Endnu en sparerunde ligger og venter forude på det humanistiske fakultet på Københavns Universitet.
På grund af den pressede økonomi skal humaniora inden 2020 spare 25 mio. kr. Det skriver Uniavisen.
Oplysningerne kommer fra den nye dekan, Jesper Kallestrup, som i fakultetets nyhedsbrev, Humnyt, har skrevet, at der samlet skal spares 37 mio. kr. inden 2022 og samtidig skal indtægterne øges med 10 mio. kr. årligt for at få økonomien til at balancere.
Jesper Kallestrup har kun været dekan på KU siden 1. august i år. Allerede ved sin tiltræden pegede han på den pressede økonomi, som en af fakultetets hovedudfordringer:
– Den største udfordring inden for humaniora er faktisk det økonomiske pres, feltet er under. Det er et voldsomt stort pres, og vi er ved at nå et punkt nu, hvor vi ikke kan skære længere ind, sagde Jesper Kallestrup da vi talte med ham ugen efter hans tiltrædelse.
25 mio. kr. mindre til løn
En del af de varslede besparelser kan ifølge dekanen findes ved at spare på bygninger og fællesudgifter, men tilbage ligger 25 mio. kr. som skal spares på lønninger.
»Vi håber, at besparelsen kan findes ved naturlig afgang, ved ikke at genbesætte udløbende stillinger og ved at sænke udgifterne til midlertidigt ansatte undervisere, men vi kan ikke udelukke, at vi må afskedige medarbejderne i løbet af 2019. Det er meget beklageligt,« skriver Jesper Kallestrup i Humnyt.
De kommende besparelser skyldes i høj grad regeringens dimensionering af uddannelserne og de årlige to-procents besparelser. I løbet af de sidste fem år er antallet af optagne på humanistiske uddannelser faldet med 25 procent.
HUMANIORA DEKAN: VI KAN IKKE SKÆRE LÆNGERE IND
Tilbage i august sagde Jesper Kallestrup, at humaniora nu er nået til et punkt, hvor der ikke kan skæres mere uden at det går ud over kvaliteten af den forskning der laves og de studerendes uddannelser:
– Konsekvensen af fortsat økonomiske besparelser bliver en udhuling af forskningens kvalitet og en forringelse af vores uddannelser, sagde dekanen den gang.
Spørgsmålet er hvad de kommende års besparelser kommer til at betyde.
Vi har forsøgt at få en kommentar fra Jesper Kallestrup, men han henviser til det han allerede har skrevet i Humnyt og Uniavisen.
Forsiden lige nu:

Ny magtudredning skal undersøge demokratiets kapløb med tiden
Professor i statskundskab Michael Bang Petersen er forskningsleder af en ny magtudredning, som skal undersøge demokratiets tilstand og videnskabens rolle i et samfund udfordret af tid og teknologi. Det er første gang i 20 år.

Ny alliance skal veksle viden til biodiversitet i erhvervslivet
Lyttebøfferne er slået ud i det såkaldte “Biodiversitetspartnerskab”. Miljøministeriet, organisationer og forskere skal det næste år samle anbefalinger til danske virksomheder indsatser for at beskytte verdens natur.

Novo Nordisk Fondens fem nye forskningsgrupper arbejder med innovativ CO2-fangst
Novo Nordisk Fonden går ind i nye, uudforskede områder og støtter fem nye CO₂-projekter. Projekterne skal skabe innovativ, tværfaglig forskning inden for områder, der supplerer centrets eksisterende forskning i CO₂-fangst.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
