Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde med Bill Gates

Tre fonde vil sammen rejse op mod 90 millioner dollar til forskning i pandemier.

Foto: Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden har indgået et sammenarbejde med Bill & Melinda Gates Foundation og Open Philanthropy.

Det meddeler de tre fonde i en pressemeddelelse.

De tre fonden vil rejse op til 90 millioner dollar til tidlig udvikling af antiviral medicin til brug ved fremtidige pandemier.

– Covid-19-pandemien er en påmindelse om, at verden er nødt til at investere i nye værktøjer til at bekæmpe kommende sundhedstrusler. Vi kan ikke vente med at begynde at udvikle dem, til den næste pandemi rammer, siger Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden.

De tre fonde vil med initiativet ”hjælpe forskere fra hele verden til at identificere og udvikle antivirale lægemiddelkandidater frem til fase 2 i de kliniske forsøg”. Forsøgene skal være målrettet virus, der kan udvikle sig til en pandemi, herunder coronavirus, paramyxovirus og orthomyxovirus

Det såkaldte PAD-initiativ vil i første omgang støtte projekter, der beskæftiger sig med:

  • at udvikle forskning og teknologi, der skal give os en bedre forståelse af de prioriterede virustyper samt hjælpe til at identificere og validerer målsætninger i forhold til de tre udvalgte virusfamilier;
  • at identificere nye kemiske substanser, bl.a. gennem screening af kemiske biblioteker og strukturbaseret lægemiddeldesign, og optimere antivirale lead compounds gennem medicinalkemi og fokuseret biologisk forskning;
  • at fremme udviklingen af lovende antivirale lægemiddelkandidater gennem fase-1 studier af deres sikkerhed for mennesker samt farmakokinetik;
  • at stimulere nyskabende teknologi, som ofte er forbundet med høj risiko, men har potentiale for at forandre samt accelerere den fremadrettede udvikling af antivirale lægemidler.

– Covid-19-pandemien vil ophøre før eller siden, men behovet for at investere i de nødvendige værktøjer til at forhindre og stoppe pandemier vil kun blive mere og mere presserende, siger Trevor Mundel, administrerende direktør for Global Health i Bill & Melinda Gates Foundation.

Han fortsætter:

– Hvis vi skal være forberedt på den næste pandemi, er det vigtigt, at vi sikrer os, at vi har antivirale lægemidler, der kan tages i anvendelse med kort frist og uden store omkostninger for de mennesker, som har brug for dem. Vi ser frem til at samarbejde med andre medfinansierende aktører på tværs af de offentlige, private og almennyttige sektorer, så vi kan accelerere dette vigtige initiativ med lige adgang til medicin som grundtanke.

Forsiden lige nu:

Kultiveret kød kan blive game changer for klimaet

For snart et årti siden kom det første forskningsgennembrud med celledyrket kød som klimabedrift og videnskabelig pendant til den konventionelle CO2-tunge kødindustri. Forskningen vinder nu frem herhjemme, men er udfordret af lovgivning, hemmelighedskræmmeri og kapital.

Seneste artikler:

Thomas Bak bliver ny dekan på Aalborg Universitet

Aalborg Universitets nye dekan for Det Tekniske Fakultet for IT og Design bliver professor Thomas Bak. Han afløser professor Henrik Pedersen, der ønsker at vende tilbage til forskningsgerningen.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.