Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Leo Fondet giver 400 mio. til nyt forskningscenter

Bevillingen kommer i forlængelse af fondets nye uddelingsstrategi, fortæller direktør

Afgående direktør i Leo Fondet, Jesper Mailind. Foto: Leo Fondet

Københavns Universitet kan inden længe slå dørene op til et nyt internationalt forskningscenter, der skal skabe topforskning i hudens immunforsvar og dens sygdomme. Centeret er sat i verden på grund af en bevilling fra Leo Fondet på 400 mio. kroner, og det er ambitionen, at centeret vil samle de førende danske og internationale forskere i hudsygdomme.

Centret, der har fået navnet LEO Foundation Skin Immunology Research Center, får hovedkvarter på 12. sal i Mærsk Tårnet på Københavns Universitet, hvorfra forskere vil arbejde tæt sammen med andre danske og internationale forskningsmiljøer og hospitaler.

– Det er et stort privilegium for dansk forskning, at vi snart kan slå dørene op til vores nye center, siger dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU, Ulla Wewer, og fortsætter;

– Vores stærke forskningsmiljøer i en af verdens førende forskningsregioner – Greater Copenhagen – giver os en unik mulighed for at sætte dansk forskning inden for immunologi, hud og hudsygdomme på verdenskortet. Hudsygdomme udgør et mærkbart problem for mange mennesker i hverdagen. Det er derfor vigtigt, at vi bidrager til at styrke vores samlede viden om disse sygdomme.

Danmark skal således være et internationalt epicenter for forskning i hudsygdomme, og centerets forskere vil samarbejde tæt med de førende nationale og internationale forskere på universiteter og hospitaler.

I det tværdisciplinære samarbejde vil forskerne gøre brug af Big Data og højtspecialiseret protemics-forskning til at kortlægge og analysere proteinerne i huden. Det vil give ny indsigt i sygdomsmekanismer ved hudsygdomme og skabe mulighed for nye diagnostiske tilgange og lægemidler.

Ny uddelingsstrategi

Bevillingen fra Leo Fondet, som er én af Danmarks største erhvervsdrivende fonde, kommer i forlængelse af, at Leo Fondet for nylig har revideret sin uddelingsstrategi.

Det fortæller administrerende direktør i Leo Fondet, Jesper Mailind:

– Vi har for nylig revideret vores strategi, så vi fremover vil lave større og længerevarende uddelinger, fordi det giver bedre resultater. Derfor er centeret også et udtryk for, at vi ønsker at støtte den bedste forskning inden for hud og hudsygdomme. Det er afgørende for os at støtte projekter, der ultimativt giver patienter bedre behandlinger, siger han.

Det er Københavns Universitet, der har ansøgt om bevillingen til forskningscenteret, og det er samtidig også KU, der vælger, hvilke områder, der skal forfølges, inden for det her felt, fortæller Jesper Mailind, og siger i den forlængelse, at;

– Idet bevillingen er på 400 mio. kroner og gives over en 10årig periode, kan Københavns Universitet både ansætte de bedste forskere og samtidig være sikret, at forskerne får den nødvendige arbejdsro.

Kort om Leo Fondet
Leo Fondet har fuldt ejerskab over medicinalvirksomheden Leo Pharma, der blev grundlagt i 1908.

Fonden er én af Danmarks største erhvervsdrivende fonde og har en finansiel formue på ca. 18 mia. kroner.

Leo Fondet deler penge ud til international forsknings inden for medicin, kemi og farmaci – med fokus på hud og hudsygdomme.

Hud er underprioriteret

Forskning i hudsygdomme har traditionelt været lavere prioriteret sammenlignet med andre sygdomsområder i den sundhedsvidenskabelige forskning, forklarer Jesper Mailind.

– Danmark ligger allerede pænt fremme internationalt, når det drejer som om forskning inden for hudsygdomme. Men hudsygdomme er også et område, der ikke har fået det samme fokus, som en række mere eksponerede områder, har. Det håber vi, at den her bevilling vil ændre på, siger Jesper Mailind.

På verdensplan lider hver fjerde person på et givent tidspunkt af en hudsygdom, og mange af de sygdomme kan ikke behandles på tilfredsstillende vis i dag, forklarer Jesper Mailind, og siger i den sammenhæng;

– Vi er derfor nødt til at løfte barren inden for forskning i hudsygdomme.

Huden har stor betydning i sygdomssammenhænge, da huden er menneskets største organ og beskytter os mod bakterier, vira og kemiske stoffer. Populært sagt fungerer huden derfor som et skjold og som immunsystemets forlængede arm.

Det nye forskningscenter skal bidrage til ny viden om huden og udvikling af behandlinger, der kan styrke immunforsvarets kamp mod nogen af de flere end 3.000 kendte hudsygdomme.

– Nogle gange fejler immunsystemet og angriber vores egen organisme. Det kan resultere i autoimmune sygdomme. For at kunne forbedre vores sygdomsforståelse og skabe bedre behandlingsformer er det meget afgørende, at vi øger vores viden om hudens komplekse funktioner og cellulære og molekylære sammensætning. Den forskning kan vi nu sætte fart på i det nye center, og vi håber det med tiden kommer til at få afgørende betydning for rigtig mange mennesker over hele verden, siger professor, Niels Ødum fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, KU, der skal lede centret i den første periode.

Indvielsen af centret markeres ved en festlighed mandag den 25. februar 2019 på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Læs mere på www.sic.ku.dk eller se denne video, hvis du vil vide mere om centeret:

 

Forsiden lige nu:

Stort millionbeløb til forskning i menneskets opfindelse af ’værdi’

Nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan værdi opstod som koncept for første gang i menneskets historie. Det sker, efter at seniorforsker Lasse Vilien Sørensen fra Nationalmuseet modtager en bevilling på 15 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd.

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.