penge & Navne

H. C. Ørsted Forskerpris går i år til lynforsker Torsten Neubeurt

Han modtager prisen på 50.000 kr. for sit arbejde med at forstå kæmpelyn, og hvordan de bliver skabt i rummet.

Af - 14. august 2019

Chefkonsulent ved DTU Space Torsten Neubeurt modtager H.C. Ørsted forskerpris 2019. Foto: Annette Refn

Få Science Reports nyhedsbrev
Tilmeld dig gratis

Når himlen glimter og brager over skyerne, er det garanteret, at Danmarks hidtil største rumprojekt, ASIM (The Atmosphere-Space Interactions Monitor), observerer og undersøger de fænomener, der opstår. Og det er det arbejde, som tildeler Torsten Neubert, chefkonsulent ved DTU Space, H.C. Ørsted forskerprisen i år.

Torsten Neubert står i spidsen for projektet, der er med til at give en bedre forståelse for skabelsen af lyn over skyerne, og hvordan tordenstorme påvirker stratosfæren og klimaet.

ASIM sendte sidste år rumobservatoriet op til Den Internationale Rumstation (ISS), der indtil videre har observeret flere hundrede glimt, som alle er med til at klarlægge lynprocesser, herunder såkaldte gammaglimt.

Torsten Neubert fortæller, at der aldrig er nogen, der har set på fænomenerne med den nøjagtighed, og forhåbentligt kan observationerne på sigt være med til at forklare, hvordan tordenvejr kan påvirke ozonlaget.

– For mig at se, er vi kommet et skridt nærmere til at forstå lynenes underlæggende fysik, siger han

International anerkendt og et eminent formidlingstalent

At forskerprisen går til Torsten Neubert, glæder Jacob Østgaard, DTU-professor og formand for priskomitéen.

– Neubert er en internationalt anerkendt forsker, hvis forskning bliver citeret af forskere fra hele verden. Derudover har han et eminent formidlingstalent.

Selv fortæller Torsten Neubert, at det er fantastisk at få anerkendelse for arbejdet og projektet, der sommetider har været en langhåret proces.

– Jeg ser prisen som et rygklap til alle dem, der været med til at gennemføre ASIM. De første tanker om projektet begyndte allerede for 20 år siden. Igennem alle de år er der mange, der har sloges for projektet, og nogle gange har det været op ad bakke. Derfor er det fantastisk at få så fornem en anerkendelse.

 Om H.C. Ørsted forskerpris

H.C. Ørsted Forskerpris er en dansk pris, der uddeles årligt d. 14. august af H.C. Ørsted Selskabet. Prismodtagere kan både være enkeltpersoner, organisationer og institutioner. Udover forskerprisen på 50.000 kr. uddeles også to forskertalentpriser hver på 10.000 kr., og fire studielegater, der alle er på 50.000 kr.

Andre vindere i år er henholdsvis Alexander Sebastian Hauser, Line Hagner Nielsen, Bo Hansen, Astrid Wied-Christiansen, Frederik Agner Husted og Astrid Grith Sørensen.

Science Report