Flere rapporter peger på, at COVID-19 ikke bare er en akut sygdom, der rammer åndedrætssystemet, men kan også medføre længerevarende sygdom eller gener, blandt andet i organerne. Det kan for eksempel være vedvarende træthed, neurologiske problemer og smerter i bryst og led.
For at blive klogere på de sundhedsmæssige senfølger ved COVID-19, opretter Novo Nordisk Fonden et nyt forskningsprogram. Fonden afsætter i alt 40 mio. kroner til bevillinger på mellem 3 og 10 mio., og til projekter der varer op til fire år.
Det er tilsyneladende også patienter, har et relativt mildt sygdomsforløb, som kan blive ramt af vedvarende gener, og det giver grund til bekymring, mener fonden.
– På nuværende tidspunkt er der begrænset viden om, hvor mange patienter der oplever langvarige symptomer, og hvordan man bedst behandler dem. Formålet med det nye program er at støtte samarbejdsprojekter, der undersøger arten, hyppigheden og varigheden af disse langtidssymptomer, samt patogenesen hos COVID-19 patienter, og projekter der fokuserer på at udvikle og teste behandlinger for senfølger i forbindelse med COVID-19, siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden.
Fondens vicedirektør, Niels Peder Nielsen, har tidligere udtalt til Science Report, at indsatsen mod covid-19 er “højt prioriteret i Novo Nordisk Fonden”. Derfor følger fonden udviklingen tæt og har også tidligere peget på netop forskning i senfølger af COVID-19 som et muligt område, fonden vil sætte ind på.
Siden marts har fonden i alt uddelt bevillinger for omkring 400 mio. kr. til projekter og initiativer i forbindelse med COVID-19. Det gælder blandt andet en bevilling på en kvart milliard til etableringen af et nationalt testcenter, Testcenter Danmark, som er tilknyttet Statens Serum Institut.
Læs også: Carlsberg og Novo Nordisk Fonden fastholder uddelingsniveau.
Opslaget for ansøgninger til det nye program for COVID-19-senfølger er netop åbnet og har ansøgningsfrist den 21. januar 2021.
Forsiden lige nu:

SEGES-topchef vil levere viden om bæredygtighed med både armslængde og armkrog
Uafhængighed, et stærkt fagligt miljø, en god virksomhedskultur og muligheden for at levere viden, der kan understøtte landbrugets grønne omstilling var afgørende for, at Tom Heron takkede ja til topposten i SEGES Innovation.

Eske Willerslev: Iskerner og hundelort kickstartede verdenskendte opdagelser
DERFOR BLEV JEG FORSKER: NASA ringede og ville have fat i professor Willerslev. Titlen havde den specialestuderende ikke endnu, men et forskningsgennembrud af dimensioner banede vejen for forskerkarrieren.

Merværdien af nordiske forskningsprojekter trumfer de nationale
Nordisk forskningssamarbejde giver dobbelt op på merværdi for samfund og forskning, viser ny impactrapport. Derfor bør man satse på flere og større nordiske calls, mener direktør i NordForsk.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.