Dårlig søvn i teenageårene, malaria og stigning i selvmordsforsøg herhjemme. Det er eksempler på tre ud af de 18 projekter, der lige har fået penge fra Lundbeckfonden under Ascending Investigators-bevillingsrammen.
Fondsmidlerne er målrettet dygtige forskere inden for særligt biomedicin, sundhed og kliniske studier. De succesfulde ansøgere har alle en stærk research-profil og et projekt med potentiel stor indvirkning på det danske behandlingssystem.
Bevilling til forskertalenter
– Vi er glade for at se de mange spændende projekter, der er kommet ind – og vi er glade for, at vi i Lundbeckfonden via Ascending Investigators-bevillingerne kan gøre det muligt for disse talentfulde forskere at udvikle deres projekter til gavn for dansk neuroforskning, siger Jan Egebjerg, forskningsdirektør i Lundbeckfonden.
De 18 forskere kommer fra henholdsvis KU, AU, SDU og de tre hospitaler Steno Diabetes Center, Region Hovedstadens Psykiatriske Hospital og Psykiatrisk Center København.
Hvem har modtaget penge?
Birgitte Holst: Professor MSO ved Biomedicinsk Institut, KU – til udvikling af ny medicinsk behandling af anoreksi i ungdomspsykiatrien.
Konstantin Khodosevich: Lektor ved Biotech Research and Innovation Centre, KU – til studie af sygdomsårsager bag neuropsykiatriske lidelser, herunder genetiske- og miljømæssige påvirkninger.
Birgitte Rahbek Kornum: Lektor ved Institut for Neurovidenskab, KU – til undersøgelse af, om dårlig søvn i teenageårene øger risikoen for udvikling af psykiatriske lidelser senere i livet.
Claus Juul Løland: Professor ved Institut for Neurovidenskab, KU – til projekt om udvikling af en medicinsk behandling, der kan bruges til at hjælpe kokainafhængige.
Thomas Lavstsen: Lektor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi, KU – til studier af biologiske processer i forbindelse med malaria.
Vanessa Hall: Lektor ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, KU – til projekt om via dyreforsøg at studere en hjerneregion, der rammes, når mennesker udvikler Alzheimers.
Abigail Mackey-Sennels: Lektor ved Biomedicinsk Institut, KU – til projekt om i hvilken grad vedvarende fysisk træning livet igennem bidrager til at bevare muskelmasse og muskelfunktion i alderdommen.
Kenneth Lindegaard Madsen: Lektor ved Panum Instituttet, KU – til projekt om udvikling af en ny medicinsk behandling af kroniske smerter.
Martin Fredensborg Rath: Professor ved Panum Instituttet, KU – til studie af hormoners indflydelse på det cirkadiske system, der styrer vores døgnrytme.
Trine Madsen: Seniorforsker ved Psykiatrisk Center København – til undersøgelse af centrale forhold bag stigningen i selvmordsforsøg blandt unge.
Bjørn H. Ebdrup: Lektor, Region Hovedstadens Psykiatriske Hospital i Glostrup – til klinisk forsøg af ny medicinkombination til at højne kognitivt funktionsniveau hos psykiatriske patienter.
Christina Legido Quigley: Ved Steno Diabetes Center København – til studier af fejlregulering af fedtsyrer i forbindelse med udvikling af Alzheimers.
Ditte Demontis: Lektor ved Institut for Biomedicin, AU – undersøgelse af genetikken bag substansafhængighed.
Søren Dinesen Østergaard: Professor ved Institut for Klinisk Medicin, AU – til projekt om kunstig intelligens og hvorfor mennesker med alvorlige psykiske sygdomme i gennemsnit lever kortere.
Keisuke Yonehara: Lektor ved DANDRITE, AU – til studier af nervecellenetværk i nethinden.
Vladimir Matchkov: Lektor ved Institut for Biomedicin, AU – til undersøgelse af molekylære forhold bag den hæmning af blodcirkulation hjernen, som ofte følger efter et slagtilfælde.
Himanshu Khandelia: Lektor ved Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, SDU – til at forske i den elektriske aktivitet i membranproteiner.
Jasmin Mecinovic: Lektor ved Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, SDU – til studier af enzymer, der i hjernen har betydning for nervesystemets funktion
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
