Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Andre skriver

Klimaforskning løber med prisen for Årets Forskningsresultat 2016

Vinderen af Årets Danske Forskningsresultat har stor betydning for nutidens klimapolitik

Jo mere CO2 der bliver sluppet ud i atmosfæren, jo voldsommere effekt har gasserne på vores klima. Dette fænomen kaldes klimafølsomhed og er formentlig blevet undervurderet af klimaforskningen. Et studie i forhistoriske klimaforandringer som netop har vundet prisen for Årets Danske Forskningsresultat 2016, viser nemlig at virkningen af CO2 kan blive langt kraftigere end vi troede, i takt med at jordens temperatur stiger.

– En af de store ubekendte i vores viden om klimasystemet er klimafølsomheden – altså, hvor meget det egentlig betyder for temperaturen, når vi ændrer på mængden af CO2 i atmosfæren, siger Seniorforsker ved DTU Space Jens Olaf Pepke Pedersen ifølge Videnskab.dk.

Han er en af forfatterne bag et studie i klimafølsomhed, som har kigget på CO2-niveauer og klimaforandringerne gennem det såkaldte palæocene-eocæne termale maksimum for 56 millioner år siden. På baggrund af resultaterne, er det lykkedes at skabt en nøjagtig model for jordens klimafølsomhed, som viser at den globale temperaturstigning vil blive højere end man har regnet med i de politiske målsætninger for verdens CO2-udslip.

– Til hverdag består vores forskning for det meste bare af hårdt arbejde. Vi sidder med en stor mængde data, modeller og computerprogrammer, som ikke altid gider virke. Derfor er det selvfølgelig rigtig rart at få en opmuntring til at fortsætte vores arbejde. Nu ved vi, at der er andre end os forskere, som synes, arbejdet er vigtigt, siger Jens Olaf Pepke Pedersen til videnskab.dk om studiet, der blev udgivet i Geophysical Research Letters i Juni sidste år.

Hvis man er interesseret i at vide mere om det prisvindende forskningsresultat, er det værd at se denne korte video, hvor forskningsresultatet forklares af studiets forfattere.

Forsiden lige nu:

Sådan tiltrækker du forskningskonferencer

De færreste forskere ved, hvordan man tiltrækker konferencer, selvom de betyder meget for både værtsforskerens karriere og universiteters evne til at hente udenlandske topforskere.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.