Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) ser sig selv om teknologiens stemme i Danmark. Derfor kan det virke som et lidt pudsigt valg at sætte en humanist i spidsen for deres tænketank.
Men det er netop hvad AT V har gjort, da de valgte Maja Horst, der er institutleder for Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, som ny forkvinde for deres tænketank.
For Lia Leffland, der er direktør for ATV handler valget om at sikre samspillet på tværs af videnskaben:
– Den teknologiske udvikling gør det mere end nogensinde før nødvendigt, at videnskaberne arbejder sammen på tværs af fagligheder, siger Lia Leffland.
Hun mener at valget af Maja Horst er helt logisk, da hun gennem en årrække har arbejdet i krydsfeltet mellem videnskab, teknologi og offentlig kommunikation og glæder sig over at Maja Horst i fremtiden skal stå i spidsen for tænketanken:
– Maja Horst tænker visionært på tværs af fagområder. Samtidig er hun en fremragende ”oversætter” mellem to sprog, teknologiens og humanioras, siger Lia Leffland
Maja Horst er kendt som en af de stærkeste stemmer når det handler om videnskabsformidling. Hun kender allerede ATV indefra, da hun siden 2011 har valgt ind i Akademiet for de Tekniske Videnskaber, og hun har siden engageret sig i en række af ATV’s mærkesager
Hun glæder sig til sin nye rolle:
– Jeg glæder mig meget til posten som formand for Tænketanken, der arbejder på tværs af ATV’s teknologitemaer. Jeg kan ikke se humaniora eksistere uden teknologi, og jeg kan ikke se teknologi eksistere uden humaniora, Maja Horst.
Ud over Maja Horst består tænketanken af en stribe stærke stemmer i dansk forskning. Målet med tænketanken er at styrke ATVs målsætning om at gøre Danmark til en af de fem førende Science & Technology regioner i Verden og se på tværs af de teknologiske udfordringer.
Konkret handler det fx om at forholde sig til, hvordan digitaliseringen påvirker samfundet og om der er en risiko for at vi får at skabt et digitalt A-hold og B-hold. Altsammen områder hvor Maja Horst føler sig fuldstændig på hjemmebane:
– Nye teknologier og deres betydning for mennesket er et emne, der optager mig meget. Der er nogle dilemmaer forbundet med de nye teknologier, som er aktuelle for os alle. Netop nu er vi i gang med at starte et projekt i Tænketanken, der omhandler den slags socio-tekniske spørgsmål, siger Maja Horst.
Stærk stemme i debatten om videnskabsformidling
Maja Horst er cand.comm. fra Roskilde Universitet og blev ph.d. fra CBS i 2003. Herefter var hun ansat på CBS frem til 2011, hvor hun blev institutleder for Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet.
I 2014 blev Maja Horst professor i forskningskommunikation. Hun har sideløbende med og som en del af sin forskning været en flittig deltager i den offentlige debat om videnskabs- og teknologiformidling. Hun er endvidere udpeget til en række råd og udvalg, blandt andet er hun medlem af Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd.
Maja Horst afløser professor ved Niels Bohr Institutet Nils O. Andersen på formandsposten. Han bliver ny næstformand i stedet for Bent Claudi Lassen, da Claudi Lassen efter ti år i udvalget ikke kan genvælges. Bent Claudi Lassen vil fortsat være aktiv i Akademiet, blandt andet som leder af ATV’s mentorprogram for mellemstore vækstvirksomheder.
Tænketanken består herefter af følgende medlemmer:
Formand: Maja Horst, professor, KU
Næstformand, Niels Overgaard Andersen, professoer, Niels Bohr Instituttet, KU
Medlemmer:
Stephen Alstrup, professor, Datalogisk Institut, KU
Randi Brinckmann, Dekan for Teknologi og Sundhed, Københavns Professionshøjskole
Anne-Marie Engel, Forskningschef, Lundbeckfonden
Poul Toft Frederiksen, Programchef, forskningsprojekter,Poul Due Jensens Fond
Helle Gaarn, Owner, Senior Consultant, Vidensdeling.dk
Henrik Garver, Adm. direktør, FRI – Foreningen af Rådgivende Ingeniører
Claus Jensen, Forbundsformand, Dansk Metal
Anders Klöcker, Områdedirektør, erhvervspolitik, Landbrug og Fødevarer
Birgitte Brinch Madsen, Brinch Advice
Jonas Pyndt, Chefkonsulent, DI
Astrid Damgaard Ravnsbæk, Direktør, Gribskov Kommune
Charlotte Rønhof, Underdirektør, DI
Rasmus Stoklund, Erhvervspolitisk chef,Dansk Metal
Forsiden lige nu:

Dansk forsker kåret som verdens bedste inden for elektroingeniørvidenskab
Frede Blaabjerg, professor på Aalborg Universitet, ligger nummer 1 på en rangliste over verdens førende forskere inden for elektroingeniørvidenskab.

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
