Novo Nordisk Fonden har indgået et sammenarbejde med Bill & Melinda Gates Foundation og Open Philanthropy.
Det meddeler de tre fonde i en pressemeddelelse.
De tre fonden vil rejse op til 90 millioner dollar til tidlig udvikling af antiviral medicin til brug ved fremtidige pandemier.
– Covid-19-pandemien er en påmindelse om, at verden er nødt til at investere i nye værktøjer til at bekæmpe kommende sundhedstrusler. Vi kan ikke vente med at begynde at udvikle dem, til den næste pandemi rammer, siger Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden.
De tre fonde vil med initiativet ”hjælpe forskere fra hele verden til at identificere og udvikle antivirale lægemiddelkandidater frem til fase 2 i de kliniske forsøg”. Forsøgene skal være målrettet virus, der kan udvikle sig til en pandemi, herunder coronavirus, paramyxovirus og orthomyxovirus
Det såkaldte PAD-initiativ vil i første omgang støtte projekter, der beskæftiger sig med:
- at udvikle forskning og teknologi, der skal give os en bedre forståelse af de prioriterede virustyper samt hjælpe til at identificere og validerer målsætninger i forhold til de tre udvalgte virusfamilier;
- at identificere nye kemiske substanser, bl.a. gennem screening af kemiske biblioteker og strukturbaseret lægemiddeldesign, og optimere antivirale lead compounds gennem medicinalkemi og fokuseret biologisk forskning;
- at fremme udviklingen af lovende antivirale lægemiddelkandidater gennem fase-1 studier af deres sikkerhed for mennesker samt farmakokinetik;
- at stimulere nyskabende teknologi, som ofte er forbundet med høj risiko, men har potentiale for at forandre samt accelerere den fremadrettede udvikling af antivirale lægemidler.
– Covid-19-pandemien vil ophøre før eller siden, men behovet for at investere i de nødvendige værktøjer til at forhindre og stoppe pandemier vil kun blive mere og mere presserende, siger Trevor Mundel, administrerende direktør for Global Health i Bill & Melinda Gates Foundation.
Han fortsætter:
– Hvis vi skal være forberedt på den næste pandemi, er det vigtigt, at vi sikrer os, at vi har antivirale lægemidler, der kan tages i anvendelse med kort frist og uden store omkostninger for de mennesker, som har brug for dem. Vi ser frem til at samarbejde med andre medfinansierende aktører på tværs af de offentlige, private og almennyttige sektorer, så vi kan accelerere dette vigtige initiativ med lige adgang til medicin som grundtanke.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
