penge & Navne

Novo fyrer 370 forskere i Danmark

I denne uge fyrer Novo Nordisk næsten 400 forskere globalt. Fyringerne sker for at sætte fart på den digitale omstilling i forskningen

Af - 18. september 2018

 Den danske medicinalgigant og forskningsvirksomhed Novo Nordisk meddelte tirsdag, at virksomheden vil afskedige omrkring 400 ansatte, som alle arbejder indenfor forskning og udvikling. Der er primært tale om danske ansatte og Novo Nordisk forventer at fyre 370 medarbejdere her i landet, men også omkring 30 kinesere skal til at se sig om efter noget andet at lave.

De mange fyringer skal ikke ses om en nedskæring, men er i stedet en del af en større omstrukturering siger koncerndirektør for forskning og udvikling, Mads Krogsgaard Thomsen til Ritzau.

 Han fortæller at årsagen til de mange fyringer er, at Novo Nordisk skal fokusere på at udvikle lægemidler til en bredere vifte af kroniske sygdomme:

– Hvis vi skal levere på vores ambition om et endnu højere innovationsniveau inden for en bredere og mere forskelligartet vifte af kroniske sygdomme, kræver det, at vi får den rigtige fremtidige kompetencebase og allokerer ressourcer til vores prioritetsområder.

Ressourcer til digital forskning

For at få penge til den fortsatte udvikling af lægemidler, mener koncernen, der er en af Danmarks største forskningsvirksomheder og globalt beskæftiger mere end 42.000 fuldtidsansatte, at det er nødvendigt at sige farvel til flere hundrede medarbejdere. Mads Krogsgaard Thomsen siger, at det handler om at få nye kompetencer ind i forskningsafdelingen:

– Det betyder desværre samtidig, at vi må sige farvel til gode kolleger for at sikre, at vi har de fornødne nye forskningskompetencer til at understøtte vores langsigtede vækstambitioner, siger han.

De frigjorte ressourcer skal blandt andet bruges til at etablere fire nye forskningsenheder med base i Danmark, USA og Storbritannien.

Fyringerne kommer til at ramme forskere på alle niveauer af organisationen, siger Mads Krogsgaard Thomsen til Medwatch:

– Det er på alle niveauer, at det her finder sted. Og der vil både være tale om afskedigelser af ledere og mere menige forskere, laboranter og administrativt personale. Procentuelt set cirka i samme omfang, oplyser Mads Krogsgaard Thomsen

I stedet skal der hyres forskere ind, som naturligt bruger data som en del af deres forskning:

– Vi vil lave en digital transformation af det, vi laver i både forskningen og i udviklingen, som gør, at vi kan lave hurtigere lægemiddeludvikling, billigere. Det betyder, at nogle af de kompetencer, der skal til for at realisere den ambition, er inden for det digitale område – altså data science, it og kunstig intelligens. Dem skal vi at hyre, og det gør vi på baggrund af en analyse, vi har lavet af, hvilke fremtidskompetencer, der bliver brug for, siger Mads Krogsgaard Thomsen.

De ledende medarbejdere, der skal afskediges, får besked tirsdags og resten af de fyrede får besked onsdag.

Tags:

debat

Tid til ny regeringsmålsætning for den offentlige forskning

1-procentsmålsætningen er gået fra at være en løftestang til at blive en udfordring for dansk forskning. Derfor har vi brug for en ny regeringsmålsætning, som angiver et minimumsniveau for statens bevillinger til forskning. Det peger en ny undersøgelse på