidovre Hospital, og med professor Anders Wolff fra DTU Bioengineering i spidsen. 

Projektgruppen vil fremstille nye diagnostiske værktøjer i form af tests, som nemt kan udføres hvor som helst. Testene vil kunne aflæses indennfor 30 minutter, og være billigere end  de nuværende tests. Impact af projektet vil være, at flere patienter kan testes for COVID-19, og at testene kan udføres såvel i akutmodtagelser som udenfor hospitalerne, lyder det i projektbeskrivelsen. 

Læs også: Forskningsminister vil give direkte støtte til corona-forskning.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke håber, at de ni projekter hurtigt kan give værdifulde forskningsresultater, som kan hjælpe med at håndteringen af de udfordringer, Danmark står overfor med Covid-19: 

– Projekterne har store potentialer til eksempelvis at fremme en bedre behandling af patienterne og styrke sundhedsvæsenets evne til at håndtere det pres, som epidemien medfører på hospitalerne. Jeg ser frem til at følge forskernes arbejde, tilføjer ministeren. 

Sundhedsvidenskabelige miljøer på de danske universiteter og Statens Serum Institut har inden da hjulpet med at identificere relevante projekter, og derefter er ansøgninger fra de mest oplagte projekter blevet indsendt til Styrelsen for Forskning og Uddannelse. 

I processen med at udvælge projekterne har Uddannelses- og Forskningsministeriet rådført sig med sundhedsmyndighederne under Sundheds- og Ældreministeriet for at få en sundhedsfaglig vurdering af de indsendte ansøgningers potentiale for at finde ny forskningsbaseret viden og løsninger på området.

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.