Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Novo Nordisk Fonden fortsætter historisk høje udbetalinger

Fonden udbetalte 1,7 mia. kr. i 2018. Det er en stigning på 30 pct. i forhold til året før

Foto: Novo Nordisk Fonden

I 2018 udbetalte Novo Nordisk Fonden flere penge på ét enkelt år, end på noget andet tidspunkt i fondens historie.

Over de seneste 10 år er fondens udbetalinger steget år for år, og i 2018 nåede fonden op på et udbetalingsniveau på 1,7 mia. kroner, hvilket er en stigning på 30 procent i forhold til 2017.

Blandt fondens nye initiativer i 2018 er etableringen af LIFE, et nyt stort almennyttigt læringscenter inden for naturvidenskab. Et andet nyt initiativ er en markant udvidelse af fondens forskningslederprogram, der støtter forskningsledere på alle karrierestadier.

I alt modtog fonden 2.614 ansøgninger og uddelte 463 bevillinger.
De dækker over en lang række projekter inden for en bred vifte af fagområder; blandt andet lægevidenskab, behandling og forebyggelse af diabetes, naturvidenskab, bioteknologi, udvikling og innovation samt sociale og humanitære formål.

– De projekter, vi støtter, skal have potentiale til at forbedre menneskers liv eller samfundets bæredygtighed. Vi har i 2018 støttet flere projekter og med større beløb end nogensinde før, siger Birgitte Nauntofte, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden.

Novo Gruppen bag vækst i udbetalinger

Det er de økonomiske resultater fra virksomhederne i Novo Gruppen, særligt Novo Nordisk A/S, der gør, at Novo Nordisk Fonden igen i 2018 har kunnet øge sine udbetalinger. Og ifølge Birgitte Nauntofte er der ikke nogen tegn på, at virksomhedernes resultater kommer til at gå i en anden retning, de kommende år, og dermed bremse fondens udbetalingsniveau;

– Vi forventer at kunne øge vores udbetalinger yderligere i de kommende år, siger direktøren.

2018 var også året, hvor fonden vedtog en ny strategi for sine aktiviteter. Ambitionen er, at fondens årlige udbetalinger skal stige til 5 mia. kroner frem mod 2023.

-Vores ambition er at øge vores udbetalinger over de kommende fem år. Samtidig vil vi støtte væsentligt bredere, end vi hidtil har været kendt for. Vi vil fortsat støtte forskning, behandling og udvikling, der kan forbedre menneskers liv. Samtidig går vi nu mere fokuseret ind på områder, der kan bidrage til at skabe et mere bæredygtigt samfund, fortæller Birgitte Nauntofte.

Fondens udbetalinger (i mio. kr.):
2008:    181
2009:    257
2010:    265
2011:     448
2012:     495
2013:     792
2014:     733
2015:     875
2016:   1.134
2017:   1.308
2018:   1.749

Kilde: Novo Nordisk Fonden

Fondens uddelinger og udbetalinger

Inden for fondsverdenen skelner man mellem uddelinger og udbetalinger.

Imens Novo Nordisk Fondens uddelinger varierer meget fra år til år, er fondens udbetalinger kun steget.
Det skyldes, at fonden kan bevilge en uddeling på for eksempel 100 mio. kroner ét år, men at pengene bliver udbetalt over flere år.

– Vi har gjort det til en god skik både at fortælle, hvor meget vi uddeler og hvad vi rent faktisk udbetaler til forskere hvert år. I 2018 har vi udbetalt 1,7 milliarder, som er en stigning på 30 procent. Det betyder, at vi har igangsat mange flere projekter, fortæller Birgitte Nauntofte.

Har det været et mål i sig selv for Novo Nordisk Fonden at igangsætte flere projekter i 2018?

 – Det har været et mål at støtte de allerbedste ansøgninger, lyder svaret fra direktøren.

I alt uddelte Novo Nordisk Fonden tæt på 3,9 mia. kr. til nye projekter i 2018. Det er 2 mia. mindre end året før, og derfor er fondens uddelingsniveau faldet, imens de udbetalte beløb altså er steget.

De 1,7 mia. kr. i udbetalte beløb omfatter både udbetalinger til eksisterende bevillinger fra tidligere år og til nye bevillinger i 2018.

Kilde: Novo Nordisk Fonden

I en pressemeddelelse fremhæver Novo Nordisk Fonden en række af de projekter, fonden støttede i 2018.

 Challenge Programme

Fonden uddelte igen 360 mio. kr. gennem sit Challenge Programme, der sætter fokus på bl.a. væsentlige globale sundhedsudfordringer. Midlerne blev uddelt i åben konkurrence og gik til seks store forskningsprojekter inden for hhv. proteinkemi, leversygdommen NASH og fedme. Beløbene udbetales over seks år.

Nationalt Genom Center

Fondens bestyrelse har reserveret en ramme på 990 mio. kr. over en periode på 4,5 år til etablering og drift af infrastrukturen i Nationalt Genom Center, der hører under Sundheds- og Ældreministeriet som en selvstændig organisation. Heraf er 102 mio. kr. bevilget til at sætte gang i etablering af centrets data- og computerenhed i starten af 2019. Fonden har desuden bevilget op til 30 mio. kr., så ministeriet kan inddrage førende danske og internationale eksperter i udarbejdelsen af en fremtidssikret drejebog for etableringen og driften af infrastrukturen i centret. Målet med centret er at skabe mulighed for bedre og mere målrettede behandlingstilbud på en lang række sygdomsområder til gavn for den enkelte patient.

Bioinnovation Institute

Bioinnovation Institute (BII) uddelte 67,5 mio. kr. til 14 entreprenører i 2018. BII blev etableret af fonden i slutningen af 2017 og har til formål at støtte innovative iværksættere og talentfulde forskere i videreudviklingen af forskningsprojekter til nye løsninger til gavn for samfundet. 

Naturvidenskabelig uddannelse og formidling

Fonden uddelte 100 mio. kr. til 19 forskellige projekter omhandlende naturvidenskabelig uddannelse eller formidling. Det var første gang, fonden uddelte støtte til området efter opslag i åben konkurrence. Fonden modtog 202 ansøgninger.

Styrket forskning i metabolisme

Fonden bevilgede 700 mio. kr. til Københavns Universitet til styrkelse af Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, der blev etableret i 2010. På baggrund af fremragende forskningsresultater og en spændende og ambitiøs plan for de kommende fem år besluttede fonden at bevilge yderligere midler til at styrke centrets forskning og internationale profil.

Nationalt Elitesport Center

Fonden uddelte 100 mio. til Team Danmark til etablering af et Nationalt Elitesport Center. Centret har til formål at styrke Danmarks konkurrenceevne inden for international eliteidræt og at skabe ny viden om fysisk aktivitet, der også kan komme den brede befolkning til gavn.

Steno Diabetes Center Sjælland

Fonden bevilgede 835 mio. kr. til etablering af Steno Diabetes Center Sjælland, som derved blev det femte i rækken af specialiserede diabetescentre i hele Danmark finansieret af fonden. Ambitionen med centrene er, at færre mennesker skal have diabetes, og de, der har sygdommen, skal leve bedre og længere med færre komplikationer og øget livskvalitet. Fonden har i alt bevilget støtte på 7,375 mia. kr. til at etablere centrene. Beløbene udbetales over 10 år.

Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.