Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Novo Nordisk Fonden overvejer et forskningscenter for infektionsmedicin i 2021

Tanken er at placere centret ved et dansk universitet og tiltrække forskere fra udlandet.

Bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden, Lars Rebien Sørensen. Foto: Novo Nordisk Fonden.

Covid-19-pandemi, klimakrise og en aldrende befolkning er blot nogle af de globale udfordringer, der gør, at vi må indrettet vores samfund på en ny måde. Det var rammesætningen for ATV’s Teknologiske Topmøde, der i år bød på flere oplæg fra en række eksperter og erhvervsfolk. 

Heriblandt Novo Nordisk Fondens formand, Lars Rebien Sørensen, der løftede sløret for nogle af fondens fremtidsplaner, særligt i lyset af Danmarks håndtering af covid-19-epidemien. På den længere bane overvejer Danmarks største erhvervsdrivende fond at skabe fundamentet for et forskningscenter i infektionsmedicin, lød det fra Lars Rebien Sørensen.

– Vi kan se, at der i fredstider måske er blevet nedprioriteret ressourcer til infektionsmedicin både for så vidt angår vira og mikrobiel infektioner, forklarer han og uddyber; 

– Vi har også en helt anden problemstilling, vi slet ikke taler om nu. Om 30 år er der 10 mio. mennesker om året, der kommer til at dø af mangel på antibiotika, fordi vi bliver resistente. Så vores (Novo Nordisk Fondens, red.) målsætning vil være at prøve og se, om vi kan stable grundlaget for et infektionsmedicinsk center i Danmark.

Ledende centre om fælles vision

Jeg tror, vi vil kunne se mere til det i første halvår af 2021

Ifølge Rebien Sørensen er det planen, at centeret skal placeres ved et dansk universitet, hvor fonden mener, der er nogle “rimelige kompetencer på området”. 

– Vi arbejder på at finde ud af, hvad der kan være relevant, og hvilke faglige discipliner, man skal dygtiggøre sig i. Så skal vi finde ud af hvem, der skal indgå i sådan et center. Vi har en ambition om, at vi gerne vil have international forskning involveret, så det er et spørgsmål om at finde nogle ledende centre rundt omkring i verden, som vi kan strikke en attraktiv platform og vision sammen om, siger han om fondens tanker. 

Derudover skal der findes nogle dygtige forskere, og det kan også være forskere fra udlandet, der ønsker at komme hertil og være med til at starte sådan et center. 

– De skal selvfølgelig være med til at beskrive selve visionen og missionen for centeret. Så det kommer til at tage noget tid, men jeg tror, vi vil kunne se mere til det i første halvår af 2021, lyder det fra Lars Rebien Sørensen. 

Det er ikke første gang, at Novo-formanden lufter planerne om et nyt forskningscenter. 

I foråret fortalte Lars Rebien Sørensen, at Novo Nordisk Fonden er klar til at give penge til, at der kan blive etableret et “topmoderne center for epidemimedicin” med fokus på forskning i virus, så Danmark er bedre forberedte næste gang en covid-19-lignende situation rammer landet.

I den sammenhæng fortalte Rebien Sørensen også, at det ikke er hans “indtryk”, at Danmarks position inden for infektionssygdomme er “helt på det niveau, som det var tidligere, fordi der er blevet sparet på offentlige midler til forskning, og institutionerne derfor langsomt er eroderet”. 

Jeg kan simpelthen ikke rationelt forstå 70 procent-målsætningen

Derfor er fonden nu klar til finde den store pengepung frem, så vi kan få “et højere forskningsmæssigt niveau i Danmark” inden for virologi og epidemiologi, lød det i et interview til Berlingske.

Grøn og for ambitiøs
På Topmødet forklarede Lars Rebien Sørensen også, hvordan fonden, på grund af sin fundats, har det privilegium, at den bredt kan understøtte forskellige områder – og bevæge sig ind på nye, der er relevante for samfundet. 

– Som jeg allerede har nævnt, er infektionsmedicin ét område. Et andet område, vi traditionelt ikke har været inde over, er energiområdet og klimakrisen. Der vil vi gerne være med til at arbejde på carbon capture og storage (CO2-fangt og -lagring, red.), fortæller han. 

Det er fondens opfattelse, at den teknologi har potentiale til at blive opskaleret, så den kan fungere som “en overgangsteknologi, indtil vi får mere bæredygtige teknologier”, ifølge Rebien Sørensen. 

Selvom vi nu også ser Novo Nordisk Fonden markere sig på den grønne banehalvdel med en forventning om at ville udbetale “et større trecifret millionbeløb om året” til området, har Lars Rebien Sørensen samtidig – og som én af de få – kritiseret 70 procent-målsætningen for at være for ambitiøs:

– Jeg kan simpelthen ikke rationelt forstå 70 procent-målsætningen. Den er bygget på en ambition om, at Danmark har førertrøjen inden for bæredygtig energi. Det har vi slet ikke. Kun en tredjedel af den bæredygtige energi, vi bruger i Danmark, kommer fra vind og sol. To tredjedele kommer fra noget så gammeldags som at brænde træer af. Det er ikke langsigtet og bæredygtigt at brænde mere og mere biomasse af, forklarer Rebien Sørensen og understreger;

– Så vi er slet ikke så dygtige, som vi tror. Hvis vi kigger på danskernes CO2-aftryk, ligger vi et sted i Europa mellem Rumænien og Bulgarien med hensyn til udvikling og forbrug. Så jeg synes ikke, den grønne førertrøje er så klædelig, når der er mange andre ting, vi kunne tage os af. 

En anden pointe er, at vi er afhængige af ny teknologi, hvis vi skal mindske CO2-aftrykket, og her advarer Lars Rebien Sørensen om, at; 

– Det tager længere tid end til 2030, før vi kan lykkes med det. Vi skal gøre det på en måde, så samfundet ikke knækker midt over. Det er interessant at se nu, hvor man skal udmønte 70 procent-målsætningen, at det går op for politikerne, at man lever anderledes i Jylland. De kan ikke køre på cykel eller i en elbil, der ikke kan køre mere end 2-300 km. Det fungerer ikke, som man lige umiddelbart havde tænkt sig. Det kommer til at tage længere tid, siger han. 

Problemet er, at hvis målene skal nås inden for den tidsramme, politikerne har sat, kommer man til at vælge løsninger, “som ikke nødvendigvis er de smarteste løsninger”, forklarer Lars Rebien Sørensen. 

– Det vil jo blive elbiler på ét eller andet niveau, hvis man skal revolutionere transportsektoren. Men det er ikke sikkert, at det på langt sigt er den rigtigste løsning. 

Som et led i den grønne dagsorden, har regeringen etableret 13 klimapartnerskaber med erhvervslivet. Lars Rebien Sørensen fortæller, at han også har været kritisk over for ideen med partnerskaberne, fordi han oplever, at brancher “kastede sig hovedkulds ind i maskinrummet” for at gå med på regeringens dagsorden. 

Nu er det så gået op for erhvervslivet og de brancher, der er med i partnerskaberne, at de er blevet sat for en vogn, “hvor det er dem selv, der kommer til at løse problemet”, mener Lars Rebien Sørensen.

Derfor burde erhvervslivet have forsøgt at få regeringens 70 procent-målsætning ned på 55 procent, mener Novo-formanden:

– Jeg synes godt, man kunne have været mere kritisk og forsøgt at moderere den politiske debat, der var omkring 70 procent-målsætningen, så vi kunne have fået det ned på et niveau, der minder om det paneuropæiske på 55 procent. Det havde været ambitiøst nok, siger han. 

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.