penge & Navne

Novo Nordisk Fonden opretter nyt corona-program

Fonden står klar med en ny pulje på 40 mio. til forskningsprojekter, der undersøger de sundhedsmæssige senfølger ved COVID-19.

Af - 13. november 2020

Foto: iStock

Få Science Reports nyhedsbrev
Tilmeld dig gratis

Flere rapporter peger på, at COVID-19 ikke bare er en akut sygdom, der rammer åndedrætssystemet, men kan også medføre længerevarende sygdom eller gener, blandt andet i organerne. Det kan for eksempel være vedvarende træthed, neurologiske problemer og smerter i bryst og led. 

For at blive klogere på de sundhedsmæssige senfølger ved COVID-19, opretter Novo Nordisk Fonden et nyt forskningsprogram. Fonden afsætter i alt 40 mio. kroner til bevillinger på mellem 3 og 10 mio., og til projekter der varer op til fire år.  

Det er tilsyneladende også patienter, har et relativt mildt sygdomsforløb, som kan blive ramt af vedvarende gener, og det giver grund til bekymring, mener fonden. 

– På nuværende tidspunkt er der begrænset viden om, hvor mange patienter der oplever langvarige symptomer, og hvordan man bedst behandler dem. Formålet med det nye program er at støtte samarbejdsprojekter, der undersøger arten, hyppigheden og varigheden af disse langtidssymptomer, samt patogenesen hos COVID-19 patienter, og projekter der fokuserer på at udvikle og teste behandlinger for senfølger i forbindelse med COVID-19, siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden.

Fondens vicedirektør, Niels Peder Nielsen, har tidligere udtalt til Science Report, at indsatsen mod covid-19 er “højt prioriteret i Novo Nordisk Fonden”. Derfor følger fonden udviklingen tæt og har også tidligere peget på netop forskning i senfølger af COVID-19 som et muligt område, fonden vil sætte ind på. 

Siden marts har fonden i alt uddelt bevillinger for omkring 400 mio. kr. til projekter og initiativer i forbindelse med COVID-19.  Det gælder blandt andet en bevilling på en kvart milliard til etableringen af et nationalt testcenter, Testcenter Danmark, som er tilknyttet Statens Serum Institut. 

Læs også: Carlsberg og Novo Nordisk Fonden fastholder uddelingsniveau.

 Opslaget for ansøgninger til det nye program for COVID-19-senfølger er netop åbnet og har ansøgningsfrist den 21. januar 2021.