Jo mere CO2 der bliver sluppet ud i atmosfæren, jo voldsommere effekt har gasserne på vores klima. Dette fænomen kaldes klimafølsomhed og er formentlig blevet undervurderet af klimaforskningen. Et studie i forhistoriske klimaforandringer som netop har vundet prisen for Årets Danske Forskningsresultat 2016, viser nemlig at virkningen af CO2 kan blive langt kraftigere end vi troede, i takt med at jordens temperatur stiger.
– En af de store ubekendte i vores viden om klimasystemet er klimafølsomheden – altså, hvor meget det egentlig betyder for temperaturen, når vi ændrer på mængden af CO2 i atmosfæren, siger Seniorforsker ved DTU Space Jens Olaf Pepke Pedersen ifølge Videnskab.dk.
Han er en af forfatterne bag et studie i klimafølsomhed, som har kigget på CO2-niveauer og klimaforandringerne gennem det såkaldte palæocene-eocæne termale maksimum for 56 millioner år siden. På baggrund af resultaterne, er det lykkedes at skabt en nøjagtig model for jordens klimafølsomhed, som viser at den globale temperaturstigning vil blive højere end man har regnet med i de politiske målsætninger for verdens CO2-udslip.
– Til hverdag består vores forskning for det meste bare af hårdt arbejde. Vi sidder med en stor mængde data, modeller og computerprogrammer, som ikke altid gider virke. Derfor er det selvfølgelig rigtig rart at få en opmuntring til at fortsætte vores arbejde. Nu ved vi, at der er andre end os forskere, som synes, arbejdet er vigtigt, siger Jens Olaf Pepke Pedersen til videnskab.dk om studiet, der blev udgivet i Geophysical Research Letters i Juni sidste år.
Hvis man er interesseret i at vide mere om det prisvindende forskningsresultat, er det værd at se denne korte video, hvor forskningsresultatet forklares af studiets forfattere.
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
