Et billede af menneskes smertefølende nerveceller og tværsnittet af en grumset kvanteelektronisk testprøve tager sig af 2. og 3. pladsen i Danmarks Grundforskningsfonds Fotokonkurrence 2022.
Førstepladsen blev offentliggjort for nogle dage siden og forestiller et computertomografisk scanningsbillede af en rotte, et kontrastfyldt og farverigt billede.
Studie skal forebygge smertefulde hudproblemer
Billedet, der har snuppet andenpladsen i Danmarks Grundforskningsfonds Fotokonkurrence 2022, er taget i forbindelse med et nyt biomarkørstudie, der skal hjælpe kræftpatienter med deres vedvarende hudsmerter og føleforstyrrelser fra kemoterapi i fremtiden.

Studiet har kigget på, hvordan man kan forebygge de smertegener, og forskerne har opdaget en biomarkør, der kan afsløre om celler har taget skade eller ej.
– Billedet er en del af et biomarkørstudie, som vi næsten er i mål med. Billedet viser raske nerveceller, der ikke er blevet behandlet med kemoterapi. Dette billede fungerer som en kontrol, som vi bruger til at vurdere hvor meget skade, kemoterapien forårsager, siger fortæller Christina Mortensen, der er fotografen bag og ph.d.-studerende ved Klinisk Farmakologi, Farmaci og Miljømedicin på Syddansk Universitet.
Ved at kigge på biomarkøren kan det tidligt vurderes, hvilke patienter, der vil komme til at opleve gener ved kemoterapien.
– Biomarkøren vil i fremtiden kunne guide den kliniske beslutningsproces og hjælpe med at målrette behandlingen med kemoterapi til den enkelte patient, siger Christina Mortensen.
3. pladsen
Tredjepladsen i Danmarks Grundforskningsfonds Fotokonkurrence 2022 er taget af ph.d. fellow Steffen Zelzer fra grundforskningscenteret Center for Kvante-Elektronik (QDEev).

– Billedet viser et skanning elektron mikroskopi af tværsnittet af en prøve med forskellige supergitter-strukturer (de horisontale grå linjer) og noget ”skidt” på overfladen af prøven, der i høj grad ligner et dyr fra en anden verden, fortæller Steffen Zelzer.
Forskningen i Center for Kvante-Elektronik udforsker samspillet mellem avancerede materialer og de kvantemekaniske effekter i elektroniske nanokomponenter.
Steffen Zelzers forskning undersøger designet af opsætningen til at kløve eller bryde prøver, så forskerne kan se, hvordan de ting, de forsøger at koble sammen, reagerer på hinanden.
Og det var ved en af de testforsøg, der normalt opnår en helt ren overflade, men denne gang viste noget grums på overfladen, at billedet blev til.
– Jeg synes, at billedet viser, hvad der fascinerer mig ved videnskab, at nogle gange kan man begynde på en tilsyneladende rutinepræget opgave med at undersøge kvaliteten af en prøve og støde på de smukkeste og mest overraskende resultater, siger Steffen Zelzer.
Forsiden lige nu:

Dobbeltblindhed fjerner kønsforskelle i ansøgningsprocessen
Forsøget med dobbeltblindhed i Villum Experiment fjerner kønsforskelle i ansøgningsprocessen, fortæller professor Jesper Wiborg Schneider.

Ny egenskab ved magnetisme kan ændre vores computere
Forskere fra KU har afdækket en ny egenskab ved magnetisme, der kan ændre udviklingen af computere.

EU-kommissionen øger støtten til ukrainske forskere på flugt
Kommissionen har lanceret en ny ordning, der skal støtte fordrevne ukrainske forskere, så de kan fortsætte det akademiske arbejde.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Heine Andersen: – Vi skal have et opgør med de horrible ansættelsesstrukturer
Ansættelsesstrukturerne på universiteterne skal ændres, hvis man skal komme problemerne med forskningstyveri til livs, mener Heine Andersen, prof. emeritus på KU.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.