Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Novo Nordisk Fonden giver 700 mio. til proteinforskning

Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research får stor bevilling.

Foto: iStock

For forskerne på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, der har adresse på København Universitet, er det nu muligt at realisere en ny, ambitiøs videnskabelig vision, som skal være med til at styrke dets førerposition inden for proteinforskning.

Det er takket være en stor bevilling på i alt 700 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden, som uddeles over de næste 5 år.

Proteincenteret blev indviet på Købehavns Universitet i 2009 og er i dag en af de førende centre i verden inden for biomedicinsk forskning i menneskets proteiner.

I den tid centret har eksisteret, har det opnået og skabt en lang række resultater og videnskabelige gennembrud, som har givet det international anerkendelse, hvilket også er en af grundene til, at Novo Nordisk Fonden tildeler det bevillingen.

– Vi er imponeret over de resultater, som Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research har opnået. Centret er nu internationalt anerkendt for synergien mellem dets forskningsprogrammer og for at være i førerfeltet inden for proteinforskningsteknologi, udtaler Birgitte Nauntofte, administrerende direktør, Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse fra København Universitet.

Selv er forskerne taknemmelige for tilliden fra Novo Nordisk Fonden.

– Det er visionært at tildele bevillinger over en så lang periode. Det betyder, at vi kan løfte proteinforskning til højeste internationale niveau. Den nye bevilling vil gøre os i stand til at gå forrest i forskningen, der afdækker, hvordan proteiner kommunikerer i netværk og bruge denne viden til at forbedre behandling af sygdomme, siger centerdirektør og professor Jiri Lukas.

Det skal pengene gå til

Med bevillingen vil Novo Nordisk Fonden være med til at udvikle og udbygge centrets kompetencer, så det fremadrettet bliver ved med at være et internationalt pejlemærke, når det gælder proteinforskning.

– Med den nye bevilling ønsker vi at muliggøre, at centret kan bygge videre på sine resultater og udvide med nye forskningsprogrammer og forskningsgrupper og derudover kunne investere i nye, avancerede teknologier til at styrke proteinforskningen i Danmark, siger Birgitte Nauntofte, administrerende direktør, Novo Nordisk Fonden.

De 700 millioner dækker over en 5-årig periode og skal være med til at bane vejen for større forståelse af sygdomme som eksempelvis kræft og diabetes, så der på sigt kan udvikles lægemidler til bedre behandling og diagnosticering.

Helt konkret skal pengene bruges til at udvide centrets grundforskningsarbejde og ikke mindst igangsætte et større klinisk samarbejde med hospitaler og klinikker. Derudover skal bevillingen også være med til at styrke centrets bidrag til uddannelse og træning af de kommende proteinforskere på Københavns Universitet.

Kort om bevillingen

Novo Nordisk Fonden har siden 2007 støttet Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research med en række bevillinger på i alt 780 mio. kr.

Den nye bevillig på 700 mio. kr. er givet på baggrund af evalueringer og fremtidsplaner, som er udført af en uafhængig komité, der består af førende, internationale forskere.

Forsiden lige nu:

Sådan tackler fondene den stigende magt

I SPORENE PÅ MAGTEN. I takt med at de danske fondes magt og muligheder skyder i vejret, arbejder fondene på tiltag, der sikrer fair forskning. Fem fokuspunkter brænder igennem.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.