Jo mere CO2 der bliver sluppet ud i atmosfæren, jo voldsommere effekt har gasserne på vores klima. Dette fænomen kaldes klimafølsomhed og er formentlig blevet undervurderet af klimaforskningen. Et studie i forhistoriske klimaforandringer som netop har vundet prisen for Årets Danske Forskningsresultat 2016, viser nemlig at virkningen af CO2 kan blive langt kraftigere end vi troede, i takt med at jordens temperatur stiger.
– En af de store ubekendte i vores viden om klimasystemet er klimafølsomheden – altså, hvor meget det egentlig betyder for temperaturen, når vi ændrer på mængden af CO2 i atmosfæren, siger Seniorforsker ved DTU Space Jens Olaf Pepke Pedersen ifølge Videnskab.dk.
Han er en af forfatterne bag et studie i klimafølsomhed, som har kigget på CO2-niveauer og klimaforandringerne gennem det såkaldte palæocene-eocæne termale maksimum for 56 millioner år siden. På baggrund af resultaterne, er det lykkedes at skabt en nøjagtig model for jordens klimafølsomhed, som viser at den globale temperaturstigning vil blive højere end man har regnet med i de politiske målsætninger for verdens CO2-udslip.
– Til hverdag består vores forskning for det meste bare af hårdt arbejde. Vi sidder med en stor mængde data, modeller og computerprogrammer, som ikke altid gider virke. Derfor er det selvfølgelig rigtig rart at få en opmuntring til at fortsætte vores arbejde. Nu ved vi, at der er andre end os forskere, som synes, arbejdet er vigtigt, siger Jens Olaf Pepke Pedersen til videnskab.dk om studiet, der blev udgivet i Geophysical Research Letters i Juni sidste år.
Hvis man er interesseret i at vide mere om det prisvindende forskningsresultat, er det værd at se denne korte video, hvor forskningsresultatet forklares af studiets forfattere.
Forsiden lige nu:

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

KU-forsker vil bygge matematisk model der skal stoppe pandemier
Professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet har fået The Schmidt Science Polymaths Award, så han kan forfølge sin ambition om at bygge en matematisk model der skal stoppe pandemier.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
