Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Hollandsk miljøbioteknolog modtager Novozymes Prisen 2022

– Hans nye metoder og opfindelser har revolutioneret spildevandsrensning, siger formand for priskomite.

Mark van Loosdrecht modtager Novozymes Prisen 2022. Foto: Novo Nordisk Fonden

Den hollandske miljøbioteknolog Mark van Loosdrecht modtager Novozymes Prisen 2022.

Det oplyser Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.

Mark van Loosdrecht er professor i miljøbioteknologi ved Delft University of Technology i Holland, hvor han forsker i at bruge naturens egne mekanismer til spildevandsrensning.

– Jeg forsøger at forstå bakterier og deres interaktioner og prøver – med deres hjælp – at genindvinde alle de værdifulde næringsstoffer i spildevandet. Spildevandsrensning kan derfor godt ende med at blive en god forretning i stedet for at udgøre en stadig stigende omkostning for lande verden over, siger Mark van Loosdrecht.

Stor indvirkning på miljøteknologi

Novozymes Prisen bliver uddelt af Novo Nordisk Fonden som en anerkendelse af ”banebrydende forskningsindsats eller et teknologibidrag, der fremmer udviklingen af bioteknologisk videnskab til innovative løsninger”.

– Professor Mark van Loosdrechts resultater har haft enorm indvirkning på miljøbioteknologien. Han har udviklet biologiske processer, der effektivt kan fjerne miljøforurenende stoffer, og reaktorer i fuld skala baseret på Marks forskning og design er i drift eller under opførelse på næsten alle kontinenter. Hans nye metoder og opfindelser har revolutioneret spildevandsrensning og ressourcegenvinding, og han er derfor en meget fortjent modtager af Novozymes Prisen 2022, siger Bernard Henrissat, formand for Komite for Novozymes Prisen.

Med Novozymes Prisen følger fem millioner kroner. De 4,5 millioner kroner er øremærket til forskning, mens de resterende midler går til prismodtageren.

Forsiden lige nu:

Lasse Horne Kjældgaard bliver direktør for Carlsbergfondet

Den 1. januar 2023 tiltræder Lasse Horne Kjældgaard som direktør for Carlsbergfondet og bliver dermed den første direktør i Carlsbergfondets historie. Ansættelsen sker som led i en ambition om at styrke fondets governance-struktur og samtidig sikre det bedst mulige samspil på tværs af fondets forskellige afdelinger.

Seneste artikler:

Da mennesket tæmmede sig selv, fik evolutionen et andet fortegn

Den antropologiske selvtæmningstese bliver udfoldet og tryktestet i en ny bog af videnskabsformidler Thomas Thaulov Raab. Han mener, at det er på tide, at der kommer en tværfaglig historie om, hvordan mennesket tæmmede sig selv.

Kæmpestor tilslutning til ny Science Festival for de alleryngste

En ny lillesøster til den landsdækkende Naturvidenskabsfestival ser ud til at få en flyvende start. Flere end 600 dagtilbud over hele Danmark er i denne uge i gang med deres første Mikro Science Festival fyldt med leg og små eksperimenter.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.