Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Jacob Sherson vinder Grundfosprisen 2018

Prisen gives for prismodtagerens evne til at nedbryde murene mellem forskning og samfund

Grundfosprisen 2018

– Jacob Sherson får Grundfosprisen, fordi han på enestående vis formår at flytte grænserne for eksperimentel kvantemekanik og samtidig inddrage den menneskelige intuition i naturvidenskabelig forskning. På den måde bidrager han også til at nedbryde murene mellem forskere og samfund og invitere os almindelige dødelige med indenfor.

Sådan sagde Jens Bager, bestyrelsesformand i Poul Due Jensens Fond, i forbindelse med overrækkelsen af årets pris.

Grundfosprisen blev oprettet af Poul Due Jensens Fond i 2001 for at stimulere, anerkende og støtte forskning i banebrydende, samfundsgavnlige og fremsynede løsninger inden for det tekniske og naturvidenskabelige område

Prisen består udover en statuette af en million kroner, hvoraf 250.000 er en personlig hædersgave og de resterende 750.000 frit kan anvendes til videre forskning inden for prismodtagerens forskningsområde.

Årets prismodtager, Jacob Sherson er professor MSO og forskningsleder i forskningsgruppen ScienceAtHome, som bl.a. står bag spillet ”Quantum Moves”, der er blevet spillet af flere end 250.000 mennesker fra hele verden.

Det var med hjælp fra det spil, at man i 2016 kunne vise at den menneskelige intuition kunne være computerens regnekraft overlegen. Forskningsgruppens artikel i det ansete tidsskrift Nature gik verden rundt med medieomtaler på alle kontinenterne.

FORMIDLINGSPRIS TIL KENDT KVANTEFYSIKER

I et interview med Science Report har Jacob Sherson tidligere fortalt, at han meget gerne vil “folkeliggøre” sin forskning:

– Min mission er at bryde den barriere ned, der siger, at forskning er noget for de få, der kun kan forstå det, hvis de har studeret i ti år. Jeg mener at forskning kan forstås af alle – det kan være forskning i litteratur eller forskning indenfor kvantefysik. Mit bedste råd til andre der gerne vil formidle, er at de er bevidste om, hvad tilhørerne skal gå hjem med, fortalte han.

Han har tidligere fået Forskningskommunikationsprisen i 2017 og i juni i år gav Carlsbergfondet 15 millioner kroner til hans projekt ”Beyond citizen science: hybrid intelligence” der sammen med den brede befolkning skal forsøge at finde svar på hvordan kunstig intelligens og den menneskelige hjerne bedst muligt kan arbejde sammen.

AU FORSKER VIL SKABE HYBRIDINTELLIGENS MELLEM MENNESKE OG MASKINER

Ved den lejlighed udtalte Carlsbergfondets formand, Flemming Besenbacher:

– Jacob Friis Shersons citizen science-tilgang repræsenterer et … projekt, der vil få stor gennemslagskraft både metodisk og fagligt inden for adskillige videnskabelige domæner såsom psykologi, hjerneforskning og sociologi. Samtidig er jeg meget spændt på at se konkrete anvendelser af adfærdsdata, som giver mulighed for at skabe et demokratisk alternativ til de hemmelige algoritmer, som styrer så meget af vores ageren i digitale medier og giver anledning til polarisering og fake news.

Poul Due Jensen Fonden besluttede i 2017, at Grundfosprisen skulle fokusere på yngre forskere i en årrække under temaet ”Stars of Tomorrow”. Jacob Sherson bliver derfor den første i en række af lovende unge stjerner inden for naturvidenskabelig og teknisk forskning, som modtager Grundfosprisen.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.