Flere rapporter peger på, at COVID-19 ikke bare er en akut sygdom, der rammer åndedrætssystemet, men kan også medføre længerevarende sygdom eller gener, blandt andet i organerne. Det kan for eksempel være vedvarende træthed, neurologiske problemer og smerter i bryst og led.
For at blive klogere på de sundhedsmæssige senfølger ved COVID-19, opretter Novo Nordisk Fonden et nyt forskningsprogram. Fonden afsætter i alt 40 mio. kroner til bevillinger på mellem 3 og 10 mio., og til projekter der varer op til fire år.
Det er tilsyneladende også patienter, har et relativt mildt sygdomsforløb, som kan blive ramt af vedvarende gener, og det giver grund til bekymring, mener fonden.
– På nuværende tidspunkt er der begrænset viden om, hvor mange patienter der oplever langvarige symptomer, og hvordan man bedst behandler dem. Formålet med det nye program er at støtte samarbejdsprojekter, der undersøger arten, hyppigheden og varigheden af disse langtidssymptomer, samt patogenesen hos COVID-19 patienter, og projekter der fokuserer på at udvikle og teste behandlinger for senfølger i forbindelse med COVID-19, siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden.
Fondens vicedirektør, Niels Peder Nielsen, har tidligere udtalt til Science Report, at indsatsen mod covid-19 er “højt prioriteret i Novo Nordisk Fonden”. Derfor følger fonden udviklingen tæt og har også tidligere peget på netop forskning i senfølger af COVID-19 som et muligt område, fonden vil sætte ind på.
Siden marts har fonden i alt uddelt bevillinger for omkring 400 mio. kr. til projekter og initiativer i forbindelse med COVID-19. Det gælder blandt andet en bevilling på en kvart milliard til etableringen af et nationalt testcenter, Testcenter Danmark, som er tilknyttet Statens Serum Institut.
Læs også: Carlsberg og Novo Nordisk Fonden fastholder uddelingsniveau.
Opslaget for ansøgninger til det nye program for COVID-19-senfølger er netop åbnet og har ansøgningsfrist den 21. januar 2021.
Forsiden lige nu:

Aarhus Universitet lander banebrydende samarbejdsaftaler om arbejdskraft og iværksætteri
Aarhus Universitet har i denne uge underskrevet samarbejdsaftaler med Ikast-Brande kommune og Samsø kommune. Aftalerne skal styrke indsatserne inden for arbejdskraft, iværksætteri, klima, bæredygtighed og socialøkonomi.

Novo Nordisk Fonden uddeler 10 mio. kr. til ukrainske forskere
Novo Nordisk Fonden har givet 10 mio. kr. til stipendieprogrammer, der gør det muligt for ukrainske forskere at få ansættelse ved en forskningsinstitution i Polen eller Danmark. Foto: Novo Nordisk Fonden.

Aarhus Universitet åbner et center for plastikforskning
Verdenshavene fyldes med plastik, og det globale samfund kan ikke følge med produktionen og nedbryde den store mængde, der produceres hvert år. Det vil Aarhus Universitet og professor Daniel Otzen nu gøre noget ved.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.