Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) ser sig selv om teknologiens stemme i Danmark. Derfor kan det virke som et lidt pudsigt valg at sætte en humanist i spidsen for deres tænketank.
Men det er netop hvad AT V har gjort, da de valgte Maja Horst, der er institutleder for Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, som ny forkvinde for deres tænketank.
For Lia Leffland, der er direktør for ATV handler valget om at sikre samspillet på tværs af videnskaben:
– Den teknologiske udvikling gør det mere end nogensinde før nødvendigt, at videnskaberne arbejder sammen på tværs af fagligheder, siger Lia Leffland.
Hun mener at valget af Maja Horst er helt logisk, da hun gennem en årrække har arbejdet i krydsfeltet mellem videnskab, teknologi og offentlig kommunikation og glæder sig over at Maja Horst i fremtiden skal stå i spidsen for tænketanken:
– Maja Horst tænker visionært på tværs af fagområder. Samtidig er hun en fremragende ”oversætter” mellem to sprog, teknologiens og humanioras, siger Lia Leffland
Maja Horst er kendt som en af de stærkeste stemmer når det handler om videnskabsformidling. Hun kender allerede ATV indefra, da hun siden 2011 har valgt ind i Akademiet for de Tekniske Videnskaber, og hun har siden engageret sig i en række af ATV’s mærkesager
Hun glæder sig til sin nye rolle:
– Jeg glæder mig meget til posten som formand for Tænketanken, der arbejder på tværs af ATV’s teknologitemaer. Jeg kan ikke se humaniora eksistere uden teknologi, og jeg kan ikke se teknologi eksistere uden humaniora, Maja Horst.
Ud over Maja Horst består tænketanken af en stribe stærke stemmer i dansk forskning. Målet med tænketanken er at styrke ATVs målsætning om at gøre Danmark til en af de fem førende Science & Technology regioner i Verden og se på tværs af de teknologiske udfordringer.
Konkret handler det fx om at forholde sig til, hvordan digitaliseringen påvirker samfundet og om der er en risiko for at vi får at skabt et digitalt A-hold og B-hold. Altsammen områder hvor Maja Horst føler sig fuldstændig på hjemmebane:
– Nye teknologier og deres betydning for mennesket er et emne, der optager mig meget. Der er nogle dilemmaer forbundet med de nye teknologier, som er aktuelle for os alle. Netop nu er vi i gang med at starte et projekt i Tænketanken, der omhandler den slags socio-tekniske spørgsmål, siger Maja Horst.
Stærk stemme i debatten om videnskabsformidling
Maja Horst er cand.comm. fra Roskilde Universitet og blev ph.d. fra CBS i 2003. Herefter var hun ansat på CBS frem til 2011, hvor hun blev institutleder for Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet.
I 2014 blev Maja Horst professor i forskningskommunikation. Hun har sideløbende med og som en del af sin forskning været en flittig deltager i den offentlige debat om videnskabs- og teknologiformidling. Hun er endvidere udpeget til en række råd og udvalg, blandt andet er hun medlem af Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd.
Maja Horst afløser professor ved Niels Bohr Institutet Nils O. Andersen på formandsposten. Han bliver ny næstformand i stedet for Bent Claudi Lassen, da Claudi Lassen efter ti år i udvalget ikke kan genvælges. Bent Claudi Lassen vil fortsat være aktiv i Akademiet, blandt andet som leder af ATV’s mentorprogram for mellemstore vækstvirksomheder.
Tænketanken består herefter af følgende medlemmer:
Formand: Maja Horst, professor, KU
Næstformand, Niels Overgaard Andersen, professoer, Niels Bohr Instituttet, KU
Medlemmer:
Stephen Alstrup, professor, Datalogisk Institut, KU
Randi Brinckmann, Dekan for Teknologi og Sundhed, Københavns Professionshøjskole
Anne-Marie Engel, Forskningschef, Lundbeckfonden
Poul Toft Frederiksen, Programchef, forskningsprojekter,Poul Due Jensens Fond
Helle Gaarn, Owner, Senior Consultant, Vidensdeling.dk
Henrik Garver, Adm. direktør, FRI – Foreningen af Rådgivende Ingeniører
Claus Jensen, Forbundsformand, Dansk Metal
Anders Klöcker, Områdedirektør, erhvervspolitik, Landbrug og Fødevarer
Birgitte Brinch Madsen, Brinch Advice
Jonas Pyndt, Chefkonsulent, DI
Astrid Damgaard Ravnsbæk, Direktør, Gribskov Kommune
Charlotte Rønhof, Underdirektør, DI
Rasmus Stoklund, Erhvervspolitisk chef,Dansk Metal
Forsiden lige nu:

Eksperterne har talt: Det skal vi med kunstig intelligens
FREMTIDENS AI. Debatserien om kunstig intelligens har nået sin ende. Vi tager en rundtur i svarene på, hvad vi egentlig skal med kunstig intelligens – og hvordan vi gør det bedst.

Politikerne har lyttet: Pengepulje skal sikre arbejdskraft til life science
Uddannelses- og Forskningsministeriet åbner pulje til udvikling af life science-uddannelser og kompetenceudvikling. Det er første svar på branchens opråb om politisk handling.

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”
Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
