Den internationalt anerkendte professor i biomasse og bioenergi ved Københavns Universitet, Claus Felby, kan fra 1. marts kalde sig chef for Novo Nordisk Fondens bevillinger til life-science-forskning.
Tilbage i juni sidste år kom Novo Nordisk Fonden med en udmelding om, at de frem mod 2023 vil firedoble deres udbetalinger til op til fem milliarder kroner årligt. En del af pengene går til at udbrede støtten til flere områder; herunder til life-science-forskning for bæredygtig udvikling og anvendelse i industrien.
Med sin kommende rolle glæder Claus Felby sig til at sætte fokus på nye bioteknologiske løsninger, som kan gavne mennesker og miljø.
Biologien kan gøre os smartere
– Jeg glæder mig meget til at være med til at opbygge fondens nye støtteområde inden for bæredygtighed, som kommer til at blive et markant satsningsområde for Novo Nordisk Fonden i fremtiden, siger han og fortsætter:
– Jeg håber, at jeg med min viden og erfaring på området kan medvirke til, at Novo Nordisk Fonden støtter formål, hvor der kan opnås banebrydende resultater til gavn for samfundet.
Den nye stilling er ifølge ham en ”fantastisk mulighed” for at gøre sig selv og samfundet klogere på, hvordan vi bedst anvender naturens egne værktøjer til at gøre os mere bæredygtige. Herunder eksempelvis hvordan vi mennesker kan bruge mindre energi og lave mad uden – som han formulerer det – at pløje det halve af verden op.
Med andre ord; hvordan vi bruger biologien til at blive klogere og sætte færre fodaftryk på kloden.
Garvet forsker i ny rolle
Og det er da også en velbevandret ekspert, der skal lede de nye life-science-bevillinger.
Som forsker har Claus Felby arbejdet med biomasse og bioteknologi i mere end 20 år; både akademisk og inden for industrien.
Han har omfattende erfaring med at styre store forskningsprojekter i både Danmark og EU-regi, og så har han gennem sin karriere lagt stor vægt på at arbejde tværfagligt og samarbejde med virksomheder. Bioenergi og bæredygtighed har været hans primære fokus, men han har også beskæftiget sig med bl.a. produktion af biomasse, planteforædling, landbrug, skovbrug og energiteknologier.
Gennem sin karriere har professoren opnået imponerende resultater, publiceret 113 videnskabelige artikler og udtaget 24 patenter eller patentapplikationer.
I 2016 opdagede han sammen med en forskergruppe en ”omvendt fotosyntese” proces, hvor sollys bruges til at nedbryde plantemateriale i stedet for at opbygge det. Opdagelsen kan få stor betydning for produktionen af biobrændsler og biokemikalier.
Ansættelsen styrker anvendelsesorienteret forskning
Også hos Novo Nordisk Fonden er de tilfredse med beslutningen:
– Claus Felby er en visionær, innovativ og erfaren leder inden for det bioteknologiske forskningsfelt. Han har stået i spidsen for nytænkende forskningsprojekter med nationale og internationale partnere fra både den akademiske og den industrielle verden. Med ansættelsen af Claus Felby styrkes vores støtteområde inden for basal og anvendelsesorienteret life-science-forskning, der kan fremme bæredygtighed til gavn for samfundet, betydeligt, siger Birgitte Nauntofte, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden, der siden 2010 har uddelt mere end 16 milliarder kroner.
Claus Felbys titel bliver Head of Life Science Research and Industrial Applications Promoting Sustainability.
Han tiltræder den nyoprettede stilling den 1. marts.
Forsiden lige nu:

Ny magtudredning skal undersøge demokratiets kapløb med tiden
Professor i statskundskab Michael Bang Petersen er forskningsleder af en ny magtudredning, som skal undersøge demokratiets tilstand og videnskabens rolle i et samfund udfordret af tid og teknologi. Det er første gang i 20 år.

Ny alliance skal veksle viden til biodiversitet i erhvervslivet
Lyttebøfferne er slået ud i det såkaldte “Biodiversitetspartnerskab”. Miljøministeriet, organisationer og forskere skal det næste år samle anbefalinger til danske virksomheder indsatser for at beskytte verdens natur.

Novo Nordisk Fondens fem nye forskningsgrupper arbejder med innovativ CO2-fangst
Novo Nordisk Fonden går ind i nye, uudforskede områder og støtter fem nye CO₂-projekter. Projekterne skal skabe innovativ, tværfaglig forskning inden for områder, der supplerer centrets eksisterende forskning i CO₂-fangst.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
