Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Hollandsk miljøbioteknolog modtager Novozymes Prisen 2022

– Hans nye metoder og opfindelser har revolutioneret spildevandsrensning, siger formand for priskomite.

Mark van Loosdrecht modtager Novozymes Prisen 2022. Foto: Novo Nordisk Fonden

Den hollandske miljøbioteknolog Mark van Loosdrecht modtager Novozymes Prisen 2022.

Det oplyser Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.

Mark van Loosdrecht er professor i miljøbioteknologi ved Delft University of Technology i Holland, hvor han forsker i at bruge naturens egne mekanismer til spildevandsrensning.

– Jeg forsøger at forstå bakterier og deres interaktioner og prøver – med deres hjælp – at genindvinde alle de værdifulde næringsstoffer i spildevandet. Spildevandsrensning kan derfor godt ende med at blive en god forretning i stedet for at udgøre en stadig stigende omkostning for lande verden over, siger Mark van Loosdrecht.

Stor indvirkning på miljøteknologi

Novozymes Prisen bliver uddelt af Novo Nordisk Fonden som en anerkendelse af ”banebrydende forskningsindsats eller et teknologibidrag, der fremmer udviklingen af bioteknologisk videnskab til innovative løsninger”.

– Professor Mark van Loosdrechts resultater har haft enorm indvirkning på miljøbioteknologien. Han har udviklet biologiske processer, der effektivt kan fjerne miljøforurenende stoffer, og reaktorer i fuld skala baseret på Marks forskning og design er i drift eller under opførelse på næsten alle kontinenter. Hans nye metoder og opfindelser har revolutioneret spildevandsrensning og ressourcegenvinding, og han er derfor en meget fortjent modtager af Novozymes Prisen 2022, siger Bernard Henrissat, formand for Komite for Novozymes Prisen.

Med Novozymes Prisen følger fem millioner kroner. De 4,5 millioner kroner er øremærket til forskning, mens de resterende midler går til prismodtageren.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.