Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Lundbeckfonden støtter ”forskerskole” med 187 millioner kroner

Fonden går sammen med fire universiteter i bestræbelser på at fremme dansk hjerneforskning.

Foto: deliormanli/iStock.

Lundbeckfonden støtter oprettelsen af Neuroscience Academy Denmark (NAD). Et initiativ, der ifølge en pressemeddelelse skal ”fremme talentudviklingen og sikre fremtiden for dansk neurovidenskab”.

Fonden bevilger 187,3 millioner kroner i perioden 2022-2028, hvor der i alt vil kunne gennemføres 48 Ph.d.-forløb.

– Uddannelsen vægter tværvidenskabeligt samarbejde – altså samarbejde mellem en lang række forskellige akademiske discipliner, for eksempel medicin og farmakologi. Disse samarbejder er en forudsætning for at skabe såkaldt translationelle forskningsmiljøer, som er selve rygraden i NAD, siger forskningsdirektør i Lundbeckfonden, Jan Egebjerg.

Han fortsætter:

– Det vil sige forskningsmiljøer, hvor der er tydeligt fokus på resultater, som i sidste ende kan forbedre behandlingen af hjernerelaterede sygdomme. Og det er også forskning af den art, der skal til, hvis Danmark i løbet af det næste årti skal blive et af verdens førende lande inden for neuroforskning. NAD skal være en dynamo for talentudvikling i superform, og en væsentlig faktor i bestræbelserne på at nå det mål.

Bredt samarbejde mellem universiteter

Neuroscience Academy Denmark er et samarbejde mellem fonden, fire danske universiteter, Københavns Universitet (KU), Aarhus Universitet (AU), Aalborg Universitet (AAU) og Syddansk Universitet (SDU) og Dansk Selskab for Neurovidenskab.

– Det er en drøm, der går i opfyldelse, at kunne tilbyde et ambitiøst fireårigt program, hvor de ph.d.-studerende får en neurovidenskabelig forskeruddannelse i verdensklasse og kommer til at arbejde på projekter, der vil øge vores muligheder for at forstå og behandle hjernesygdomme, siger Videnskabelig Direktør i NAD, professor Jakob Balslev Sørensen fra Københavns Universitet.

Læs også: Lundbeckfonden leverer milliardoverskud

Samarbejdspartnerne kalder selv det nye akademi for en ”forskerskole”, der skal træne fremtidens hjerneforskere.

– Formålet med Neuroscience Academy Denmark er at løfte i flok og få neuroforskningen til at nå højder, som vi ikke ville være i stand til uden hinandens bidrag. Jeg har en forventning om, at vi udover talentfulde ph.d.-studerende også vil få styrket netværket mellem de involverede forskere gennem dette akademi-samarbejde, og det hilser jeg velkommen, siger Ole Kæseler Andersen, prodekan for forskning, Aalborg Universitet.

Vil fremme talentudvikling

For Lundbeckfonden spiller etableringen af akademiet ind i en større agenda om at udvikle forskningstalenter.

– Akademiet vil virke nationalt samlende – vi skal trække maksimalt på alle de gode kvalifikationer inden for hjerneforskning og behandling af hjernerelaterede sygdomme, der findes rundt om i Danmark. Og det, sammen med det internationale samarbejde, skal skabe et miljø, der gør, at vi fremover kan uddanne endnu dygtigere ph.d.’er inden for hjerneforskning, siger Peter Thostrup, der er videnskabelig direktør for Lundbeckfondens talentprogrammer.

Læs også: Ny programdirektør i Lundbeckfonden vil trække de bedste forskere til Danmark

Fokus på talenter

Peter Thostrup tiltrådte som direktør for Lundbeckfondens talentprogram i 2021.

I forbindelse sagde han blandt andet, at der findes forskningstalenter på alle niveauer.

– Et talent er uafhængigt af alder, karakteriseret ved at have en stærk ambition og selvfølgelig også evner til at tænke nye tanker uden for de rammer, som man sidder indenfor. 


Peter Thostrup er programdirektør i Lundbeckfonden.

I deres talentprogrammer lægger Lundbeckfonden vægt på, at forskeren skaber en selvstændig forskningsprofil.

Læs også: Lundbeckfonden vil uddele 1 mia. om året i 2030

– Det står i modsætning til, at man bliver hængende i det laboratorium, som man hele tiden har været i. Sådan skaber man sjældent en selvstændig forskningsprofil, sagde Peter Thostrup

Forventningen er, at NAD vil kunne begynde ph.d.-aktiviteterne fra efteråret 2022. Her vil i alt 16 yngre forskere blive tilknyttet akademiet.

Forsiden lige nu:

Ny aftale: Den nationale rumkonference skal afholdes på SDU, AU og AAU

Uddannelses- og Forskningsministeriet vil de næste tre år holde sin årlige nationale rumkonference i samarbejde med SDU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Første konference bliver afholdt på SDU i 2023 og vil få fokus på tværfaglighed i rumforskningen og vækstlaget i den danske rumindustri.

Værsgo, politikere: Her er forskningsverdens ønskeliste

Science Reports valgserie har afsøgt forskningsverdens udfordringer og ønsker til det kommende rul af politikere. Enden er nået, og nu lander hermed den samlede ønskeliste med de fem største ønsker til at sikre forskningen nu og i fremtiden.

Seneste artikler:

Da mennesket tæmmede sig selv, fik evolutionen et andet fortegn

Den antropologiske selvtæmningstese bliver udfoldet og tryktestet i en ny bog af videnskabsformidler Thomas Thaulov Raab. Han mener, at det er på tide, at der kommer en tværfaglig historie om, hvordan mennesket tæmmede sig selv.

Kæmpestor tilslutning til ny Science Festival for de alleryngste

En ny lillesøster til den landsdækkende Naturvidenskabsfestival ser ud til at få en flyvende start. Flere end 600 dagtilbud over hele Danmark er i denne uge i gang med deres første Mikro Science Festival fyldt med leg og små eksperimenter.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.