Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Debat

Prismodtager: Forskningspriser er med til at hæve barren

1. marts uddeles Eliteforsk prisen. Vi har spurgt tidligere modtagere, hvad prisen betyder

Næste torsdag, d. 1. marts, uddeles årets Eliteforsk priser ved en storstilet prisceremoni i Operaen i København.

EliteForsk-prisen er en forskningspris, der markerer, at du er er godt på vej mod toppen. Men selv om en af sidste års modtagere, Thomas Lars Andresen, netop nu står overfor at skulle op af Mount Kilimanjaro, er det af andre grunde end forskningen.

– Jeg er i stigende grad begyndt at lave sådan nogle ting for at få lidt adspredelse i  dagligdagen. Den arbejdsmængde, der ligger i at drive forskning på højt niveau, gør, at man  får lidt mere behov for at koble af på nogle andre parametre og komme væk. Denne gang tager jeg ikke computeren med. Det er første gang i årevis, jeg har prøvet det, fortæller Thomas Lars Andresen få dage før, han skal afsted til Afrika.

Ensporethed i forskning

Thomas Lars Andresen fik en af de 5 EliteForsk-priser sidste år for sit arbejde inden for forskning i nanopartikler.

– Når man får en fin forskningspris, synes man også, at man skal bevise, at man ikke fik den ved en fejl. Så det er en succes, der lægger et større pres på en selv. Derfor bliver du ved med at bygge på, og kravene til en selv bliver også større og større, siger sidste års prismodtager.

I forbindelse med modtagelsen af prisen udtalte han,  at ”den ensporethed, der ligger i at blive forsker, medfører, at der er en del ting, man ikke gør.” Det har han givet sig selv tid til i det forløbne år.

– Når jeg er i Danmark, går al min tid med at tænke i forskning eller deltage aktivt i møder. Så jeg kan ikke bare holde fri derhjemme. Jeg prøver derfor nu  i stigende grad at tage væk, uddyber sidste års prismodtager.

Ikke bare for sin egen fornøjelse

En anden prominent forsker fik EliteForsk-prisen for 10 år siden. Ole Sigmund fik den for sit arbejde med topologioptimering, en metode til  at optimere konstruktioners mekaniske egenskaber. Prisen havde stor betydning for ham:

– Det betyder nok mest på det personlige plan at få det her klap på skulderen. Det er en anerkendelse, der også viste min egen familie, hvorfor jeg bruger så meget tid og går op i det her. At det ikke bare er for egen fornøjelse, det jeg går rundt og laver, men også anerkendes af andre, fortæller Ole Sigmund.

Begge forskere mener, at det betyder noget for bevilling af midlerne, at du kan sætte EliteForsk-prisen på CV’et.

– Priser bliver givet på baggrund af det, man har opnået. Når man søger penge og nye bevillinger, er EliteForsk-prisen med til at fortælle, at man har haft succes med det, man laver. Så det er nok blevet en smule nemmere at få bevillinger, fordi man har fået nogle stempler på, at det er succesfuldt, siger Thomas Lars Andresen. Det er en betragtning Ole Sigmund er enig i:

– Der er en stor blåstempling, at man har fået prisen. Jeg er sikker på, at der ihvertfald i Danmark bliver kigget på det og konkluderet, at der må være noget ved ham der, siden han har fået den her pris. Jeg har også fået nogle andre priser. Så hvad der helt konkret er udslagsgivende i forhold til bevillinger, ved jeg selvfølgelig ikke selv. Men jeg er overbevist om, at dét at man er anerkendt bredere end blot indenfor sit forskningsområde, har en betydning, tilføjer Ole Sigmund.

Et skub på vej op af bjerget
Thomas Lars Andresen mener generelt, at priser som EliteForsk-prisen er et godt skub bagi, når du er på vej op af bjerget som ung forsker.

– Det pudsige inden for forskningsverdenen er, at det er lukket på den måde, at alle kender hinanden. Der bliver lagt mærke til, hvem der har succes og hvem, der har knap så meget. I den her lukkede verden er EliteForsk-prisen med til at understrege, at man har haft succes som forsker i Danmark.

Prisen har dog også givet ham mulighed for at komme ud med sin forskning til den brede offentlighed.

– Jeg har været en del ude til forskellige gymnasiearrangementer, hvor talenter på det niveau samles, og jeg har holdt foredrag forskellige steder. Det giver jo en eksponering i et bredere offentligt rum. Det betyder noget, at man er med til at fortælle en historie om, hvorfor det er vigtigt med forskning i Danmark, og hvad man selv laver. Det er inspirerende, slutter Thomas Lars Andresen.

Eliteforsk-prisen bliver uddelt 1. marts hvert år af Uddannelses- og Forskningsministeriet til forskere under 45 år, der laver forskning i international topklasse.  Prisen er på 1,2 millioner kroner. 200.000 kr. er en personlig hæderspris mens 1.000.000 går til forskningsaktiviteter. I år finder uddelingen sted i operaen i København.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.