Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) ser sig selv om teknologiens stemme i Danmark. Derfor kan det virke som et lidt pudsigt valg at sætte en humanist i spidsen for deres tænketank.
Men det er netop hvad AT V har gjort, da de valgte Maja Horst, der er institutleder for Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, som ny forkvinde for deres tænketank.
For Lia Leffland, der er direktør for ATV handler valget om at sikre samspillet på tværs af videnskaben:
– Den teknologiske udvikling gør det mere end nogensinde før nødvendigt, at videnskaberne arbejder sammen på tværs af fagligheder, siger Lia Leffland.
Hun mener at valget af Maja Horst er helt logisk, da hun gennem en årrække har arbejdet i krydsfeltet mellem videnskab, teknologi og offentlig kommunikation og glæder sig over at Maja Horst i fremtiden skal stå i spidsen for tænketanken:
– Maja Horst tænker visionært på tværs af fagområder. Samtidig er hun en fremragende ”oversætter” mellem to sprog, teknologiens og humanioras, siger Lia Leffland
Maja Horst er kendt som en af de stærkeste stemmer når det handler om videnskabsformidling. Hun kender allerede ATV indefra, da hun siden 2011 har valgt ind i Akademiet for de Tekniske Videnskaber, og hun har siden engageret sig i en række af ATV’s mærkesager
Hun glæder sig til sin nye rolle:
– Jeg glæder mig meget til posten som formand for Tænketanken, der arbejder på tværs af ATV’s teknologitemaer. Jeg kan ikke se humaniora eksistere uden teknologi, og jeg kan ikke se teknologi eksistere uden humaniora, Maja Horst.
Ud over Maja Horst består tænketanken af en stribe stærke stemmer i dansk forskning. Målet med tænketanken er at styrke ATVs målsætning om at gøre Danmark til en af de fem førende Science & Technology regioner i Verden og se på tværs af de teknologiske udfordringer.
Konkret handler det fx om at forholde sig til, hvordan digitaliseringen påvirker samfundet og om der er en risiko for at vi får at skabt et digitalt A-hold og B-hold. Altsammen områder hvor Maja Horst føler sig fuldstændig på hjemmebane:
– Nye teknologier og deres betydning for mennesket er et emne, der optager mig meget. Der er nogle dilemmaer forbundet med de nye teknologier, som er aktuelle for os alle. Netop nu er vi i gang med at starte et projekt i Tænketanken, der omhandler den slags socio-tekniske spørgsmål, siger Maja Horst.
Stærk stemme i debatten om videnskabsformidling
Maja Horst er cand.comm. fra Roskilde Universitet og blev ph.d. fra CBS i 2003. Herefter var hun ansat på CBS frem til 2011, hvor hun blev institutleder for Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet.
I 2014 blev Maja Horst professor i forskningskommunikation. Hun har sideløbende med og som en del af sin forskning været en flittig deltager i den offentlige debat om videnskabs- og teknologiformidling. Hun er endvidere udpeget til en række råd og udvalg, blandt andet er hun medlem af Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd.
Maja Horst afløser professor ved Niels Bohr Institutet Nils O. Andersen på formandsposten. Han bliver ny næstformand i stedet for Bent Claudi Lassen, da Claudi Lassen efter ti år i udvalget ikke kan genvælges. Bent Claudi Lassen vil fortsat være aktiv i Akademiet, blandt andet som leder af ATV’s mentorprogram for mellemstore vækstvirksomheder.
Tænketanken består herefter af følgende medlemmer:
Formand: Maja Horst, professor, KU
Næstformand, Niels Overgaard Andersen, professoer, Niels Bohr Instituttet, KU
Medlemmer:
Stephen Alstrup, professor, Datalogisk Institut, KU
Randi Brinckmann, Dekan for Teknologi og Sundhed, Københavns Professionshøjskole
Anne-Marie Engel, Forskningschef, Lundbeckfonden
Poul Toft Frederiksen, Programchef, forskningsprojekter,Poul Due Jensens Fond
Helle Gaarn, Owner, Senior Consultant, Vidensdeling.dk
Henrik Garver, Adm. direktør, FRI – Foreningen af Rådgivende Ingeniører
Claus Jensen, Forbundsformand, Dansk Metal
Anders Klöcker, Områdedirektør, erhvervspolitik, Landbrug og Fødevarer
Birgitte Brinch Madsen, Brinch Advice
Jonas Pyndt, Chefkonsulent, DI
Astrid Damgaard Ravnsbæk, Direktør, Gribskov Kommune
Charlotte Rønhof, Underdirektør, DI
Rasmus Stoklund, Erhvervspolitisk chef,Dansk Metal
Forsiden lige nu:

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

KU-forsker vil bygge matematisk model der skal stoppe pandemier
Professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet har fået The Schmidt Science Polymaths Award, så han kan forfølge sin ambition om at bygge en matematisk model der skal stoppe pandemier.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
