Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Hollandsk miljøbioteknolog modtager Novozymes Prisen 2022

– Hans nye metoder og opfindelser har revolutioneret spildevandsrensning, siger formand for priskomite.

Mark van Loosdrecht modtager Novozymes Prisen 2022. Foto: Novo Nordisk Fonden

Den hollandske miljøbioteknolog Mark van Loosdrecht modtager Novozymes Prisen 2022.

Det oplyser Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.

Mark van Loosdrecht er professor i miljøbioteknologi ved Delft University of Technology i Holland, hvor han forsker i at bruge naturens egne mekanismer til spildevandsrensning.

– Jeg forsøger at forstå bakterier og deres interaktioner og prøver – med deres hjælp – at genindvinde alle de værdifulde næringsstoffer i spildevandet. Spildevandsrensning kan derfor godt ende med at blive en god forretning i stedet for at udgøre en stadig stigende omkostning for lande verden over, siger Mark van Loosdrecht.

Stor indvirkning på miljøteknologi

Novozymes Prisen bliver uddelt af Novo Nordisk Fonden som en anerkendelse af ”banebrydende forskningsindsats eller et teknologibidrag, der fremmer udviklingen af bioteknologisk videnskab til innovative løsninger”.

– Professor Mark van Loosdrechts resultater har haft enorm indvirkning på miljøbioteknologien. Han har udviklet biologiske processer, der effektivt kan fjerne miljøforurenende stoffer, og reaktorer i fuld skala baseret på Marks forskning og design er i drift eller under opførelse på næsten alle kontinenter. Hans nye metoder og opfindelser har revolutioneret spildevandsrensning og ressourcegenvinding, og han er derfor en meget fortjent modtager af Novozymes Prisen 2022, siger Bernard Henrissat, formand for Komite for Novozymes Prisen.

Med Novozymes Prisen følger fem millioner kroner. De 4,5 millioner kroner er øremærket til forskning, mens de resterende midler går til prismodtageren.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.